WWF:n vapaaehtoiset apuna Oulun öljyonnettomuudessa

Ympäristöjärjestö WWF:n vapaaehtoisten öljyntorjuntajoukkojen jäsenet avustavat viranomaisia Oulun Energian Toppilan voimalaitoksella torstaina tapahtuneen öljyvuodon jälkien puhdistamisessa. 

”Öljyntorjuntajoukkolaisia kutsuttiin apuun perjantaina iltapäivällä, ja jo illalla heitä oli paikalla kahdeksan”, kertoo suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki WWF:stä.

”Nyt lauantaiaamuna paikalla on jo noin 25 vapaaehtoista, joista valtaosa on käynyt WWF:n öljyntorjuntakoulutuksen. Sattumalta Oulussa järjestettiin äskettäin, toukokuun lopussa, yksi koulutus, jossa keskityttiin rantaöljyntorjunnan perusteisiin”, Niinimäki kertoo.

Vapaaehtoiset avustavat pelastuslaitoksen viranomaisia rantojen puhdistamisessa. Niinimäen mukaan öljyä on ajautunut monenlaisille rannoille kivikoista ruovikoihin.

”Tällä kertaa rantaöljyntorjunta on hieman erilaista kuin ennen. Tuuli on painanut öljyä rantaa kohti ja öljyä on ruovikon ja avoveden rajassa muutaman sentin kaistale. Jotta öljy saadaan pois, ruoko pitää katkaista ja ottaa öljyyntynyt osa ruo´osta talteen”, Niinimäki kuvailee.

Pelastuslaitos arvioi puhdistustyön jatkuvan ainakin alkuviikkoon saakka. WWF:n vapaaehtoisista öljyntorjuntajoukkolaisista Oulun seudun ulkopuolelta tulleet on majoitettu läheiselle koululle.

Oulussa Toppilan voimalaitoksessa sattui öljyvahinko torstaina puolen päivän aikaan. Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen mukaan öljyvahinko aiheutui noin 1 500 litran öljysäiliön pettäessä. Vuodosta pääsi valumaan öljyä voimalan jäähdytysveteen ja Toppilansalmeen joitain satoja litroja kevyen ja raskaan polttoöljyn seosta.

Pelastuslaitos rajasi öljyvuotoa Toppilansalmesta öljypuomein ja aloitti vuodon keräämisen veden pinnalta. Öljyä ehti levitä jonkin verran Toppilansalmen ja Meri-Toppilan puiston väliselle vesistö- ja ranta-alueelle. Rannalle levinneen öljyn määrä on pelastuslaitoksen mukaan kohtalaisen vähäinen, mutta vaatii kuitenkin puhdistamista.

Lisätiedot:
Suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki, WWF, puh. 050 524 3206, [email protected] (paikalla Oulussa)

Meriasiantuntija Janica Borg, WWF, puh. 041 529 6445, [email protected] (paikalla Oulussa)

Valokuvatiedustelut:
Tiedottaja Paula Kallio, WWF, puh. 050 548 8766, [email protected] (paikalla Oulussa)