WWF:n ennakkoarvio: Suomen bioenergiapainotteinen energiapolitiikka osoittautuu virheeksi ilmastopaneelin 1,5 asteen analyysissä

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC on aloittanut työnsä arvioidakseen, mitä Pariisin ilmastosopimuksen sisältämä 1,5 asteen lämpötilatavoite tarkoittaa käytännössä. WWF Suomi arvioi, että on välttämätöntä ylläpitää ja lisätä ilmakehän hiilidioksidin sitoutumista ekosysteemeihin, jotta tavoite saavutetaan. Metsien käytön lisääminen teollisuuden ja bioenergian tuotannon tarpeisiin kuitenkin pienentää metsien hiilinielua merkittävästi.

“Puun käytön lisääminen pienentää metsien hiilinieluja ja lisää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Hallitusohjelman mukaiset merkittävät lisähakkuut eivät sovi yhteen 1,5 asteen tavoitteen kanssa. Tieteellisen tiedon pohjalta näyttää jo nyt hyvin selvältä,että metsien käytön lisääminen on virhe”, sanoo WWF:n ohjelmapäällikkö Jussi Nikula.

Parhaillaan valmistellaan kansallista energia- ja ilmastostrategiaa, jossa määritellään muun muassa bioenergian rooli energiantuotannossa. Nykyisin Suomessa noin 80 prosenttia uusiutuvasta energiasta on tuotettu bioenergialla. Jos jatkossakin valtaosa uusiutuvan energian tuotannon lisäämisestä toteutetaan bioenergialla, metsien hiilinielut ovat vaarassa.

“Edessä on energiakäänne, jossa polttoon perustuvat ratkaisut on korvattava mahdollisimman laajasti moderneilla uusiutuvilla energianlähteillä ja energiatehokkuudella. Rakennusten energiatehokkuus, tuuli, aurinko, lämpöpumput sekä liikenteen sähköistys tarjoavat kestävän reseptin energiaratkaisuille. Meille ei anneta toista mahdollisuutta suunnitella energiajärjestelmää, joka pitäisi meidät 1,5 asteessa”, sanoo ohjelmapäällikkö Jussi Nikula.

IPCC on aikeissa julkistaa erikoisraporttinsa 1,5 asteen tavoitteesta, mukaan lukien konkreettiset poliittiset suositukset, vuonna 2018 – juuri ennen kuin maailman valtioiden odotetaan kokoontuvan ilmastoneuvotteluihin ja nostavan nykyisiä päästövähennystavoitteitaan. Vaikka lämpötilatavoitteet saatiin Pariisin ilmastoneuvotteluissa kirjattua yhdessä tuumin paperille, niin käytännössä maiden tarjoamat käytännön toimenpiteet vähähiilisestä energiantuotannosta metsäkadon pysäyttämiseen johtavat parhaassakin tapauksessa 2,7 asteen nousuun. On yleisesti tiedossa, että kaksi astetta – Pariisin sopimukseen kirjattu lämpenemisen yläraja – on vaikutuksiltaan liian vaarallinen.

“1,5 ja 2 asteen erossa ei ole kyseessä pelkästään desimaaleista. Mikäli ylitämme 1,5 astetta, riski valtaviin haitallisiin vaikutuksiin kasvaa merkittävästi. Kaikki trooppiset korallit ovat vaarassa kuolla kahden asteen lämpötilannousussa ja merivedennousun rajuus iskee maailman suurin asutuskeskuksiin. Tämä vaikuttaa Suomenkin rannikkokaupunkeihin, kuten Poriin, Turkuun ja Helsinkiin”, varoittaa WWF:n ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle.

Lisätietoja:
ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle, WWF, p. 050 591 3072, kaarina.kolle@wwf.fi
ohjelmapäällikkö Jussi Nikula, WWF, p. 040 5959002, jussi.nikula@wwf.fi

IPCC päätti tänään neljää päivää kestäneen kokouksensa, jossa linjattiin lämpötilatavoitetta käsittelevän raportin sisältöä. Lisätietoja kokouksesta (englanniksi): https://www.ipcc.ch/report/sr15/