Iso valliriutta haalistuu ennätyksellisesti toista vuotta peräjälkeen

WWF:n julkaisema video todistaa, että Australiassa sijaitseva Iso valliriutta haalistuu huolestuttavasti jo toista vuotta peräjälkeen. Myös Australian hallituksen viranomaiset ovat vahvistaneet asian. Meriveden lämpenemisestä johtuva vaaleneminen johtaa suurella todennäköisyydellä korallien kuolemiin.

Iso valliriutta on kohdannut tähän mennessä neljä valtavaa haalistumista: vuosina 1998, 2002, 2016 ja 2017. Viime vuonna vaaleneminen oli kaikkein vakavin tuhoten 22 prosenttia alueen korallista. Pahinta vaaleneminen oli riutan pohjoisosassa.

Nyt vaalenemista on havaittu myös suosituissa turistikohteissa riutan eteläosassa. On mahdollista, että koralleja kuolee jopa viime vuotista enemmän. WWF:n julkaiseman videon kuvannut Emmy-palkittu Richard Fitzpatrick kuvasi Isoa valliriuttaa maaliskuun alussa muun muassa Vlasoff Cayn saaren alueella.

”Vesi on siellä nykyään 32-asteista pohjaan asti. Monet korallit ovat jo kuolleet tai levän peitossa. Valliriutta on välittömässä kuolemanvaarassa, joka ylittää moninkertaisesti viime vuoden mittasuhteet”, Fitzpatrick kertoo.

Tutkijat ovat aikaisemmin varoittaneet, että korallit kohtaavat massavaalenemisen vuoteen 2050 mennessä, jos ilmastonmuutosta ei saada hillittyä. Nyt tämä merkittävä korallien vaaleneminen näyttää tapahtuvan 30 vuotta etuajassa.

”Haalistuminen johtuu meriveden lämpötilan noususta, joka aiheuttaa korallieläimille stressiä. Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii maailman johtajilta rohkeita ja voimakkaita päätöksiä fossiilisista polttoaineista luopumiseksi ja ilmastotekoja meiltä kaikilta”, sanoo WWF Suomen meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen.

Koralliriutat ovat luonnon monimuotoisuuden kehtoja, ja niillä on valtavia positiivia vaikutuksia paikallistalouteen, varsinkin turismin ja kalastuksen kautta.

Lisätietoja:

ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen, 040 550 3854, [email protected]

Video: https://www.dropbox.com/sh/ktu0gf11c6wjd11/AAB0D9C0DtjMzXE8ePC-Ncvba/VIDEO_please%20credit%20WWF-Aus%20and%20BioPixel?dl=0