WWF iloitsee: raskasta polttoöljyä ollaan kieltämässä arktisen alueen meriliikenteessä

Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n jäsenvaltiot päättivät myöhään eilen alkaa valmistella kieltoa raskaan polttoöljyn käytölle arktisessa meriliikenteessä. Raskasta polttoöljyä on kutsuttu maailman likaisimmaksi polttoaineeksi. WWF pitää päätöstä merkittävänä askeleena arktisen alueen suojelussa.

Kielto koskisi sekä raskaan polttoöljyn käyttämistä että kuljettamista polttoaineena ja olisi voimaan tullessaan merkittävä askel arktisen alueen suojelussa.

”Se, että raskasta polttoöljyä ollaan todella lähtemässä kieltämään, on hieno uutinen. Erityisen upean saavutuksesta tekee se, että päätös kiellon valmistelusta tehtiin Suomen hoitaessa Arktisen neuvoston puheenjohtajuutta”, WWF Suomen pääsihteeri ja WWF:n kansainvälisen arktisen ohjelman puheenjohtaja Liisa Rohweder iloitsee.

”Järjestökentällä on tehty hartiavoimin töitä kiellon aikaansaamiseksi, mutta eilen otettu edistysaskel on vaatinut myös ainutlaatuisen hienoa diplomatiaa ja tinkimätöntä työtä sekä virkamiehiltä että poliitikoilta. Merkittävää työtä asian edistämiseksi ovat tehneet esimerkiksi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Lämpimät kiitokset ovat paikallaan kaikille asianosaisille”, Rohweder sanoo.

Raskas polttoöljy aiheuttaa valtavan uhan herkälle arktiselle ympäristölle, sillä öljyonnettomuuden jälkien siivoaminen arktisissa olosuhteissa on erittäin haastavaa ja öljyn vaikutukset kylmässä ilmastossa ovat pitkäaikaisia. Lisäksi raskaan polttoöljyn käytöstä aiheutuva nokilaskeuma sulattaa merijäätä ja lunta, mikä puolestaan kiihdyttää arktisen alueen lämpenemistä.

Aloitetta raskaan polttoöljyn kiellon aikaansaamiseksi olivat aktiivisesti ajamassa Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Islanti, Saksa, Hollanti, Uusi-Seelanti sekä USA. Aloitetta asettuivat tukemaan myös Viro, Puola, Tanska, Belgia, Irlanti, Iso-Britannia, Tshekki, Ranska, Sveitsi, Portugali, Espanja, Arabiliitto, Japani sekä Australia. Tanskan tuki kuudentena arktisena valtiona oli merkittävässä roolissa. Kielto ei saanut tukea muun muassa Venäjältä, Kanadalta ja Kiinalta, mutta siitä huolimatta prosessi kiellon aikaansaamiseksi on käynnistetty.

Ympäristöjärjestöjen yhteenliittymä Clean Arctic Alliance, johon myös WWF kuuluu, peräänkuulutti Lontoossa järjestetyssä IMO:n meriympäristön suojelukomitean (MEPC) kokouksessa kiellon voimaansaattamista vuoteen 2021 mennessä. Samaa aikataulua päätyivät ehdottamaan ne kahdeksan valtiota, jotka ajoivat kiellon aikaansaamista. IMO:n päätös ei ole yhtä kunnianhimoinen: se velvoittaa jäsenvaltioita saamaan kielto aikaiseksi ”soveliaassa aikataulussa”.

“Kansainvälinen merenkulkujärjestö on valitettavan tunnettu siitä, että tie uudesta ideasta toteutukseen voi viedä jopa vuosikymmeniä. Raskaan polttoöljyn kieltoa on kuitenkin jo nyt saatu edistettyä poikkeuksellisen nopeasti. Kiire vastaa hyvin tarpeeseen, koska merikuljetukset lisääntyvät arktisilla alueilla arktisen merijään sulaessa. Toivottavasti hyvää tahtoa riittää loppuun saakka, sillä kielto ei ole vielä lainvoimainen eikä voimassa” muistuttaa WWF:n ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen.

Samassa IMO:n kokouksessa hyväksyttiin lisäksi strategia, jolla vähennetään meriliikenteen kasvihuonekaasupäästöjä 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Strategiaa – yhdessä raskaan polttoöljyn käyttökiellon edistämisen kanssa – voi pitää välttämättömänä globaalina edistysaskeleena ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Lisätiedot:

Ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen, WWF Suomi, 040 550 3854, [email protected]

Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, 040 840 7461, [email protected]

Dave Walsh, Communications Advisor, HFO-Free Arctic Campaign, [email protected], +34 691 826 764