Turponsaaren talkooleirillä hoidetaan luontoa monipuolisesti

Parikymmentä talkooleiriläistä työskentelee Pihlajaveden Turponsaaren talkooleirillä 28.7. – 4.8. WWF:n, Metsähallituksen ja Retki-Tovereiden leirillä hoidetaan Saimaan kaunista saaristoluontoa monin eri tavoin. Leirin työlistalla on niittoa, vanhan lammasaidan purkua sekä luontopolun raivausta ja merkintää.

”WWF:n ensimmäinen talkooleiri järjestettiin kesällä 1977 Saimaan Haukivedellä, Linnansaaren kansallispuistossa ja siellä on järjestetty vuosikymmenten mittaan useita leirejä, mutta nyt leireillään ensimmäistä kertaa WWF:n historiassa upealla Pihlajaveden luonnonsuojelualueella”, iloitsee WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

Tukikohtana toimii Turponsaari Pihlajavedellä, mutta työkohteita on muissakin saarissa, esimerkiksi Hevossaaressa ja myös Haukivedellä Linnansaaren kansallispuistossa, jonne tehdään pari päiväretkeä. Pihlajaveden luonnonsuojelualueeseen kuuluva Turponsaari sijaitsee Pitkän Pihlajaveden itäpäässä, noin 10 kilometriä Savonlinnasta etelään.

Turponsaaren Laurikkalan tilan vanha niitty on harvinainen elinympäristö Pihlajaveden luonnonsuojelualueella, jonka kalliorantaisissa saarissa kasvaa monimuotoisia metsiä. ”Laurikkalan niitty on maakunnallisesti arvokas perinnemaisema, jossa esiintyy runsaasti vaateliaita niittykasveja, kuten niittyräpelöä, kesämaitiaista ja ketoneilikkaa”, kertoo suojelubiologi Mervi Niiranen Metsähallituksen Järvi-Suomen luontopalveluista.

”Retki-Toverit on hoitanut Laurikkalan arvokasta niittyä vuodesta 2001 alkaen Metsähallituksen ohjeiden mukaisesti”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Petri Kapanen. ”Työ on tuottanut tulosta; aikoinaan rehevän kasvuston valtaama ja vesakoitunut torpan pihaniitty on elpynyt monivärisenä kukkivaksi niityksi ja hyönteisten elinpaikaksi. Tämä on loistava esimerkki vapaaehtoistoiminnan ja Metsähallituksen yhteistyöstä perinnemaiseman hoidossa”, Petri Kapanen toteaa.

Perinnemaisemat vaativat vuosittaista hoitoa säilyäkseen avoimina. Talkoolaiset niittävät ja haravoivat sekä Linnansaaren että Laurikkalan niittyjä ja raivaavat myös niityn reunoja Laurikkalassa maiseman avaamiseksi.

Hevossaaressa puretaan lammasaita ja hoidetaan myös uhanalaisen idänkurhon esiintymää, jota uhkaa umpeenkasvu.

Turponsaaressa raivataan myös luontopolkuja. ”Luontopolkujen raivaus edistää ympäristökasvatuksellisten tavoitteiden toteuttamista käytännössä tuomalla esille Turponsaaren monimuotoiset luontotyypit, geologiset kohteet ja ihmisen vuosituhantiset toimet”, Petri Kapanen toteaa.

Retki-Toverit ry. on vuonna 1945 perustettu yhdistys, jonka keskeinen toiminta-ajatus on retkeilyharrastuksen ylläpito ja kehittäminen sekä Saimaan luonnonympäristön ylläpito ja konkreettinen hoito. Yhdistys on ylläpitänyt nyt leirin talkootukikohtana toimivaa retkeilymajaa Turponsaaressa vuodesta 1952.

Lisätiedot:

Petteri Tolvanen, ohjelmapäällikkö WWF, puh. +358 (0)400 168 939

Mervi Niiranen, suojelubiologi Metsähallitus, puh. +358 (0)400 821 782

Petri Kapanen, Retki-Toverit, puh. +358 (0)400 742 511

Sinua saattaa kiinnostaa