Neljä suomalaista start-up-yritystä ilmastoinnovaatioita etsivän kisan loppusuoralla

Tuulivoimaa rahtilaivoille, apua tyhjän parkkiruudun löytämiseen sensorien avulla ja energian säästöä keittiöiden lämmön talteenotosta. Tässä muutamia kahdestatoista pohjoismaisesta ilmastoinnovaatiosta, jotka on nimetty loppusuoralle WWF:n Climate Solver -kilpailussa. Mukana on myös neljä suomalaista innovaatiota.

Vuonna 2008 Ruotsissa käynnistetty Climate Solver -kilpailu antaa tunnustusta kannattaville innovaatioille, joilla voi olla suuri vaikutus ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Viisi parasta ratkaisua palkitaan toukokuussa Malmössä maailman energiaministerien tapaamisessa.

Neljä suomalaista kisassa mukana olevaa yritystä ovat Parking Energy, Fourdeg, Norsepower ja Leanheat.

Climater Solver -kisassa palkittavien innovaatioiden täytyy perustua teknologiseen ratkaisuun, jolla voidaan merkittävästi hillitä ilmastonmuutosta. Lisäksi niillä täytyy olla suuri markkinapotentiaali. Tullakseen valituksi Climate Solver -ratkaisuksi, innovaation täytyy myös olla 25 parhaan joukossa Nordic Cleantech Open -kisassa.

”Kisaan valitut yritykset hyödyntävät monipuolisesti digitalisaatiota, teknologisia ratkaisuja ja systeemiajattelua luodakseen uusia liikeideoita sektoreille, joissa syntyy eniten hiilidioksidipäästöjä. Näitä ovat esimerkiksi kuljetusala, rakentaminen, ruoantuotanto ja teollisuus”, kertoo WWF:n kehityspäällikkö Leena Oiva.

Climate Solver Award -kilpailun pohjoismaiset yritykset:

Suomi
– Parking Energy: Sähköautojen latausjärjestelmä, joka on nopeasti asennettavissa oleva, helppokäyttöinen ja edullinen ratkaisu edistää sähköautojen läpimurtoa.
– Fourdeg: Älykkään lämmittämisen startup, jonka älytermostaattiratkaisu parantaa rakennuksen energiatehokkuutta 15–30 %.
– Norsepower: Rahtialusten polttoainetehokkuutta parantava roottoripurjeteknologia, joka mahdollistaa jopa 30 prosentin säästön polttoainekustannuksissa.
– Leanheat: Skaalautuva IoT-ratkaisu, joka optimoi kiinteistöjen lämmitystä sekä huipputehontarvetta ja huolehtii jo 100 000 asukkaan sisäolosuhteista.

Ruotsi
– Altered Stockholm
– Apparkingspot Nordic
– Enjay
– Againity
– Trifilion

Norja
– Smart plants
– Heimdall Power

Tanska
– Sani Mebrane

Lisätietoja:

Stefan Henningsson, Senior Advisor Climate, Energy & Innovation and Responsible Globally for Climate Solver, WWF Ruotsi, +46(0)70579 92 91, [email protected], www.wwf.se/pressrum

Lisätietoa WWF:n Climate Solver -verkostosta (englanniksi): www.climatesolver.org. Yhteisö palkitsee ilmastoratkaisuja Pohjoismaiden lisäksi myös Kiinassa, Intiassa ja Etelä-Afrikassa.

Climate Solver toimii kaikissa Pohjoismaissa yhteistyössä Nordic Cleantech Openin kanssa, joka on suurin vuosittainen katsaus ympäristöalan uusiin innovaatioihin Pohjoismaissa. Lisätietoa WWF:n pohjoismaisesta Climate Solver -verkostosta (englanniksi): www.nordiccleantechopen.com/wwf-climate-solver/