Hälytys: kolmas peräkkäinen historian lämpimin vuosi!

Vuosi 2016 oli jälleen lämpimämpi kuin edeltäjänsä. Mittaushistorian kolmas peräkkäinen lämpimin vuosi on pelottava merkki siitä, että maapallon ilmakehä voi olla muuttumassa pysyvästi. Jos ilmastonmuutos karkaa käsistä, siihen voi olla mahdotonta sopeutua ja tappiot voivat olla valtavat.

Maailman maat sitoutuivat Pariisin ilmastosopimuksessa toimimaan niin, että maapallon lämpötila ei nouse yli 1,5–2 asteen. Jälleen rikottu lämpötilaennätys antaa viitteitä siitä, että hätyyttelemme pian näitä rajoja.

“Jos 1,5–2 asteen raja ylitetään, saavutetaan niin kutsuttuja riistäytymispisteitä, joiden jälkeen ilmastonmuutos alkaa ruokkia itse itseään. Tuolloin puhutaan pysyvistä menetyksistä, kuten esimerkiksi trooppisten koralliriuttojen laajamittaisesta tuhoutumisesta ja arktisen kesäjään sekä Länsi-Antarktiksen mannerjäätikön sulamisesta”, WWF:n ohjelmapäällikkö Jussi Nikula sanoo.

”Lisäksi aavikoituminen etenee, ruokasadot ympäri maailman kärsivät ja nouseva merenpinta haittaa miljoonien ihmisten elämää rannikkokaupungeissa. Nykyiset yhteiskunnat ympäri maailman olisivat vakavissa vaikeuksissa”, Nikula sanoo.

Ilmastoriskien kynnysarvoja on vaikea arvioida etukäteen tarkasti. Jo nykyinen lämpeneminen voi olla noin 10 000 vuotta melko vakaana pysyneelle ilmastojärjestelmälle liikaa.

”Toivottavasti aiempi lämpeneminen ja erityisesti kolmen viime vuoden peräkkäisten ennätyslämpötilojen sarja eivät osoittaudu radikaalin muutoksen aluksi. Emme voi aikailla hetkeäkään ilmastonmuutoksen etenemisen pysäyttämisessä”, Nikula toteaa.

Pariisin ilmastosopimukseen sitoutuneiden maiden odotetaan kertovan lisäkeinovalikoimasta ensi vuonna.

”Jokaisen maan tulisi asettaa nopeat ja laajat päästövähennystoimet muutamasta päästövähennysprosentista kinaamisen edelle”, Nikula sanoo.

Lisätiedot:
ohjelmapäällikkö Jussi Nikula, WWF, p. 040 595 9002, jussi.nikula@wwf.fi

Yhdysvaltojen ilmailu- ja avaruushallinto (NASA) ja Yhdysvaltojen sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio (NOAA) kertoivat keskiviikkona 18.1.2017, että vuosi 2016 oli mittaushistorian lämpimin vuosi.