WWF isosti mukana vaelluskalojen ahdingosta kertovassa dokumentissa – traileri julki nyt

Concrete Reasons on Risto Ruokolan ja Toni Kinnusen tekemä dokumenttielokuva Suomen uhanalaisista ja sukupuuttoon kuolleista vaelluskalakannoista sekä niiden kaltoin kohdelluista elin- ja lisääntymisalueista. Elokuva avaa sitä, millaisia vaikutuksia vesivoimatuotannolla on vesistöihin. Myös jokien varrella asuvat ihmiset pääsevät ääneen. WWF on elokuvan päärahoittaja. Elokuvan traileri julkaistiin tänään.

Concrete Reasons -dokumentissa kerrotaan, miten vesivoimayhtiöt ovat kaikessa hiljaisuudessa saaneet padota jokia ja laiminlyödä ympäristönsuojelua jo vuosikymmenien ajan. Samalla vaelluskalakantoja on muuttunut uhanalaiseksi ja kuollut jopa sukupuuttoon.

”Tilanne ei parane, jos tämä laiminlyönti jatkuu”, kertoo kuvaaja ja ohjaaja Risto Ruokola.

Elokuvaa ei ole tarkoitettu vain vapaa-ajankalastajille. Vaelluskaloilla on merkitystä koko yhteiskunnalle ja kansantaloudelle, kun ilman eväkkäitä muun muassa kalastusmatkailumme on vaikeuksissa. Itämeren ammattikalastajille puolestaan on isoa lohikalaa pyydettäväksi juuri sen verran, miten onnistuneesti – tai epäonnistuneesti – kala pystyy joissa kutemaan.

”Kalastusmatkailu on Suomessa olematonta, vaikka potentiaali on suurta. Kalastusturismia alas ajaviin epäkohtiin puuttuminen ja niiden kertominen ihmisille on tärkeää”, Ruokola kertoo.

WWF:n ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen uskoo elokuvan vaikuttavuuteen vesivoimakysymyksessä.

”Parhaimmillaan elokuva voi lisätä ymmärrystä siitä, että vesivoimassa ei ole kyse ongelmattomasta energiantuotannosta, vaan sillä on valtavat ja osin peruuttamattomat vaikutukset ympäristöön. Nämä vaikutukset eivät rajoitu pelkästään virtavesien lajistoon, vaan myös niihin ihmisiin ja yhteisöihin, jotka ovat riippuvaisia kaloista ja jokiekosysteemeistä”, Vilhunen sanoo.

”WWF lähti mukaan yhdeksi elokuvan päärahoittajista varmistaakseen, että elokuva toteutetaan. Visuaalisesti upea elokuva on toimiva poliittisen vaikuttamisen väline, jonka kautta tärkeän aiheen pariin voidaan houkutella hyvin erilaista yleisöä.”

Elokuvan traileri on nyt julki, ja se on katsottavissa Vimeossa. Trailerissa on englanninkieliset tekstitykset. Itse dokumentti julkaistaan Vimeossa 21.4.2018, jolloin vietetään myös Kansainvälistä Vaelluskalapäivää.