WWF muistuttaa: älä häiritse rannalla makoilevaa saimaannorppaa

Saimaannorpat ovat köllötelleet tiensä suomalaisten sydämiin. Pötköttely on viihdyttävää seurattavaa, mutta Pullervo ja sen lajitoverit makailevat rantakivillä syystä: ne nousevat keväisin rannalle kuivattelemaan turkkiaan ja vaihtamaan karvaansa. Rantakivillä ollessaan norpat ovat erityisen herkkiä häiriöille, eikä ihmisten pitäisi lähestyä niitä turhaan.

Katso vinkit norpan huomioiseen:

Lue myös Etelä-Savon ely-keskuksen ohjeet norpan huomioiseen Saimaalla liikkuessa.

Saimaannorppa on luonnonsuojelulailla rauhoitettu ja luonnonsuojeluasetuksen mukaan erityisesti suojeltava laji, jonka tahallinen häiritseminen on lailla kielletty. Tämä tarkoittaa, että lepokivellä olevaa norppaa ei tule tahallisesti lähestyä niin, että se häiriintyy ja joutuu pulahtamaan veteen. Karvanvaihtoaikana norppa ei mielellään sukella, koska tällöin se joutuu aloittamaan turkin kuivattamisen uudestaan.

”Toivomme ihmisten kunnioittavan saimaannorppien rauhaa ja välttävän turhaa häirintää. Jos siis näet Saimaalla liikkuessasi norpan, säilytä kunnioittava etäisyys. Kiikarit ovat oiva apuväline norppien tarkkailuun ja hyvällä objektiivilla kuvankin saa kauempaa”, Itä-Suomen yliopistossa norppatutkimushanketta vetävä Mervi Kunnasranta sanoo.

WWF:n Norppaliven kamera on asetettu niin, ettei se häiritse eläimiä. Myös kameran asentaminen ja huoltokäynnit tehdään niin, ettei norpille aiheudu haittaa. WWF:llä on kuvaamiseen Etelä-Savon ely-keskukselta saatu lupa.