WWF:n Earth Hour muistutti ilmastotoimien kiireellisyydestä

Maailman suurinta ilmastotapahtumaa, WWF:n Earth Houria, vietettiin eilen jo yhdettätoista kertaa. Yksityiset ihmiset, yhteisöt, yritykset ja monet tunnetut maamerkit ympäri maailmaa näyttivät valomerkin ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot tunniksi. Suomessa tapahtumaa juhlittiin erityisesti ravintoloissa ilmastoystävällisen ruoan äärellä.

WWF:n Earth Houriin osallistui ennätykselliset 187 maata ja maantieteellistä aluetta. Valomerkin ilmaston puolesta näytti yli 3 000 maamerkkiä, kuten Sydneyn oopperatalo, Eiffel-torni ja Empire State Building. Earth Hour näkyi tänä vuonna vahvasti myös sosiaalisessa mediassa: aihetunniste #EarthHour sai yli 1,1 miljardia näyttökertaa vuorokauden aikana.

WWF:n Earth Hourin avulla on vuosien saatossa edistetty uusiutuvaa energiaa, autettu ilmastonmuutokselle herkillä alueilla asuvia sopeutumaan muuttuviin oloihin ja kannustettu ihmisiä ilmastotekoihin omassa arjessaan. Valtiot, kaupungit, yritykset ja yksityiset ihmiset ovat tehneet kymmenen vuoden aikana merkittäviä ilmastotekoja, mutta ilmastonmuutoksen torjunnan tarve ei ole kuitenkaan kadonnut.

”Maailman ilmatieteen järjestö julkaisi vastikään pysäyttäviä lukuja ilmastonmuutoksen tilasta: maapallo on jo lämmennyt 1,1 astetta esiteollisesta ajasta. Pariisin ilmastosopimuksessa sovimme pysyvämme 1,5 asteen rajoissa. Kiire ilmastonmuutoksen torjunnassa on ilmeinen”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Suomessa nautittiin ilmastoystävällisiä illallisia

Suomessa Earth Houria vietettiin teemalla Maailman suurin kynttiläillallinen, jolla haluttiin kiinnittää huomiota ruoan mittaviin ilmastovaikutuksiin. Teema innoitti yksityiset ihmiset ja ravintolat kattamaan pöytään ilmastoystävällistä ruokaa. Mukaan ilmoittautui yli 120 ravintolaa ja kahvilaa ympäri Suomen.

Earth Houriin osallistui Suomessa myös lukuisia maamerkkejä, kuten Oopperatalo, Kansallisteatteri ja Pasilan linkkitorni Helsingissä, Merikeskus Vellamo Kotkassa ja Puijon Torni Kuopiossa. Tapahtumaan ilmoittautui nelisenkymmentä kaupunkia ja kuntaa, noin 70 koulua ja oppilaitosta sekä yli 200 yritystä ja yhteisöä. Yhteensä Earth Hour -aiheisia tapahtumia ilmoitettiin kampanjasivustolle noin 450. Kaikki ilmoitetut tapahtumat löytyvät osoitteesta www.earthhour.fi/tapahtumat.

Earth Hour 2017 numeroina (arviot 26.3. mennessä kerätyistä tiedoista):

  • Mukana oli yhteensä 187 maata ja maantieteellistä aluetta.
  • Valot sammuivat yli 3 000 maamerkistä, kuten Sydneyn oopperatalo (Sydney), Burj Khalifa -torni (Dubai), Eiffel-torni (Pariisi), Pietarinkirkko (Vatikaani) sekä Space Needle -torni (Seattle) ja Empire State Building (New York). Suomessa valomerkin ilmaston puolesta näyttivät muun muassa Oopperatalo, Kansallisteatteri, Helsingin Tuomiokirkko, Finlandia-talo, Tasavallan presidentin kanslia, Merikeskus Vellamo ja Puijon torni.
  • Earth Hourin viralliset aihetunnisteet saivat sosiaalisessa mediassa yli 3,5 miljardia näyttökertaa kuluneen kolmen kuukauden aikana. Näistä kolmasosa Earth Hourin aikaan 25.–26.3.2017.

Lisätietoja:
tiedottaja Kaisa Ryynänen, WWF, p. 050 345 5307, [email protected]

Kuvia ja videoita Earth Hourista Suomessa osoitteessa bit.ly/EH-kuvat-2017 sekä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #EarthHourSuomi.

Kuvia ja videoita Earth Hourista maailmalla:
https://www.flickr.com/photos/earthhour_global/albums
https://www.earthhour.org/media-centre

Mikä Earth Hour?

WWF:n Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vuonna 2008 tapahtuma laajeni maailmanlaajuiseksi. Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009, ja vuonna 2016 jo 1,6 miljoonaa suomalaista osallistui tavalla tai toisella Earth Houriin (TNS Gallup). Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Tapahtuman tarkoituksena on innostaa ihmisiä ilmastoystävälliseen elämään ja viestiä päättäjille, että ilmastonmuutos edellyttää ripeitä toimia.

Earth Hourin avulla on edistetty lukuisia ympäristönsuojeluun liittyviä hankkeita ympäri maailmaa. Esimerkiksi vuonna 2013 Venäjällä kerättiin 120 000 allekirjoitusta vetoomukseen paremman öljyntorjunnan puolesta, ja tähän liittyvä laki hyväksyttiin sittemmin. Vuonna 2014 Earth Hour -kampanjan myötävaikutuksella muovipussit kiellettiin Galápagossaarilla.