Perämeren kansallispuistossa rehkitään karun kauniissa saaristomaisemassa ja yöttömän yön lumossa

Noin parikymmentä eri puolilta Suomea saapunutta vapaaehtoista työskentelee heinäkuussa 14.-21.7. Perämeren kansallispuistossa WWF:n ja Metsähallituksen järjestämällä talkooleirillä. Karuihin saaristomaisemiin saapuneet talkoolaiset tekevät töitä arvokkaiden perinneluontotyyppien suojelemiseksi, parantavat alueen kulutuskestävyyttä ja siivoavat meren tuomaa roskaa.

Pohjanlahden perukassa sijaitseva Perämeren kansallispuisto on merkittävä luontokohde, jossa esiintyy ainutlaatuisia saaristoluontotyyppejä. Pääosa puistosta on merta, mutta alueen noin kolmeakymmentä saarta on käytetty esimerkiksi kalastustukikohtina ja laitumina.

”Talkookohteena Perämeren kansallispuisto on WWF:n näkökulmasta erittäin kiinnostava. Kohde on uusi ja eksoottinen, sillä siellä ei ole aiemmin järjestetty leirejä. Kaikki kesän talkooleirit täyttyivät todella nopeasti, mutta Perämeri näistä ensimmäisenä.”, WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki kertoo.

WWF:n ja Metsähallituksen kesätalkoissa vapaaehtoiset pääsevän mukaan monipuolisiin alueen perinneluontotyyppejä vaaliviin töihin.

”Talkooleirillä tehdään pääasiassa perinneluontotyyppien peruskunnostusraivausta. Se on käytännössä laidunnuksen lopettamisen jälkeen syntyneiden pensastojen, katajien ja lehtipuiden raivausta nummi- ja niittymaisemista. Perämeren kansallispuiston niityt ovat olleet nyt noin 50 vuotta laiduntamatta. Laidunnus on tarkoitus aloittaa alueella uudestaan.”, Metsähallituksen luonnonsuojelupäällikkö Marko Sievänen kuvailee.

”Käytämme raivauksen seurauksena syntynyttä katajajätettä hakkeena polkujen tekemiseen. Siivoamme myös rannalta meren mukanaan tuomaan tavaraa, jota on nykyisin entistä enemmän. Katsotaan sitten, mitä muuta ehdimme tekemään. Esimerkiksi pitkospuiden rakentamista ja muuta nikkaroinnin tarvetta on.”

Perämeren kansallispuisto on valtakunnallisesti tärkeä ranta- ja vesilinnuston pesimäalue. Alueella elävät esimerkiksi puiston logossakin komeileva lapintiira, riskilä, lapinsirri, karikukko ja lapasotka. Puistossa esiintyy myös useita uhanalaisia kasvilajeja.

”Perämeren kansallispuistolle ominaisia lajeja ovat esimerkiksi niin ikään puiston logossa oleva ruijanesikko, upossarpio ja pohjanlahdenlauha. Lisäksi puistossa esiintyy myös perämerenmarunaa, joskaan ei sillä saarella, jossa talkoohommia tällä kertaa tehdään.”

WWF järjestää tänä kesänä yhteensä kuusi talkooleiriä, joilla kunnostetaan arvokkaita luontokohteita eri puolilla Suomea. Leireillä on pitkät perinteet, sillä niitä on järjestetty vuodesta 1977 alkaen. Jokaiselle talkooleirille osallistuu noin 20 vapaaehtoista.

Katso myös: Kolin talkooleirillä ahkeroidaan jylhissä perinnemaisemissa

LISÄTIETOJA:
Teemu Niinimäki, WWF Suomi, Suojeluasiantuntija
[email protected]
+35850 524 3206

Marko Sievänen, Metsähallitus, Luonnonsuojelupäällikkö
[email protected]
+358401878991