Uraauurtava norsunluun nuuskijakoiria auttava tekniikka käyttöön Keniassa – menetelmän uskotaan mullistavan laittoman villieläinkaupan valvonnan

Keniassa Mombasan satamassa testataan uutta tekniikkaa, jossa koirat tunnistavat norsunluun vain pienestä määrästä kontin sisältä imettyä ilmaa. Tekniikka nopeuttaa viranomaisia ja nuuskijakoiria löytämään norsunluuta, sarvikuonon sarvea ja muita laittomasti salakuljetettavia eläinten osia kuljetuskonteista. Mombasan satama on Afrikan suurin yksittäinen norsunluun salakuljetuksen solmukohta.

WWF:n, TRAFFICin ja Kenya Wildlife Servicen menetelmässä kuljetuskonteista imetään pieni määrä ilmaa, joka filttereiden kautta annetaan koirien nuuskittavaksi. Nuuskijakoirat pystyvät haistamaan jopa yhden ainoan syöksyhampaan täydestä kontista. Tekniikkaa on käytetty aiemmin muun muassa räjähteiden etsimiseen lentokoneista, mutta nyt sitä on päästy testaamaan myös laittoman villieläinkaupan vastaisessa työssä.

Nyt käyttöönotetun RASCO-tekniikan (Remote Air Sampling for Canine Olfaction) avulla uskomattoman tehokkaasti haistavien nuuskijakoirien työ myös helpottuu. Aiemmin koirat joutuivat työskentelemään kontti kerrallaan kuumissa olosuhteissa. Tarkastukseen valitut kontit piti ensin purkaa useiden eri viranomaisten ja rahdin omistajan edustajan läsnä ollessa, ja vasta sen jälkeen koirat pääsivät nuuskimaan kontin sisällön. Työ oli erittäin raskasta, sillä sataman läpi kulkee päivässä yli 2 000 konttia. Nyt useampi kontti voidaan tutkia kerralla ja työ voidaan tehdä sisätiloissa.

“Ihmisen paras ystävä on salakuljettajan pahin painajainen. RASCO-tekniikka mullistaa työmme laitonta villieläinkauppaa vastaan ja vähentää uhanalaisten eläinten osien päätymistä Aasian markkinoille. Villieläinten osien laiton kauppa on järjestäytynyttä rikollisuutta, ja rikollisten keinot ovat mitä mielikuvituksellisempia. Tämän takia on elintärkeää, että kehitämme jatkuvasti keinoja, joilla voimme puuttua salakuljetukseen”, sanoo WWF:n Itä-Afrikan laittoman villieläinkaupan vastaisen ohjelman koordinaattori Drew McVey.

Laiton villieläinkauppa uhkaa monia uhanalaisia lajeja. Noin 90 prosenttia afrikannorsuista on salametsästetty viimeisen sadan vuoden aikana ja arviolta yksi uhanalainen villi muurahaiskäpy salametsästetään joka viides minuutti.

WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder tutustui salametsästyksen vastaisten koirapartioiden työhön viime viikolla Keniassa.

”Olin hyvin vakuuttunut näkemästäni. Tehokkainta salametsästyksen vastainen työ on silloin, kun voimme tehdä sitä yhteistyössä paikallisten ja viranomaisten kanssa. Yhteistyö tekee työstä myös turvallisempaa ja uskon, että näin saadaan parhaat tulokset aikaiseksi”, kertoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Uutta tekniikkaa on testattu Mombasan satamassa heinäkuusta 2018 lähtien. WWF Kenia rahoittaa nuuskijakoirien työtä useiden WWF-toimistojen tukemana. Uhanalaisten lajien tilaa tarkkaileva kansainvälinen asiantuntijaorganisaatio TRAFFIC on puolestaan rahoittanut uutta RASCO-tekniikkaa.