WWF Suomen Vuoden luontokirja -kilpailun finalistit selvillä

WWF Suomen jokavuotisen Vuoden luontokirja -kilpailun viisi finalistiteosta on valittu. Voittajan valitsee marraskuun aikana Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori. Vuoden luontokirjapalkinto jaetaan nyt 40. kerran.

Kiehtovia lintuja, suomalaisen luonnon loistoa ja sukellus meren syvyyksiin. Näitä aiheita käsittelevät WWF Suomen Vuoden luontokirja -kilpailun finaaliin päässeet teokset.

Hannu Hautalan ja Seppo Parkkisen kirja Kotka – 50 vuotta unelmista kuviksi (Docendo) kokoaa yksiin kansiin Hautalan ikimuistettavat kotkankuvausretket 1960-luvulta nykypäivään ja Karstulasta Pallastuntureiden kautta Kuusamoon. Matkan varrella karttuneet tapaukset ja tapaamiset on koottu yhteen vaikuttavaksi kuvakirjaksi.

Kai Fagerströmin & Ville Suhosen Sammalhuone (Maahenki) on lumoavan kaunis ja monikerroksinen luontokirja, joka kutsuu miettimään luontoa ja ihmistä ennen, nyt ja tästä eteenpäin. Kirjan kuvat ja teksti avaavat sammalhuoneen oven ja saavat lukijan näkemään siellä jotain aivan odottamatonta; sellaista, jota ei yleensä ajattele tai edes aavista.

Meren aarteet – Löytöretki Suomen vedenalaiseen meriluontoon (Gaudeamus) vie lukijan Suomenlahden kalliorannoille, Saaristomeren syvänteisiin ja Pohjanlahden lohkareikkoihin ja hiekkapohjille. Taidokkaasti kuvitettu teos pohjautuu yli kymmenen vuotta kestäneeseen kartoitustyöhön, jossa on saatu valtavasti uutta tietoa merenalaisesta luonnosta. Kirjan ovat koonneet Markku Viitasalo, Kirsi Kostamo, Eeva-Liisa Hallanaro, Wilma Viljanmaa, Suvi Kiviluoto, Jan Ekebom ja Penina Blankett.

Samuli Haapasalon Tii Tii Tiainen (Maahenki) on kirja kaikille, jotka haluavat tutustua tiaisiin. Kirjassa esitellään tiaisten moniääninen kirjo, johon lukeutuvat niin pihabongausten ykkösnimi talitiainen kuin myös syntymämetsässään viihtyvä hömötiainen. Haapasalo on tallentanut yksityiskohtaisen tarkoissa valokuvissa tiaisen eloisan, ketterän, akrobaattisenkin olemuksen.

Tea Karvisen Kansallispuistot – maamme luonnon helmet (Docendo) johdattaa lukijan Suomen jokaisen kansallispuiston pariin Saaristomereltä Lemmenjoelle. Kirja kertoo kansallispuistojen upeimmista kohteista tuoden esille kunkin puiston erityispiirteet. Samalla kirja kannustaa jokaista lähtemään ulos omille tutkimusmatkoilleen.

Finalistit valitsivat WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder ja suojelujohtaja Jari Luukkonen.

”Kilpailuun osallistui tänä vuonna ennätysmäärä luontokirjoja, yhteensä 41 upeaa teosta monipuolisesta valikoimasta aiheita. Meidän oli todella vaikea valita finalisteja”, Rohweder kuvailee.

Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori valitsee voittajan finaaliin päässeistä teoksista. Voittaja julkistetaan kustantajan ja WWF:n tilaisuudessa marraskuun lopussa.

Vuoden luontokirja -kilpailussa etsitään joka vuosi suomalaiskustanteista teosta, jossa luonnon- ja ympäristönsuojelun sanoma on vahvasti esillä. Voittajakirjan valinnassa kiinnitetään huomiota lukijaystävälliseen kieleen sekä ulkoasuun.

WWF:n Vuoden luontokirja on valittu vuodesta 1978. Viime vuonna voiton vei Metsän salainen elämä (Gaudeamus). Voittajan valinnut WWF Suomen hallintoneuvoston jäsen, professori Helena Ranta iloitsi siitä, miten kirjan laaja kirjoittajajoukko tuo esiin pikkuriikkisimmätkin metsän otukset ja niiden tarkoituksen ekosysteemille.

Lisätietoja:

Pääsihteeri Liisa Rohweder 040 840 7461 tai [email protected]

WWF Suomen Vuoden luontokirja kilpailusta lisää tietoa osoitteessa wwf.fi/vuodenluontokirja