Amazonilta löytyi satoja uusia lajeja – katso kuvat

Amazonin sademetsästä on löytynyt satoja uusia eläin- ja kasvilajeja, kertoo WWF:n tänään julkaisema raportti. Vuosina 2014-2015 uusia lajeja löytyi hengästyttävää tahtia, yksi laji joka toinen päivä. Löydettyjen lajien joukossa on muun muassa oranssihäntäinen apina, vaaleanpunertava jokidelfiini ja presidentti Obaman mukaan nimetty lintu. 

Kaikkiaan vuosina 2014-2015 Amazonin sademetsistä löytyi 381 uutta lajia.

”On uskomatonta, että edelleen 2010-luvulla löydämme näin paljon uusia lajeja samaan aikaan kuin sademetsiä häviää. Tämä kertoo siitä, ettemme välttämättä ehdi ikinä löytää kaikkia lajeja, ennen kuin niiden elinalueet on tuhottu. Sademetsien suojelulla on valtava kiire”, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Raportti (New Species of Vertebrates and Plants in the Amazon 2014-2015) kertoo, että 24 kuukauden tutkimusjakson aikana löydettiin 216 kasvia, 93 kalaa, 32 sammakkoeläintä, 20 nisäkästä (joista kaksi fossiileja), 19 matelijaa ja yksi lintu.

Sademetsien monimuotoisuuden tutkiminen ja suojeleminen on valtavan tärkeää eläin- ja kasvilajien lisäksi myös ihmisille. Metsät ja niiden monimuotoisuus voivat tarjota meille esimerkiksi vielä tuntemattomia lääkkeitä ja hoitomenetelmiä erilaisiin sairauksiin.

Kuvassa oleva uusi punahäntäinen apinalaji (Plecturocebus miltoni) on saanut nimensä tulen väreissä hehkuvasta hännästään. Lajin säilymistä uhkaa metsäkato.

Yhdysvaltain entisen presidentin Barak Obaman mukaan nimettyä lintua Nystalus obamaita on tavattu laajalta alueelta, joka osuu Brasilian, Perun ja Equadorin valtioiden väliin.

Vaaleanpunertavia jokidelfiinejä (Inia Araguaiaensis) arvioidaan olevan noin 1000 yksilöä. Vasta löydettyä lajia uhkaa muun muassa vesivoiman ja patojen rakentaminen.

Oranssi sammakko (Pristimantis jamescameroni) on yksi 32:sta hiljattain löydetystä sammakkoeläinlajista.