Örön linnakesaaren talkoissa maisema avartuu paahteessa elävien avuksi

Örön nummet, hiekkaiset kedot ja savannin kaltaiset paahdemänniköt ovat maamme arvokkaimpia hyönteisten elinympäristöjä. WWF:n ja Metsähallituksen luontopalvelujen järjestämällä talkooleirillä jatketaan tänäkin vuonna paahteista elinympäristöä vaativien lajien elinolojen parantamista.

Entinen armeijan saari on osa Saaristomeren kansallispuistoa ja suosittu matkailukohde, jonka Metsähallitus avasi yleisölle viime vuonna.

”Örö oli vuosisatoja laidunsaarena ja sitten sata vuotta puolustusvoimien käytössä. Pitkään jatkunut karjanpito ja harjoitustoiminnan aiheuttama mylläys ovat ylläpitäneet saarella avoimia elinympäristöjä, jotka sopivat vaateliaille perhosille ja muille hyönteisille sekä niiden ravintokasveille. Parin viime vuosikymmenen aikana katajat ja muu puusto ovat kuitenkin lisääntyneet ja maisema alkanut kasvaa umpeen”, Metsähallituksen luontopalvelujen suunnittelija Esko Tainio kertoo.

”Peräti kolmasosa Suomen uhanalaisista lajeista elää perinnemaisemissa, jotka ovat syntyneet perinteisten elinkeinojen ja maankäyttötapojen seurauksena. Esimerkiksi täällä Örössä on tavattu yli 100 uhanalaista ja 140 silmälläpidettävää perhoslajia. WWF:n talkooleireillä tehdään konkreettista luonnonsuojelutyötä ja autetaan näitä lajeja”, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

”On hienoa nähdä, kuinka talkootyö innostaa paitsi suomalaisia niin myös ulkomaalaisia. Tällä leirillä kaukaisin leiriläinen on saapunut töihin Yhdysvalloista”, Luukkonen sanoo.

Yhdysvalloista saapunut Barry Dame on talkooleirillä Suomessa jo neljättä kertaa. WWF:n talkooleirille hän löysi luettuaan suojelubiologi Leif Lindgrenin kirjan suomalaisesta saaristosta. ”Halusin kirjassa esiteltyihin paikkoihin. Otin yhteyttä Lindgreniin, joka ohjasi minut WWF:n puheille. Tällä tiellä olen yhä”, Dame kertoo.

Talkooleiriläiset sanovat, että leireilyyn jää koukkuun. Örön talkooleirin konkari on Leena Laine, joka on 18 vuoden aikana rehkinyt yli sadalla talkooleirillä Suomessa. “Leireillä pääsee Suomessa uusiin ja kauniisiin paikkoihin, joihin ei muuten tulisi lähdettyä. Leirit ovat sosiaalisia tapahtumia, joissa pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin ja purkamaan arkielämän paineita puhumalla leirinuotion äärellä.”

Ensikertalainen Ayla Brinkmann, kirjallisuuden opiskelija Jyväskylästä, kehuu myös leirin tunnelmaa. “Täällä on helppoa ja vaivatonta olla ihmisten kanssa. Olen myös oppinut paljon. Meille on kerrottu todella hyvin siitä, mitä me tehdään täällä ja miksi me tehdään. Täällä on ihmisen tosi hyvä olla”, summaa Brinkmann.

WWF on järjestänyt talkooleirejä jo vuodesta 1977 lähtien ympäri Suomea, ja Örössä talkoillaan nyt toista kertaa. Talkootöihin kuuluu katajien ja mäntyjen raivausta. Tavoitteena on saada maisema niin avoimeksi, että jatkossa riittäisi pensaston raivaus.

Lisätiedot:
Suojelujohtaja Jari Luukkonen, WWF, 040 585 0020, [email protected]
Suunnittelija Esko Tainio, Metsähallituksen luontopalvelut, 040 538 1637, [email protected]

www.luontoon.fi/oro

Kuvia talkooleiriltä:
https://www.dropbox.com/sh/ulqxsxirzw8fii1/AABAsXiLuPu99hLSI1yL7N1Da?dl=0 © Mari Pasula / WWF

Paahde LIFE -hanke
Örön talkooleiri on osa Euroopan unionin rahoittamaa ja Metsähallituksen luontopalvelujen johtamaa Paahde-LIFE-hanketta, jossa tehdään töitä 69 Natura 2000 -alueella ympäri Suomea paahteisten ja aikanaan tulen synnyttämien elinympäristöjen ja niitä vaativien lajien hyväksi. Lisätietoja hankkeesta: www.metsa.fi/paahdelife

WWF
WWF on maailmanlaajuisesti toimiva, aikaansaava ympäristönsuojelujärjestö, joka innostaa ihmisiä ja yhteisöjä toimimaan ympäristön suojelemiseksi.
WWF on järjestänyt talkooleirejä vuodesta 1977 lähtien eri puolilla Suomea. Leirit tarjoavat joka kesä noin sadalle vapaaehtoiselle mahdollisuuden konkreettiseen luonnonsuojelutyöhön.

Metsähallituksen luontopalvelut
Metsähallituksen luontopalvelut vastaa Suomen upeimman luonnon hoidosta ja toimii leirin isäntänä. Suurin osa WWF:n talkooleireistä järjestetään Metsähallituksen luontopalvelujen hallinnoimilla alueilla, kuten kansallispuistoissa.

Örön talkooleirin logot