Salametsästys ja metsäkato uhkaavat lajien selviytymistä – WWF Suomi vastaa uhkiin vahvistamalla kansainvälistä työtään entisestään

WWF Suomi laajentaa työtään Aasiassa ja Afrikassa seuraavien vuosien aikana. Aasiassa kehitysyhteistyö laajenee Mekongin alueelle ja Afrikassa vahvistamme salametsästyksen vastaista työtämme Tansaniassa, Ugandassa ja Keniassa. Uhat sekä Mekongin alueen metsille että Afrikan uhanalaisille lajeille ovat viime vuosina kasvaneet merkittävästi, joten työn laajentaminen on välttämätöntä.

Työn laajeneminen uusille alueille liittyy Suomen ulkoministeriön WWF:n kehitysyhteistyöohjelmalle myöntämään nelivuotiseen rahoitukseen. Mekongin ja salametsästyksen vastaisen työn lisäksi WWF Suomi jatkaa pitkäjänteistä ja tuloksellista työtään Indonesian Borneolla, Himalajalla sekä Itä-Afrikassa.

”Metsien suojelu on yksi tärkeimmistä tehtävistämme sekä vanhoilla että uusilla hankealueillamme. Hyvinvoivat ja monimuotoiset metsät mahdollistavat sekä erilaisten lajien selviytymisen että tuottavat toimeentuloa, ruokaa, vettä ja energiaa ihmisille”, sanoo WWF:n kehitysyhteistyöohjelman päällikkö Anne Tarvainen.

WWF Suomen kehitysyhteistyötä tukevat ulkoministeriön lisäksi WWF:n kummit ja yhteistyöyritykset. Ohjelman kahdeksan miljoonan euron rahoitus jakaantuu hankemaiden kesken ja varojen käyttöä ja tuloksellisuutta valvotaan tiukasti.

”Esimerkiksi Itä-Afrikassa korruptio on todella suuri ongelma. Korruptio mahdollistaa myös laittoman puu- ja villieläinkaupan, joten sen kitkeminen on ensiarvoisen tärkeää. Meillä on ehdoton nollatoleranssi korruption suhteen myös omassa työssämme. Ulkopuoliset tilintarkastajat tarkastavat hankkeemme vuosittain, ja seuraamme myös itse todella tarkasti työn edistymistä alueilla”, Tarvainen kertoo.

Nepalissa Himalajalla salametsästyksen vastaisessa työssä on onnistuttu jopa maailmanlaajuisessa mittakaavassa loistavasti. Maassa ei ole useana vuonna salametsästetty yhtäkään sarvikuonoa tai tiikeriä. Nyt Nepalin hyviä toimintamalleja halutaan viedä myös Afrikkaan.

”Afrikassa salametsästys on lisääntynyt dramaattisesti viime vuosina. Tavoitteena on tuoda itäiseen Afrikkaan Nepalissa hyviksi havaittuja keinoja, kuten viranomaisten sitouttaminen ja kouluttaminen. Pelkkä salametsästyksen vastainen työ ja elinympäristön suojelu ei kuitenkaan valitettavasti riitä norsujen ja sarvikuonojen salametsästyksen ja laittoman kaupan lopettamiseksi. Tämän takia rahoitamme kehitysyhteistyöohjelmamme ulkopuolella suurkampanjaa norsunluukaupan lopettamiseksi kaikkialla Aasiassa, johon suurin osa norsunluusta päätyy”, Tarvainen kertoo.

Lue lisää kansainvälisestä työstämme