Maailma näytti valomerkin ilmaston puolesta – WWF:n Earth Houriin osallistui ennätykselliset 188 maata

Maailman suurinta ilmastotapahtumaa, WWF:n Earth Houria, vietettiin eilen jo kahdettatoista kertaa. Yksityiset ihmiset, yhteisöt, yritykset ja tunnetut maamerkit ympäri maailmaa näyttivät valomerkin ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot tunniksi. Suomessa tapahtumaa vietettiin ilmastoystävällisen ruoan parissa.

WWF:n Earth Houriin osallistui yhteensä 188 maata ja maantieteellistä aluetta. Valomerkin ilmaston puolesta näytti lähes 18 000 maamerkkiä. Valonsa sammuttivat esimerkiksi Sydneyn oopperatalo, Burj Khalifa -torni Dubaissa, Moskovan Kreml, Ateenan Akropolis, Pariisin Eiffel-torni, Egyptin pyramidit, Nelson Mandela -silta Johannesburgissa, Niagaran putoukset Yhdysvalloissa ja Rio de Janeiron Kristus-patsas.

Suomessa valomerkin ilmaston puolesta näyttävät muun muassa Tampere-talo, Merikeskus Vellamo Kotkassa, Lappeenrannan vesitorni ja Lahden hyppyrimäet. Helsingissä valonsa sammuttavat esimerkiksi Tasavallan presidentin kanslia, Pasilan linkkitorni ja päärautatieaseman Kivimiehet. Lisäksi useat kotimaiset kaupungit, kuten Turku, Jyväskylä, Pori ja Kuopio, sammuttivat valoja julkisista rakennuksistaan tai valaistuista maamerkeistään. Katso video VR:n Kivimiesten lyhtyjen sammutuksesta.

WWF:n Earth Hour on laajentunut vuosien saatossa symbolisesta valojen sammutuksesta tapahtumaksi, jolla edistetään konkreettisia luonnonsuojeluhankkeita ympäri maailmaa. Esimerkiksi tänä vuonna Nepalissa jaettiin kansalaisille energiatehokkaita LED-valoja, Madagaskarilla edistettiin ilmastoystävällisempien liesien käyttöä, Singaporessa kampanjoitiin muovipussien käytön vähentämiseksi ja Perussa käynnistettiin hanke pyöräilyteiden lisäämiseksi.

Suomessa tehtiin ilmastotekoja lautasella

Suomessa Earth Houria vietettiin ruoan parissa: teemana oli Maailman suurin kynttiläillallinen, millä haluttiin kiinnittää huomiota ruoan ilmastovaikutuksiin. Teema innoitti sekä yksityiset ihmiset että ravintolat kattamaan pöytään ilmastoystävällistä ruokaa. Mukaan ilmoittautui satakunta ravintolaa ja kahvilaa ympäri Suomen.

”Upeita tapahtumia järjestettiin kautta maan. Toivottavasti mieleenpainuvat kokemukset esimerkiksi hyvän ilmastoystävällisen ruoan parissa kannustavat ihmiset ilmastotekoihin myös arjessa”, sanoo WWF:n viestinnän asiantuntija Kaisa Ryynänen.

Yhteensä Earth Hour -aiheisia tapahtumia ilmoitettiin Suomessa kampanjasivustolle noin 400. Mukana oli noin 80 koulua ja oppilaitosta, satakunta ravintolaa sekä yhteensä yli 200 yritystä, yhteisöä, kaupunkia ja kuntaa. Kaikki osallistumisestaan ilmoittaneet tahot ja tapahtumat löytyvät täältä.

Earth Hour 2018 numeroina (arviot 25.3. mennessä kerätyistä tiedoista):

  • Mukana oli yhteensä 188 maata ja maantieteellistä aluetta.
  • Valot sammuivat n. 17 900 maamerkistä, kuten Sydneyn oopperatalo, Burj Khalifa -torni Dubaissa, Moskovan Kreml ja Punainen tori, Pietarinkirkko Vatikaanissa, Big Ben ja London Eye -maailmanpyörä Lontoossa, Ateenan Akropolis, Eiffel-torni, Egyptin pyramidit, Nelson Mandela -silta Johannesburgissa, Niagaran putoukset ja Empire State Building Yhdysvalloissa sekä Rio de Janeiron Kristus-patsas Brasiliassa.
  • Earth Hourin viralliset aihetunnisteet saivat sosiaalisessa mediassa yli 3,5 miljardia näyttökertaa viimeisen kolmen kuukauden aikana.

Lisätietoja:
viestinnän asiantuntija Kaisa Ryynänen, WWF, p. 050 345 5307, [email protected]

Video: Näin valot sammuivat Helsingin päärautatieaseman Kivimies-patsaista ja kellotornista

Kuvia ja videoita Earth Hourista maailmalla

Earth Hour lyhyesti:

WWF:n Earth Hour ei ole sähkön- tai energiansäästötempaus, vaan tapahtuman tarkoituksena on innostaa ihmisiä ilmastoystävälliseen elämään ja viestiä päättäjille, että ilmastonmuutos edellyttää ripeitä toimia.

Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot kello 20.30–21.30 paikallista aikaa. Earth Houria vietetään vuosittain maaliskuun lopulla. Seuraava Earth Hour on lauantaina 30.3.2019.

WWF:n Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vuonna 2008 tapahtuma laajeni maailmanlaajuiseksi. Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Vuonna 2017 noin 1,3 miljoonaa suomalaista osallistui tavalla tai toisella Earth Houriin (Kantar TNS).