WWF:n Earth Hour näkyy myös Suomessa, satoja tapahtumia ympäri maan

Maailman suurin ilmastotapahtuma, WWF:n Earth Hour, näyttää jälleen lauantaina 25.3. kello 20.30–21.30 valomerkin ilmaston puolesta. Valot sammuvat perinteisesti useasta suomalaisesta maamerkistä, ja Earth Hourin aikaan järjestetään tapahtumia ympäri maan. WWF muistuttaa tapahtumajärjestäjiä velvollisuudesta huolehtia valojen sammutuksen turvallisuudesta.

Valot sammuvat lauantai-iltana Helsingissä muun muassa Oopperatalosta, Finlandia-talosta, Messukeskuksesta ja Pasilan linkkitornista. Myös Helsingin päärautatieaseman kivimiehet sammuttavat lyhtynsä. Jyväskylässä valoja sammutetaan esimerkiksi Vesilinnasta ja osasta yliopiston rakennuksia, Kuopiossa sammuvat muun muassa kaupungintalon ja kauppahallin julkisivuvalaistukset, Turussa sammuvat jokivarren valot. Kotkassa pimenee Merikeskus Vellamon julkisivu.

Earth Hourin aikana järjestetään lukuisia yleisölle avoimia tapahtumia. Ilmastoasioissa kunnostautuvan Tampereen kaupungin tapahtumassa Frenckellin sisäpihalla nautitaan livemusiikista ja tulishow’sta, Lahdessa järjestetään tapahtuma Vesijärven satamassa. Hyvinkäällä Earth Houria voi viettää musiikkitapahtumassa Sveitsin-uimalassa, Muhoksen kirjastotoimi ja seurakunta järjestävät kynttilävaelluksen, Oulun Tuomiokirkossa on puolestaan kynttiläehtoollinen.

”Tapahtumia on ilmoitettu runsaasti, ja vielä ehtii ilmoittaa oman tapahtuman mukaan. Maailman suurin kynttiläillallinen -teema on innostanut ilahduttavan määrän ravintoloita mukaan tänä vuonna”, kertoo WWF:n tiedottaja Kaisa Ryynänen.

Konepajan Brunolla Helsingissä iltakirpputori saa Earth Hour -lauantaina ripauksen festaritunnelmaa: luvassa on sirkustaidetta, livemusiikkia ja kasvisruokaa kynttilänvalossa. Kello 18 alkavassa ilmaistapahtumassa esiintyvät muun muassa Mira Luoti, Samae Koskinen sekä Tilhet pajut ja muut. WWF järjestää tapahtuman yhdessä Helsingin kaupungin kanssa.

Tapahtumajärjestäjä, huomioithan turvallisuuden

WWF haluaa muistuttaa, että Earth Hour -tapahtumia järjestävien on huolehdittava siitä, että tapahtuma järjestetään turvallisesti eikä siitä aiheudu vaaraa ihmisille, ympäristölle tai omaisuudelle. WWF ohjeistaa jättämään turvallisuuden kannalta tärkeät valot, esimerkiksi ravintolakeittiöiden valaistuksen, porras- ja turvavalaistuksen sekä turvakameroilla valvottavien julkisivujen valaistuksen, päälle.

Earth Hour -tapahtumissa poltetaan usein kynttilöitä sisä- tai ulkotiloissa. Kynttilöiden polttaminen vaatii riittävää huolellisuutta ja varovaisuutta. Niitä ei lähtökohtaisesti saa esimerkiksi polttaa lattialla. Päivitetyssä Earth Hour -oppaassa on pelastusviranomaisen ohjeita tapahtuman järjestämistä ja kynttilöiden polttamista varten.

”Earth Hourissa näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot tunniksi. Valoja ei saa kuitenkaan koskaan sammuttaa turvallisuuden kustannuksella. Toivomme, että tapahtumia järjestävät tutustuvat ohjeisiin huolellisesti ja huolehtivat tarvittavista ilmoituksista viranomaisille”, Kaisa Ryynänen sanoo.

Lisätietoja:
tiedottaja Kaisa Ryynänen, WWF, p. 050 345 5307, [email protected]
Earth Hour -tuottaja Mari Pasula, WWF, p. 050 548 8766, [email protected]

Suomessa järjestettävät Earth Hour -tapahtumat

Earth Hour -kampanjakuvat. Kuvia saa käyttää Earth Hourista kertovien juttujen yhteydessä. Käytön yhteydessä mainittava kuvaajatieto ”Aki-Pekka Sinikoski / WWF”.

Earth Hour -opas, jossa myös turvallisuusohjeet.