Uudessa tv-sarjassa etsitään viimeisiä uhanalaisia eläimiä WWF:n kanssa

Maailman uhanalaiset lajit tuodaan ensi syksynä suomalaisten koteihin 8-osaisen Villien jäljillä -tv-sarjan kautta. Sarjassa näyttelijä Pirjo Heikkilä ja luontotoimittaja Kimmo ”Norppauimari” Ohtonen lähtevät etsimään merkkejä maailman uhanalaisista eläimistä Himalajalle, Borneon viidakkoon, arktisille Huippuvuorille ja Suomen Saimaalle. Ohjelman tavoitteena on lisätä tietoutta lajien ahdingosta ja pysäyttää uhanalaisten lajien kuoleminen sukupuuttoon.

Heikkilän ja Ohtosen tehtävä on vaikea: monet uhanalaisista eläimistä ovat todella harvinaisia, ja niiden löytämiseen tarvitaan eläinten käytöstä ja reviirejä hyvin tuntevien paikallisten WWF-oppaiden lisäksi kosolti onnea. Heikkilän ja Ohtosen luontokokemukset ovat hyvin erilaisia, ja se mahdollistaa samaistumisen tunteen hyvin erilaisille katsojille.

”En ole mikään retkeilijäihminen, mutta haluan nähdä, miten selviän erilaisissa ja haastavissa olosuhteissa. Tämä on vähän erilaista kuin se, että istun läppärillä teekuppini kanssa ja ideoin sketsejä ikkunasta tuijotellen. Eniten odotan eläinten kohtaamista. Rakastan seurata eläimiä ja luulen, että minulta lähtee taju, kun näemme niitä. Eniten pelkään, että eksyn retkikunnasta ja jään ikuisiksi ajoiksi yksin Himalajan vuoristoon, enkä enää ikinä pääse takaisin Suomeen. Toiseksi eniten pelkään punkkeja, ja muita öttiäisiä. Pelkään myös sitä, että saan ripulikohtauksen tai että tulen kipeäksi ja olen sitten väsynyt ja äreä muille”, Pirjo Heikkilä summaa ajatuksiaan ennen sarjan kuvauksia.

Luontotoimittaja Kimmo Ohtonen on kokenut eräkävijä, ja tutkinut työssään etenkin arktisten lajien selviytymistä. Villien jäljillä -sarjassa nähdään Ohtosen hullumpi puoli.

”Viihteellinen ja aito tyyli, jolla lähestymme sarjan aiheita, on uudenlainen, eikä sitä ole totuttu näkemään luontoa käsittelevissä ohjelmissa. Minunkaltaiselleni ikuiselle maailmanparantajalle tämä sarja on unelmien täyttymys. Odotan kovasti, että pääsen muun muassa seuraamaan orankien elämää, sillä kädellisten maailma on kiehtonut minua siitä saakka, kun äitini osti minulle 8-vuotissyntymäpäivälahjaksi Dian Fosseyn Sumuisten vuorten gorillat -elokuvan. Erityisen hienon tästä sarjasta tekee se, että pääsen reissaamaan Pirjon kanssa, sillä olemme tunteneet toisemme kauan. Nyt olemme ihan uudenlaisten kokemuksien edessä. Olemme reissupari, joka ei ota itseään liian vakavasti, ja joudumme aivan varmasti monenmoisiin eriskummallisiin tilanteisiin. Jos munailemme jotain, se mitä luultavammin päätyy ohjelmaan. Vaikka Pirjo ei ole mikään luontotyyppi, olen varma, että hän löytää sisäisen luontohörhönsä reissujemme aikana. Hän ei vain vielä tiedä sitä”, Ohtonen kertoo.

Kimmo Ohtonen ja Pirjo Heikkilä lähtivät kuvausmatkalle Nepaliin 30.11.2017.

TV:ssä ensi vuonna esitettävä Villien jäljillä -sarja yhdistää viihdettä, komediaa, luontodokumenttia ja matkaohjelmaa. Sarja on ajankohtainen, koska WWF:n ja YK:n yhteisenä tavoitteena on pysäyttää uhanalaisten lajien kuoleminen sukupuuttoon.

”Kun suuria ja pelottavia asioita, kuten ilmastonmuutosta ja kuudetta sukupuuttoaaltoa käsitellään yksilöllisten tarinoiden kautta, voidaan innostaa ihmisiä kiinnostumaan niistä ja kenties jopa toimimaan yhteisen planeettamme puolesta. Me olemme loppujen lopuksi yhteyksissä toisiimme, ja meidän elämänvalinnoillamme on vaikutus niin Borneon orankien, Huippuvuorten jääkarhujen tai saimaannorpan selviytymiseen”, Ohtonen sanoo.

Villien jäljillä -sarjan kuvaukset alkavat 2.12.2017 Nepalissa. Voit seurata kuvausten etenemistä WWF Suomen Instagram-tililtä @wwfsuomi. Julkaisemme päivittäin (sijaintimme niin salliessa) matkakuulumisia Instagram Storiesissa. Voit katsoa kuvia ja videoita Instagramista joko puhelimeesi ladattavasta sovelluksesta tai verkkosivujen kautta.