Saimaannorpan kuutti kuoli kalaverkkoon

Saimaan Pihlajavedeltä löytyi 2. heinäkuuta kalaverkkoon kuollut saimaannorpan kuutti. Saimaannorppien suojaksi säädetyn verkkokalastuskiellon päättymisestä kesäkuun lopussa ehti kulua vain kaksi päivää. WWF muistuttaa, että kaikki kalaverkot ovat norpalle vaaraksi ja että Saimaalla on mahdollista kalastaa myös norppaturvallisesti.

Metsähallituksen Luontopalvelut julkaisi tänään tiedon, että 20-kiloinen saimaannorpan uroskuutti löytyi perjantaina 2. heinäkuuta ankkuroituun kalaverkkoon kuolleena Saimaan Pihlajavedellä.

Saimaannorpan suojaksi säädetty verkkokalastuskielto saimaannorpan lisääntymisalueella päättyi 30. kesäkuuta.

”Tämä tapaus on jälleen yksi todella ikävä muistutus siitä, että jokainen kalaverkko on norpalle vaarallinen. Tapaus osoittaa, että myöskään ankkurointi ei tee verkosta norppaturvallista”, sanoo WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

Voimassa oleva asetus edellyttää verkon tai verkkojadan ankkuroimista molemmista päistä. Asetuksen taustalla olevan maa- ja metsätalousministeriön Saimaannorppa ja kalastus -työryhmän raportissa ankkurointia ei esitetä pyydysten kehittämiseen liittyvänä toimenpiteenä, vaan tutkimuksellinen tavoite on selvittää verkon ankkuroinnin ja painojen merkitys sivusaaliskuolleisuuden vähentämisessä. Verkkojen ankkuroinnin tehosta saimaannorppien pyydyskuolemien vähentämisessä ei ole tutkimuksellista näyttöä.

Kyseessä on ensimmäinen viranomaisten tietoon tullut saimaannorpan verkkokuolema tänä kesänä ja toinen tänä vuonna.

Vuosina 2016–2020 puolet havaitusta saimaannorpan verkkokuolleisuudesta tapahtui nimenomaan heinäkuussa. WWF on vaatinut, että verkkokiellon tulisi koskea myös heinäkuuta.

Kalaverkkojen aiheuttama sivusaaliskuolleisuus ja ilmastonmuutos ovat saimaannorpan suurimpia uhkia. Jokavuotiset verkkokalastusrajoitukset auttavat norppia selviytymään, mutta norppaturvallisia kalaverkkoja ei valitettavasti ole olemassa.

”Haluamme muistuttaa, että Saimaalla voi kalastaa myös norppaturvallisesti”, Tolvanen sanoo.

”Jokainen Saimaalla kalastava voi tehdä merkittävän teon norpan puolesta vaihtamalla verkot ja löysänieluiset katiskat norpalle turvallisiin pyyntimuotoihin, kuten onkeen, uistimeen tai norppaturvalliseen katiskaan.”

Lisätiedot:

Ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen, WWF, 0400 168 939, [email protected]