35 WWF:n vapaaehtoista auttoi viranomaisia öljyntorjunnassa viikonlopun aikana

Oulun Energian Toppilan voimalaitoksessa torstaina 15.6.2017 sattuneen öljyvahingon puhdistustöihin osallistui kolmen päivän aikana yhteensä 35 WWF:n vapaaehtoisten öljyntorjuntajoukkojen jäsentä. Mukana oli sekä öljyntorjunnan konkareita että ensikertalaisia.

WWF:n vapaaehtoiset kutsuttiin apuun perjantaina iltapäivällä, ja jo illalla heitä oli paikalla kahdeksan. Puhdistustyöt saatiin nopeasti alkuun, sillä mukana oli muutama kokenut öljyntorjuntajoukkolainen toimimassa ryhmänjohtajina. Lauantaina puhdistustöihin osallistui 22 ja sunnuntaina 13 vapaaehtoista. Osa vapaaehtoisista oli paikalla useampana kuin yhtenä päivänä.

Vapaaehtoisten joukossa oli sekä WWF:n öljyntorjuntakoulutuksiin osallistuneita että öljyntorjunnan ensikertalaisia. Joillain osallistujilla rantaöljyntorjunnan perusteet olivat erityisen läheisessä muistissa, sillä aivan onnettomuuspaikan lähellä oli sattumalta järjestetty WWF:n öljyntorjuntakoulutus vain kahta viikkoa aikaisemmin. Osa puhdistustöihin osallistuneista vapaaehtoisista oli myös saanut kokemusta tositoimista Raahen vuoden 2014 öljyonnettomuuden puhdistustöissä.

Yksi osallistuneista, Liisa Kokkarinen, saapui paikalle Rovaniemeltä 7-vuotiaan tyttärensä puolesta.

”Tytär oli niin harmissaan, kun sanoin ettei sinne oteta lapsia, joten minun oli pakko tulla hänen sijastaan”, Kokkarinen kertoi.

Valtaosa vapaaehtoisista tuli Oulusta ja lähiseuduilta, mutta paikalle tuli ihmisiä myös Helsingistä, Turusta ja Tampereen seudulta, ja olipa yksi vapaaehtoinen matkustanut Kilpisjärveltäkin. Joukossa oli monen ikäisiä naisia ja miehiä, joita kaikkia yhdisti voimakas halu auttaa.

Puhdistusurakkaa johtanut Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas kiitteli öljyntorjuntajoukkojen työpanosta. ”Suuri kiitos WWF:n vapaaehtoisille avusta öljyntorjunnassa. Kun vertaa siihen, missä kunnossa rannat olivat perjantaina, niin kyllä siellä nyt paljon paremmalta näyttää”, Honkakunnas sanoi sunnuntaina puhdistustöiden päätyttyä.

”Taas on usko ihmiskuntaan vahvistunut, kun näin moni ihminen keskeytti kesäviikonlopun suunnitelmat ja matkusti lyhyellä varoitusajalla Ouluun eri puolilta Suomea. Kaikki vapaaehtoiset olivat erittäin innokkaita ja sitkeitä, ja he kuuntelivat keskittyneesti ohjeita ja noudattivat mukisematta pienimpiäkin turvatoimenpiteitä”, kiitteli vapaaehtoisia paikan päällä ohjannut WWF:n meriasiantuntija Janica Borg.

Lisätiedot:
Suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki, WWF, puh. 050 524 3206, [email protected]
Meriasiantuntija Janica Borg, WWF, puh. 041 529 6445, [email protected]