Ahman salattua elämää voi seurata nyt suorassa lähetyksessä – testivaiheessa kameraa kävi nuuskimassa myös karhu

WWF on vienyt videokameran Lieksassa sijaitsevan piilokojun läheisyyteen. Ahman, ja mahdollisesti myös muiden suurpetojen, elämää voi seurata suorassa lähetyksessä WWF:n Luontolivessä.

”Tavoitteenamme on tehdä erittäin uhanalaista ahmaa tutummaksi ihmisille ja muistuttaa, että yhteiselo niin sen kuin muidenkin suurpetojen kanssa on mahdollista”, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

WWF:n uusi livekamera sijaitsee lieksalaisen matkailuyrittäjä Eero Kortelaisen eli Erä-Eeron ylläpitämän piilokojun välittömässä läheisyydessä. Kortelaisen yritys on erikoistunut tarjoamaan ihmisille mahdollisuuksia ahman katseluun ja kuvaamiseen.

Suomen ahmakanta on hyvin pieni, vain noin 220–250 yksilöä. Ahmoja elää harvakseltaan pääasiassa maan pohjois- ja itäosien erämaissa. Pyynti on lajin ylivoimaisesti suurin uhka. Ahman maine on huono erityisesti poronhoitoalueella sen aiheuttamien porovahinkojen takia.

”Kamera sijaitsee poronhoitoalueen eteläpuolella, jossa ahmakanta on tällä vuosituhannella ollut ilahduttavasti lievässä kasvussa ja jossa ahma on ihmiselle varsin näkymätön, harmiton ja tuntematon syrjäseutujen asukas”, Tolvanen sanoo.

Suomessa elää ahman lisäksi kolme muuta suurpetolajia: karhu, susi ja ilves.

”Vaikka ahma on tämän tosi-tv:n päätähti, vierailijoilta tuskin vältytään. Sen saimme huomata testivaiheessa karhun nuuskiessa linssiä lähietäisyydeltä. Myös suden näkeminen voi oikein hyvällä tuurilla olla mahdollista”, Tolvanen sanoo.

Ahmakamera on osa WWF:n Luontoliveä

Ahmakamera on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua. Luontoliven nettisivuilla voi seurata suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Tällä hetkellä osoitteessa luontolive.wwf.fi voi seurata ahman lisäksi metsäpeurojen elämää. WWF avasi Luontolive-sivuston huhtikuun puolivälissä.

WWF on toteuttanut ahmakameran yhdessä matkailuyrittäjä Eero Kortelaisen kanssa. Kameran paikka on valittu siten, että mahdollisuus ahman näkemiseen on suuri. Samalla paikan valintaan on vaikuttanut se, ettei livelähetyksen takia jouduta järjestämään ylimääräistä haaskaruokintaa. Kameran teknisestä toteutuksesta vastaavat Live Eye, Pukki Visuals, BCaster ja Frantic.

WWF:n Luontoliven ahmakamera osoitteessa luontolive.wwf.fi

Lisätietoja:

ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen, 0400 168 939, [email protected]
matkailuyrittäjä Eero Kortelainen, 0400 159 452
viestinnän asiantuntija Joonas Fritze, 040 840 8500, [email protected] (kuva- ja videopyynnöt)

Luontolive on saatavilla nyt myös sovelluksena. WWF:n ja suomalaisen startup-yritys BCasterin julkaiseman Luontolive-applikaation avulla jokainen voi seurata livekameroita entistä kätevämmin puhelimen välityksellä. Lisäksi se tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden itse kuvata ja jakaa omat upeat luontokokemuksensa. Ilmainen WWF Luontolive -applikaatio ladattavissa sovelluskaupoista.

Sinua saattaa kiinnostaa