Apukinoksia kolataan uudessa tv-sarjassa

MTV:n ja WWF:n Villien jäljillä -sarjan kuvaukset jatkuivat tällä viikolla eteläisellä Saimaalla saimaannorppien pesintää auttavalla apukinoskolauksella.

Kimmo Ohtonen ja Pirjo Heikkilä kolasivat kuuteille pesäkinoksia Suur-Saimaalla paikallisen norppa-asiantuntija Ismo Marttisen johdolla.

Sarjassa esiintyvät luontotoimittaja Kimmo Ohtonen ja näyttelijä Pirjo Heikkilä kokivat käytännössä, miten ihmiset voivat auttaa eläimiä, tässä tapauksessa erittäin uhanalaista saimaannorppaa, ilmastonmuutoksen aiheuttamissa muutoksissa luonnossa.

Norppa-asiantuntija Ismo Marttinen kokeilee, olisiko tässä tarpeeksi jäätä apukinoksen paikaksi.

Saimaalla navakasti puhaltava tuuli yhdessä purevan pakkasen kanssa teki kuvaus- ja kolausolosuhteista hankalat.

– Mikään ei ole hienompaa kuin olla auttamassa uhanalaisia lajeja selviytymään. Saimaalla kolasimme jäätävässä viimassa kohta syntyville saimaannorpan kuuteille apukinoksia, jotta ne olisivat turvassa kylmältä ja pedoilta. Hyisistä olosuhteista huolimatta tämä oli yksi elämäni hienoimmista työtehtävistä, Ohtonen sanoo.

– Oli todella liikuttavaa kuulla, että jopa 90 prosenttia kuuteista syntyi viime vuonna ihmisen tekemiin apukinoksiin. Tämä antoi kyllä lisävauhtia kolaukseen, Heikkilä kertoo.

Kinoksesta piti tehdä vähintään metrin korkuinen, mieluummin isompikin, jotta norppa mahtuu kaivamaan sinne itselleen pesän.

Norppa-asiantuntija Ismo Marttinen näytti Ohtoselle ja Heikkilälle, miten kolauksen jälkeen kinos tampataan tiiviiksi, jotta se ei romahda.

Villien jäljillä -sarjassa Ohtonen ja Heikkilä tutustuvat uhanalaisten eläinten suojeluun Saimaan lisäksi muun muassa Himalajalla, Huippuvuorilla ja Borneossa.

Sarjaa on kuvattu jo Nepalissa, jossa kaksikko etsi merkkejä lumileopardista, tiikeristä ja sarvikuonosta.

Voit seurata sarjan kuvauksia Instagram-tililtämme!

Villien jäljillä nähdään MTV3:lla ensi syksynä.