K-ryhmän ja WWF:n K-Kalapolut-yhteistyölle tunnustusta: “Korupuheiden sijaan tartutaan lapioon”

“Kuteminen kuuluu kaikille” -sloganista tuttu yhteistyö Suomen uhanalaisten vaelluskalakantojen pelastamiseksi palkittiin tänään Venemessuilla Helsingissä “vapaa-ajankalastuksen Nobel-palkinnolla”. Turkulainen urheilukalastusseura West Coast Trolling Team jakoi perinteisen tunnustuksensa tänä vuonna jo 19:nnen kerran.

“Erityisesti raatia miellytti tapa, jolla hanketta toteutetaan: yhteistyö perustuu talkootoiminnalle, johon jokainen asiasta kiinnostunut voi osallistua. Korupuheiden sijaan tartutaan lapioon ja käännellään kiviä. Näin on totuttu Suomessa asioita hoitamaan silloin kun hätä on suuri”, perustelee tunnustuksen myöntäneen West Coast Trolling Teamin varapuheenjohtaja Kari Pirttimaa.

West Coast Trolling Team jakaa tunnustuksen vuosittain henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan edistänyt suomalaisen urheilukalastuksen hyvinvointia ja kehitystä. Palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1998, ja sen aiempia voittajia ovat muun muassa entinen sisäministeri Kari Rajamäki ja Yleisradion Erätulilla-ohjelma.

“Vapaa-ajankalastajat ovat tottuneet käsittelemään kalaa ja ovat myös usein asiakkaina kaupan kalatiskillä. Siksi tervehdimme suurella kiitoksella sitä, että kauppiaat ja K-ryhmä kantavat huolta kestävästä kalastuksesta, eettisyydestä ja ammattikalastuksen elinkyvystä Suomessa”, Pirttimaa sanoo.

Näkyviä tuloksia luonnossa – talkootoiminta käyntiin täydellä teholla 2018

K-ryhmän ja WWF:n monivuotinen yhteistyö tuotti konkreettisia ja näkyviä tuloksia jo ensimmäisenä pilottisyksynä. Talkootapahtumat eri puolilla Suomea keräsivät yhteen suuren joukon paikallisia toimijoita, vapaaehtoisia talkoolaisia ja K-kauppiaita.

Talkoissa avattiin yhdeksän vaelluskalojen nousuestettä, mikä toi kaloille 20 kilometrin edestä uusia kutu- ja elinympäristöjä. Syksyn kunnostustöissä jokiin ja puroihin rakennettiin myös 40 kalojen kutemisen mahdollistavaa kutusoraikkoa.

“Olemme iloisia hienosta tunnustuksesta, mutta tämä palkinto kuuluu ennen kaikkea kaikille paikallisille toimijoille ja talkoolaisille eri puolilla Suomea. Viime syksyn aikana oli ilo nähdä, miten vahva talkoohenki Suomessa vallitsee. Maailman vastuullisimpana kaupan alan yrityksenä ja vastuullisena kalan myyjänä haluamme kutsua kaikki suomalaiset mukaan”, K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo kannustaa.

“Otamme tunnustuksen iloisina ja kiitollisina vastaan. Monet vaelluskalat ovat Suomessa uhanalaisia, mutta ne ovat vielä pelastettavissa. Onnistuminen vaatii kuitenkin panostusta ja talkoohenkeä laajalla rintamalla”, WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska sanoo.

Talven ja kevään aikana valitaan vuonna 2018 poistettavia nousuesteitä ja tehdään kohteille toteuttamissuunnitelmat. Vinkkejä kohteista otetaan vastaan osoitteessa Kesko.fi/kalapolut. Samassa osoitteessa voi myös ilmoittautua vapaaehtoiseksi talkoovahvuuteen.