Järkyttävät kuvat yli 10 000 uhanalaisen kilpikonnan jättitakavarikosta Madagaskarilla – konnia oltiin salakuljettamassa lemmikeiksi

Madagaskarilla on takavarikoitu yli 10 000 äärimmäisen uhanalaista sädekilpikonnaa (Astrochelys radiata) suuressa takavarikossa. Kilpikonnia oltiin salakuljettamassa lemmikeiksi eri puolille maailmaa. Luonnonvaraisten kilpikonnien pyydystäminen ja myyminen on laitonta. Elossa olleet takavarikoidut kilpikonnat on kuljetettu hoitoon.

Kilpikonnat olivat löydettäessä likaisia ja osa huonokuntoisia. Ne hoidetaan kuntoon ennen luontoon palauttamista.

Kilpikonnat löydettiin Lounais-Madagaskarilta sijaitsevasta talosta nimettömän vihjeen perusteella. 10 196 löydetystä kilpikonnasta 9 760 oli elossa, ja ne on siirretty Mangilyn kilpikonnakeskukseen, jossa ne puhdistetaan, nesteytetään, ruokitaan ja hoidetaan kuntoon ennen luontoon palauttamista.

Takavarikko ja kilpikonnien luontoon palauttaminen on Madagaskarin viranomaisten, paikallisyhteisöjen, kansallispuistojen ja WWF:n yhteistyön tulosta. Salakuljettajia odottaa oikeudenkäynti.

”Erittäin surullisen tapauksesta tekee se, että nämä kilpikonnat ovat äärimmäisen uhanalaisia ja niitä elää luonnonvaraisina vain Madagaskarilla”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Tanja Pirinen.

Sädekilpikonnia uhkaavat laiton villieläinkauppa, pyydystäminen ruoaksi sekä elinympäristöjen katoaminen. Sädekilpikonnat ovat erittäin pitkäikäisiä, vanhin tiedetty yksilö on elänyt 188-vuotiaaksi.

Sädekilpikonnilla käytävässä laittomassa kansainvälisessä kaupassa liikkuu isot rahat: sädekilpikonnia myydään jopa yli 3000 euron hintaan yksilöltä.