Uhanalaisille taimenille avattiin kesän aikana yli 50 kilometriä uutta elin- ja lisääntymistilaa

K-ryhmän ja WWF:n yhteistyö uhanalaisten taimenten hyväksi tuotti jälleen tulosta: kesän aikana vapautettiin yli 50 kilometriä virtavesiä, jotka olivat aiemmin erilaisten esteiden takia taimenten ulottumattomissa. Yhteistyö jatkuu jälleen ensi kesänä.

Suomen vaelluskalat ovat uhanalaisia, koska pienet puromme ja jokemme ovat täynnä kalojen vaellusta ja kutemista hankaloittavia esteitä kuten siltarumpuja ja patoja. Siksi K-ryhmä ja WWF ovat jo kolmen vuoden ajan järjestäneet yhteistyössä virtavesitalkoita, joissa näitä esteitä poistetaan talkoovoimin.

Esteiden poiston lisäksi talkoissa rakennetaan käsityönä puroihin ja jokiin taimenille sopivia kutusoraikkoja ja elinympäristöjä. Talkoita järjestettiin tänä vuonna seitsemällä eri paikkakunnalla, ja niiden ansiosta uhanalainen taimenkanta pääsee nyt elpymään useissa vesistöissä Uudeltamaalta aina Pohjois-Karjalaan ja Pohjanmaalle asti.

”Yksi tämän kesän kohokohdista oli usean päivän talkookunnostus Polvijärven Rauanjoella. Siellä purimme padon ja vapautimme joen erittäin uhanalaiselle taimen- ja jokirapukannalle”, WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen summaa.

K-Kalapolut-kausi 2019 numeroina:

  • 7 talkoot ympäri Suomen
  • 180 talkoolaista
  • 12 K-kauppaa
  • 7 purettua nousuestettä
  • Yli 50 km uutta elin- ja kutuympäristöä
  • Yli 60 kunnostettua kutusoraikkoa

K-Kalapolut-talkoita osataan jo odottaa

K-ryhmän ja WWF:n yhteistyötä on takana kolme vuotta, ja K-Kalapolut alkaa vakiinnuttaa asemaansa niin K-kauppiaiden kuin yhteistyökumppaneiden joukossa. Keskolta kerrotaan, että talkoita osataan jo odottaa, ja kauppiaat ottavat niihin innolla osaa.

”Kesän ja syksyn aikana on ollut jälleen mahtavaa huomata, miten luonto ja vaelluskalat ovat monelle sydämen asia. Suuri kiitos kaikille mukana olleille K-kauppiaille ja niille lähes kahdellesadalle vapaaehtoiselle talkoolaiselle ympäri Suomen, jotka ovat tehneet kanssamme tätä tärkeää työtä!” kiittelee K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Työ on erityisen palkitsevaa, koska tulokset ovat silminnähtävissä heti talkoopäivän jälkeen: vesi virtaa jälleen solisevana, ja myös kalat ovat löytäneet nopeasti tiensä esteettä virtaaviin puroihin ja jokiin.

Yritysten apua tarvitaan

Talkoiden toteutumiseen tarvitaan vapaaehtoisten lisäksi myös yrityksiä, jotka toimittavat talkoisiin esimerkiksi kiviainesta ja lainaavat työkoneita. Lisäksi tänä kesänä Pipelife Finland lahjoitti yhteistyössä Onnisen kanssa Hollolan Ylösjoelle erikoisvalmisteisen kalaystävällisen tierummun. Myös WWF:n asiakkuuspäällikkö Juuso Lautiainen painottaa yritysyhteistyön tärkeyttä ympäristöongelmien ratkaisemisessa.

”Yritysten rooli ja mahdollisuudet ympäristöongelmien ratkaisemisessa kasvavat, ja Hollolan tierummun vaihto oli siitä todella hieno ja konkreettinen esimerkki. Lahjoitettu tierumpu edustaa sellaisia innovaatioita, joille on kysyntää myös luontokappaleiden puolelta. Taimenet varmasti kiittävät”, hän hehkuttaa.

K-Kalapolut-yhteistyössä kartoitetaan ja avataan eri puolilta Suomea löytyviä vaellusesteitä ja rakennetaan lisääntymisalueita yhdessä maanomistajien, paikallisten K-kauppiaiden ja vapaaehtoisten kanssa. Onnistuneiden talkoiden edellytyksenä on sujuva yhteistyö paikallisten tahojen kanssa. Tavoitteena on samalla lisätä tietoisuutta ja keskustelua Suomen uhanalaisista vaelluskalakannoista.

Lisätiedot:

Manu Vihtonen, virtavesiasiantuntija, WWF Suomi, [email protected], 040 505 0620
Matti Kalervo, vastuullisuusjohtaja, K-ryhmä, [email protected], 050 306 4081
Juuso Lautiainen, asiakkuuspäällikkö, WWF Suomi, [email protected], 045 188 4648

K-Kalapolut
Talkoot ovat osa K-ryhmän ja WWF:n K-Kalapolut-yhteistyötä, jossa kartoitetaan ja avataan eri puolilta Suomea löytyviä kutuesteitä yhdessä maanomistajien, paikallisten K-kauppiaiden ja vapaaehtoisten kanssa. Tavoitteena on samalla lisätä tietoisuutta ja keskustelua Suomen uhanalaisista vaelluskalakannoista. Yhteistyön tunnistaa “Kuteminen kuuluu kaikille” -sloganista. Seuraa työn tuloksia ja katso animaatio Suomen vaelluskaloista sekä kutuesteistä ja niiden purkamisen vaikutuksista sivustolta 
https://kesko.fi/kalapolut  #kuteminenkuuluukaikille #kalapolut

WWF:n virtavesityö
Virtavesien eli jokien, purojen ja norojen, patoamisen ja perkaamisen seurauksena kaikki vaelluskalalajimme ovat tätä nykyä uhanalaisia: jopa 90 prosenttia Suomen lohikannoista on menetetty viimeisen 50 vuoden aikana ja 60 meritaimenjoesta on jäljellä enää 11. Virtavesien kunnostaminen ja vaellusesteiden poistaminen on konkreettista työtä, joka auttaa vaelluskaloja pääsemään jälleen kutupaikoilleen. Lisäksi WWF pyrkii vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon. Lue lisää WWF:n virtavesityöstä 
www.wwf.fi/virtavedet