WWF vetoaa Saimaalla liikkuviin: Jättäkää kiikarointietäisyys norppiin

Norppaliven kameran lähellä on liikkunut ihmisiä moottoriveneillä tarkkailemassa rantakivellä turkkiaan vaihtavia norppia. Mikäli häiriö jatkuu, WWF joutuu sulkemaan Norppaliven.

Norppaliven kameran läheisyydessä on tehty havaintoja liian lähellä norppia liikkuvista ihmisistä.

”Olemme vastaanottaneet yleisöilmoituksia veneistä, jotka pyörivät livepaikan läheisyydessä. Norppia on myös paennut kiviltä veteen veneiden takia. Norpat tulisi nyt jättää rauhaan ja niitä tulisi seurata mieluummin liven kautta”, kertoo Itä-Suomen yliopiston tutkija Mervi Kunnasranta.

Karvanvaihto on norpille erittäin tärkeää. Karvan irtoaminen ja uuden karvan kasvu edellyttävät ihon pintakerroksen lämpenemistä. Lämpimässä paikassa köllöttely nopeuttaa karvan vaihtumista. Karvanvaihto voi häiriintyä, mikäli norpat joutuvat sukeltamaan veteen liian usein ihmisten aiheuttaman häiriön vuoksi.

”Karvanvaihto ei ole norpalle vain letkeää pötköttelyä, vaikka se siltä näyttää, vaan ankaraa fysiologista työtä”, Kunnasranta muistuttaa.

Norppien tarkkailu on sallittua, mutta vain sopivan etäisyyden päästä. Suositus olisi pitää norppaan ”kiikarointietäisyys”.

”Olemme sitoutuneet siihen, ettei Norppalive aiheuta merkittävää häiriötä norpille. Mikäli häirintää ilmenee jatkossa, joudumme sulkemaan kameran”, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo.

Lisätietoa:

Saimaannorpan häirintään liittyvät kyselyt: Ismo Marttinen, aluevastaava, WWF Suomi, 050 434 9591, [email protected]

Norppaliven jatkoon liittyvät kyselyt: Justus Hyvärinen, kehityspäällikkö, WWF Suomi, 040 570 7963, [email protected]