Ilmastonmuutoksella karuja vaikutuksia lajeihin – nyt autetaan isoalbatrossin poikasia

Jopa kymmenien tuhansien lintujen pesintä epäonnistuu loppukevään ja kesän aikana tehtävien hakkuiden takia. Vaikka luonnonsuojelulaki kieltää rauhoitettujen eläinten tappamisen ja lintujen pesien tahallisen vahingoittamisen, lainsäädäntö ei aseta rajoitteita lintujen lisääntymisaikana tehtäville hakkuille.

Isoalbatrossin poikanen kokeilee siipiään luonnollisessa pesässä.

Isoalbatrossin (Thalassarche cauta) pesinnän vaikeudet ovat jälleen yksi esimerkki ilmastonmuutoksen vaikutuksista lajeille eri puolilla maailmaa. Suomessa uhanalaisen saimaannorpan pesintää on pyritty auttamaan mm. kolaamalla apukinoksia. Australiassa keinopesillä pyritään auttamaan lintujen pesintää. Pesintää ovat hankaloittaneet lisääntyneet sään ääri-ilmiöt sekä lämpenevä meri, joka vaikeuttaa ruoan etsintää.

Isoalbatrossiparit tapaavat toisensa uudelleen aina lisääntymiskaudella ja aloittavat kosintamenot.

Nyt keinopesissään nököttävät vastakuoriutuneet isoalbatrossin poikaset ovat ilouutinen etenkin tutkijoille, jotka ovat laatineet kekseliään suunnitelman vaarantuneen lajin auttamiseksi. Tutkijat ovat kehittäneet yhdessä WWF:n ja muiden australialaisten luonnonsuojelujärjestöjen kanssa luonnollista pesää jäljittelevän keinopesän.

Yli sata savitiilestä ja kevytbetonista rakennettua keinopesää toimitettiin heinäkuussa 2017 Tasmanian rannikolla Bassinsalmessa sijaitsevalle Albatross Island -saarelle. Kokeilun tarkoituksena oli lisätä Tasmanian isoalbatrossipopulaation pesinnän onnistumismahdollisuuksia, joita ilmastonmuutoksen vaikutukset heikentävät.

Keinopesään syntynyt isoalbatrossin poikanen.

Joissain osissa saaren isoalbatrossiyhdyskuntaa lintujen on vaikea löytää riittävästi pesien rakennukseen sopivaa materiaalia, mikä johtaa pesien heikkoon laatuun. Valtameren nopea lämpeneminen saattaa myös hankaloittaa albatrossivanhempien ruoan etsimistä.

Keinopesät sijoitettiin alueille, joilla pesät olivat tyypillisesti kehnoimpia. Tarkkailu on osoittanut, että linnut hyväksyvät pesät ja yksilöivät niitä mudan ja kasvillisuuden avulla.

Isoalbatrossi lennossa.

Syyskuussa yhden munan kerrallaan munivien isoalbatrossien poikaset ovat nyt kuoriutuneet. Tässä vaiheessa kokeilua keinopesiin munineiden albatrossiparien pesinnän onnistumisprosentti on ollut 20 prosenttia korkeampi kuin luonnollisiin pesiin munineiden lintujen.

– Albatross Island joutuu rajujen säiden armoille. Laadukkaat pesät pitävät munat ja poikaset turvassa. Pesäkartoituksissa on havaittu, että kaikki keinopesät olivat ehjiä, mutta monet luonnolliset pesät olivat jo rapistuneet, kertoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.