Kiskonjoki virtaa

Kiskonjoen talkooleirillä uhanalainen taimen saa lisääntymispaikkoja ja jättipalsami lakoaa

WWF:n, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Valonian talkooleirillä toistakymmentä leiriläistä kunnostaa viikon ajan virtavesiä, poistaa vieraslajeja ja raivaa rantaniittyjä. Talkoolaiset ahkeroivat Kiskonjoella Salon Perniössä 11.-18. elokuuta.

Varsinaissuomalainen luontohelmi Kiskonjoki on talkooleiripaikkana ja työkohteena monipuolinen, sanoo WWF:n ohjelmapäällikkö ja talkooleirin vetäjä Jussi Nikula. Alueella on tehty vuosien varrella talkootöitä useampien organisaatioiden toimesta, ja WWF:n vetämä talkooleiri jatkaa tätä perinnettä.

”Kyseessä on osittain luonnonsuojelualue, jonka arvo nousee entisestään, kun niitämme ja kitkemme vieraslajeja pois ja kunnostamme jokea sinne nousevia uhanalaisia kaloja varten. Talkooleiriläisten työpanos on merkittävä, sillä näitä töitä ei saisi tehtyä ilman useita käsipareja”, Nikula kertoo.

Talkooleirin virtavesikunnostuksissa erityisesti Kiskonjoen-Perniönjoen vesistön alkuperäiset ja uhanalaiset taimenet saavat uusia lisääntymis- ja poikastuotantoalueita. Kunnostusten toivotaan elvyttävän taimenkantoja, jotka ovat taantumassa tai jopa häviämässä alueelta kokonaan.

”Merestä jokeen vaeltavat meritaimenet voivat hyödyntää uusia kutualueita jo tulevana syksynä. Latokartanonkoskella tehtävät kunnostukset hyödyttävät myös vaellussiikaa ja Kiskonjoen lajistoon palautunutta lohta”, sanoo Valonian vesiasiantuntija Jussi Aaltonen.

Vieraslajeista Kiskonjoella viihtyy muun muassa jättipalsami, jota poistetaan useampana talkoopäivänä. Myös nopeakasvuinen viitapajuangervo sekä lääkekasvina käytetty, mutta myrkyllinen villasormustinkukka saavat kyytiä ruovikkojen ja rantaniittyjen raivauksissa.

Talkooleiri kuuluu valtakunnalliseen EU-rahoitteiseen Freshabit LIFE IP- hankkeeseen ja se järjestetään yhteistyössä hanketta Kiskonjoella koordinoivan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa. Osa talkootöistä lukeutuu hallituksen kärkihankkeen SAAVIn alle.

”SAAVI-hankkeessa tavoitteena on Salon ja Raaseporin rajalla sijaitsevan Saarenjärven tilan parantaminen, ja yhtenä keinona tähän on alueellinen ravinteiden kierrätys. Talkoissa rantapajukkoa raivataan ja myöhemmin haketettu paju lisätään maaparannusaineeksi lähipelloille”, kertoo Freshabit-hankkeen aluekoordinaattori Tapio Van Ooik Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Leirin yhteistyötaho on myös Varsinais-Suomen alueella toimiva, kestävän kehityksen ja energia-asioiden asiantuntijaorganisaatio Valonia. Valonia on suunnitellut ja valmistellut leirillä toteutettavat virtavesikunnostukset.

Kiskonjoen talkooleiri on viides kaikkiaan kuudesta WWF:n kesän leireistä, joissa kunnostetaan arvokkaita luontokohteita eri puolilla Suomea. Leireillä on pitkät perinteet, sillä niitä on järjestetty vuodesta 1977 alkaen. Jokaiselle talkooleirille osallistuu noin 20 vapaaehtoista.

Lisätiedot:

Jussi Nikula, WWF Suomi, ohjelmapäällikkö, [email protected], 040 5959 002

Jussi Aaltonen, vesiasiantuntija, Valonia, [email protected], 040 1861 765

Tapio Van Ooik, aluekoordinaattori, Varsinais-Suomen ELY-keskus, [email protected], 0295 022 948.

Sinua saattaa kiinnostaa