K-Kalapolut Äänekoskella: Kapeenkosken virtavesikunnostus auttaa erittäin uhanalaista järvitaimenta lisääntymään

WWF, K-kauppiaat, Kapeenkoski Travelin yrittäjäpariskunta ja vapaaehtoiset talkoolaiset kunnostavat 11.9. Kapeenkosken aluetta erittäin uhanalaisille järvitaimenille. Virtavesikunnostus on osa K-ryhmän ja WWF:n monivuotista K-Kalapolut-yhteistyötä; puroja ja jokia on kunnostettu Keski-Suomessa aiemmin Kivijärvessä, Jyväskylässä, Joutsassa, Keuruulla, Viitasaarella ja Äänekosken Isojoella.

Äänekoskella sijaitseva ainutlaatuinen Kapeenkosken alue käsittää neljä erämaisessa maisemassa virtaavaa koskea. Koskialue on säilynyt vesivoimarakentamiselta ja on tärkeä kulkureitti ja lisääntymisalue  erittäin uhanalaiselle järvitaimenelle. Järvitaimen on Keski-Suomen maakuntakala.  

”Pieni unelma toteutui, kun saimme K-Kalapolut-talkoot Kapeenkoskelle. Taimenilla ei ole koskaan liikaa hyviä lisääntymisalueita”, sanoo Kapeenkoski Travel Oy:n toinen yrittäjä Jani Himanko. 

Kapeenkosken alueen kunnostus on osa K-ryhmän ja WWF:n viisivuotista K-Kalapolut-yhteistyötä, jossa avataan eri puolilta Suomea löytyviä kalojen vaellusesteitä ja tehdään kutusoraikkoja yhdessä maa- ja vesialueenomistajien, paikallisten K-kauppiaiden ja vapaaehtoisten kanssa. K-Kalapolut-yhteistyön keskeisiä tavoitteita on lisätä tietoisuutta ja keskustelua Suomen uhanalaisista vaelluskalakannoista. 

Kuohkeutamme talkoissa kosken reunalla olevia taimenten kutupaikkoja ja täydennämme niitä uudella soralla. Kunnostusajankohta on nyt hyvä, sillä kuukauden päästä taimenen kutu on jo käynnissä Keski-Suomen koskilla. Soraikoilla tulee välttää kahlaamista aina lokakuulta alkukesään asti, koska hedelmöitynyt mäti ja kuoriutuvat poikaset vielä kehittyvät sen suojissa, sanoo WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen. 

K-ryhmän ruoka- ja rautakaupat mukana talkoissa

Lähialueiden kauppiaat lähtivät isolla joukolla mukaan K-Kalapolut-talkoisiin. Lapion varressa ahersivat K-Supermarket Suosikin kauppiaat Ilpo ja Heli Romppanen, K-Supermarket Laukaan kauppias Marko Ahonen, K-Market Tiituksen kauppias Jukka Kaurola, K-Citymarket Äänekosken kalamestari Niko Pasanen ja K-Rauta Palokan kauppiaat Jari ja Sari Kaurila.

”Ympäristöystävällisyys on osa meidän kauppojemme arkea ja tätä kautta voimme olla mukana vastuullisuustyössä laajemminkin. Voimme konkreettisesti näyttää esimerkkiä ja levittää tietoa luonnon monimuotoisuudesta, mikä on tärkeää”, sanovat kauppiaat yhdessä.  

Uhanalainen taimen on palannut aiemmin kunnostettuihin kohteisiin

Äänekosken talkoot olivat WWF:n ja K-ryhmän viisivuotisen K-Kalapolut-yhteistyön viimeiset. Yhteistyön aikana on avattu 27 estettä ja kunnostettu uhanalaisille vaelluskaloille yli 30 virtavesikohdetta. Keski-Suomessa talkoiltiin vuosien aikana useita kertoja: vuonna 2019 Viitasaarella, vuonna 2020 Äänekosken Isojoella sekä Keuruulla, Joutsassa, Äänekoskella ja kahdessa kohteessa Jyväskylässä. Elokuussa 2021 virtavesiä kunnostettiin Kivijärven Heitjoella. 

Yhteistyövuosien aikana kunnostetuilta K-Kalapolut-kohteilta on saatu lupaavia tuloksia: uhanalainen taimen kutee ja lisääntyy kalojen aiemmin saavuttamattomissa olleissa vesissä.

Lisätietoja:
Virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen, WWF, p. 040 505 0620, [email protected] 
Brand Specialist Annukka Rautopuro, Kesko Oyj, p. 040 662 5661, [email protected]
Jani Himanko, Kapeenkoski Travel Oy, p 044 425 0551, [email protected]  

K-ryhmä ja ympäristöjärjestö WWF tekevät laajaa, monivuotista yhteistyötä Suomen uhanalaisten vaelluskalakantojen pelastamiseksi ja palauttamiseksi. Yhteistyön tunnistaa “Kuteminen kuuluu kaikille” -sloganista. 

www.kesko.fi/kalapolut 
www.wwf.fi/vapaaehtoistyo/virtavesitalkoot/    

#kalapolut #kuteminenkuuluukaikille