Luonnolle testamenttaaminen jatkaa elämää

Tiesitkö, että voit lahjoittaa testamentilla koko omaisuutesi tai osan siitä esimerkiksi WWF:n työlle? Tiistaina vietettävä Legacy Day -päivä muistuttaa siitä, että lahjoituksen kautta voi vaikuttaa tulevaisuuteen meidän jälkeemme.

”Olin lähdössä pitkälle reissulle toiselle puolelle maapalloa. Mietin, mitä tapahtuisi, jos minulle kävisi jotain. Ensimmäisenä halusin varmistaa, että koiristani huolehdittaisiin, mutta jäljelle jäävällä osuudella toivoin suojeltavan ympäristöä.”

Näin kertoo WWF:lle osan perinnöstään testamentannut 33-vuotias joensuulainen seurakuntapastori Marja Juntunen.

Testamenttilahjoittaminen on Suomessa vielä satunnaista. Suomessa järjestöjen rahoituksesta testamenttilahjoituksilla katettiin noin viisi prosenttia viime vuonna. Joissakin maissa testamentit kattavat 20-30 prosenttia hyväntekeväisyystyön rahoituksesta.

Järjestölahjoituksen osaksi testamenttiaan valinnut Juntunen toivoo erityisesti, että hänen lahjoituksensa käytettäisiin lumileopardien ja susien suojeluun.

”Oli selvää, että kohde olisi luontoon tai eläimiin liittyvää. Ajattelen, että meitä on pyydetty suojelemaan luomakuntaa, ja siihen olisi minunkin hyvä osallistua”.
Juntunen kokee, että lahjoittaminen on hyvä tapa päästä vaikuttamaan myös kauempana oleviin asioihin.

WWF:lle on testamentattu esimerkiksi rahaa ja asuntoja. Lahjoituksen voi ohjata joko luonnonsuojelutyöhön yleisesti tai itselleen erityisen tärkeään kohteeseen. Yleishyödylliseen toimintaan testamentatusta omaisuudesta ei makseta lahja- eikä perintöveroa. WWF:n saamien testamenttilahjoitusten määrä on noussut vuosi vuodelta.

”Moni kokee testamentin tekemisen vaikeaksi ja kaukaiseksi asiaksi. Sen laatiminen voi kuitenkin olla tapa varmistaa omien arvojen mukaisen toiminnan jatkuminen kuoleman jälkeenkin. Luonnolle testamenttaaminen jatkaa elämää”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Jokainen täysi-ikäinen voi päättää perintönsä jakamisesta testamentilla. Jos serkkuja lähempiä sukulaisia ei ole eikä testamenttia ole laadittu, siirtyy jälkeenjäävä omaisuus valtiolle.

”WWF on ollut olemassa jo yli 50 vuotta, ja Suomessakin yli 40 vuotta. Työmme on pitkäjänteistä ja vakaata, ja perinnön jättävä henkilö voi luottaa siihen, että hänen testamentissa ilmaisemansa tahto toteutuu kauttamme. Jos emme tee työtä, johon testamentti on kohdistettu, kieltäydymme testamentista. Jokainen testamentti on arvokas, pieni tai suuri”, pääsihteeri painottaa.

Lisätietoja:
Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi: 040 840 7461 tai [email protected]
Testamenttilahjoituksen tekeminen WWF:lle
Hyvä testamentti -kampanja hyvatestamentti.fi