WWF vinkkaa: näin katat joulun kalapöydän vastuullisesti

Monessa joulupöydässä syödään runsaasti kalaa. Ympäristön kannalta ei ole samantekevää, mitä lajeja lautaselle nostamme. Ympäristöystävällinen kalamenu sisältää esimerkiksi silakkaa, särkeä ja kotimaassa kasvatettua kalaa. Uhanalaiset lajit, kuten ankerias, tulee jättää ostoslistan ulkopuolelle.

Maailman meriä on kautta historian pidetty ehtymättöminä kala-aittoina, mutta todellisuus on toinen. Kalankulutus on kasvanut kolmanneksen viimeisimmän 20 vuoden aikana, ja väestönkasvu lisää painetta kalastaa aina vain lisää. Tällä hetkellä kolmannes maailman kalakannoista on ylikalastettuja.

”Tilanne on kieltämättä paha, mutta epätoivoon ei kannata vaipua. Jokainen vastuullinen kulutusvalinta on askel oikeaan suuntaan”, WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska sanoo.

Silakka ja silli kuuluvat joulun tuttuihin kalaherkkuihin ja ovat myös WWF:n Kalaoppaan vihreällä eli suosittavien lajien listalla. Niiden rinnalle kylmään alkupalapöytään voi nostaa vaikkapa savusärjen, jota saa säilykkeenä jo lähes kaupasta kuin kaupasta.

”Silakan syöntiä me suomalaiset voisimme lisätä tuntuvasti, ja säilykkeenä myytävä särki on vastuullinen, helppo ja herkullinen vaihtoehto joulun kalapöytään”, Ovaska sanoo.

Lohi on monelle tärkeä joulukala. Lohiruokia suunnitellessa on kuitenkin hyvä muistaa, että monet villit lohikannat eivät vielä ole elpyneet kestävälle tasolle. Lohen kasvatus Norjassa on puolestaan monella tapaa ongelmallista ympäristölle. Ympäristöystävällisessä kalamenussa onkin kotimaassa kasvatettua kirjolohta ja siikaa tai ASC-sertifioitua kasvatettua lohta. Mädin ystävien kannattaa suosia kotimaista.

Ei ankeriasta joulupöytään

WWF:n vuonna 2015 päättyneen Kalakampanjan loppuraportista selviää, että uhanalaiset kalat ovat pääosin hävinneet suomalaisten kauppojen kalatiskeiltä. Ankerias on yksi harvoista uhanalaisista lajeista, joihin kuluttaja voi törmätä esimerkiksi kauppahalleissa ja kalakaupoissa. Ankeriaiden määrä on pudonnut Euroopassa vain muutamaan prosenttiin 1970-luvun määristä.

”Ankerias on Euroopassa äärimmäisen uhanalainen ja sen suojelu on täysin retuperällä. On suorastaan häpeällistä, että ankeriasta saa edelleen kalastaa lähes rajoituksetta, vaikka laji on sukupuuton partaalla. Tämä korostaa kuluttajien roolia. Ympäristöystävällinen kuluttaja ei osta ankeriasta joulupöytään”, Ovaska sanoo.

WWF:n Kalaopas auttaa valitsemaan kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa

 

Lisätietoja:

Matti Ovaska, suojeluasiantuntija, WWF, 040 727 3149, [email protected]