Kalatukut ja -liikkeet

Arvo Kokkonen Oy

Kyllä, haluamme olla mukana kampanjassa ja turvaamassa kalakantojen säilymistä.

Aikaisemmat toimenpiteet

Arvo Kokkonen Oy:n slogan ”Merten hyvinvointi on elinehtomme” kuvastaa erittäin hyvin ajatusmaailmaamme. Arvo Kokkonen Oy on liputtanut sertifioitujen tuotteiden puolesta jo vuosia ja olemmekin ensimmäinen MSC-sertifioitu yritys Suomessa, elämme murrosvaiheessa, jolloin sertifioinnista on vasta alettu puhua. 

Edelläkävijöinä esimerkiksi osastomme Gastro-2010 messuilla koostui yksinomaan Eco-label -tuotteista. Erilaisia Eco-label -tuotteita on valikoimassamme jo yli sata ja määrä lisääntyy kuukausittain. Ennakkoluulottomasti olemme kasvattaneet Eco-label -tuotteidemme määrää, vaikkei niillä ole tunnettuutta ollutkaan ja ne ovat olleet hintatasoltaan korkeampia. Se on ollut valmistautumista tulevaan.

Luonnosta pyydettyjä merenherkkuja on hyvä käyttää lajeja vaihdellen – kaikkien on helppo ymmärtää kiintiön täytyttyä, että vuotuinen raja on saavutettu. Seuraamme kulloinkin voimassaolevaa kalaopasta ja tarjoamme punaisen listan tuotteille korvaavia/sertifioituja vaihtoehtoja sitä mukaa, kun sertifioinnit etenevät ja valmistuvat. Eco-label- ja luomutuotteiden lisäksi olemme panostaneet voimakkaasti myös kotimaiseen järvikalan tuotekehitykseen, markkinointiin ja jalostukseen. Tavoitteenamme on rohkaista asiakkaitamme myös vähempiarvoisten kalojen käyttöön. Olemme mukana tukemassa Itämeren suojelutyötä.

Jatkotoimenpiteet

Kalojen, simpukoiden ja äyriäisten viljely on joka tapauksessa tulevaisuutta ja odotammekin innolla uuden, viljelyyn keskittyvän ASC-sertifikaatin omaavien tuotteiden ilmaantumista markkinoille.  Kyseinen sertifikaatti poistaakin epäsuhdan esimerkiksi MSC-sertifioitujen tuotteiden keskittymisestä vain villiin kalaan ja äyriäisiin. Mitään ei tapahdu hetkessä, tavoitteemme asiakkaidemme kanssa ovat yhteisiä. Toivommekin, että siirtymäaika vuoteen 2015 mennessä on oikein mitoitettu, etteivät viljeltyjen kalojen ja äyriäisten sertifioinnit viivästyisi politikoinnin ja byrokratian rattaissa pyöriessään. Se taas aiheuttaisi kaupan keskittymisen vain muutamaan lajiin. Meidän intresseissämme on merten hyvinvointi riippumatta siitä kuka asiaa ajaa, pidämme yllä kalatarjontaa kestävästi yhdessä kiintiöitä valvovien viranomaisten suositusten mukaisesti.

Kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia sertifikaatteja on useita, osa kansallisia, paikalliset olosuhteen paremmin huomioivia ja osa kansainvälisiä. On hyvä, että tuotteita sertifioidaan, jolloin saadaan mukaan myös kolmannen osapuolen seuranta. Sertifioituja tuotteita tarvitaan nopeasti lisää. Sertifioinneissa on hyvä huomioida myös pienempien viljelylaitoksien elinkelpoisuus, niin ettei elinkeinoa tapettaisi vain varakkaampien/ylikansallisten yritysten intressien vuoksi.  Merten hyvinvointi on elinehtomme - olemme kaikki samassa veneessä!


 

Caternet Finland Oy

Kyllä, haluamme olla mukana kampanjassa ja turvaamassa kalakantojen säilymistä.

Aikaisemmat toimenpiteet

1. Kestämättömästi pyydettyjen kalojen poistaminen valikoimistanne  - Olemme järjestelmällisesti poistaneet WWF:n punaisella listalla olevat kalalajit valikoimastamme vuoden 2011 aikana. Oman tuotannon tuotteissa ei käytetä kestämättömistä kalakannoista pyydettyjä kaloja.   

2. Kestävästi pyydetyn kotimaisen kalan osuuden kasvattaminen omissa valikoimissanne  - Lanseerasimme syksyllä 2011 uuden Lähikala-tuoteryhmän, jossa käytetään raaka-aineena vain kotimaista kalaa ja joista  osa on pyydetty hoitokalastuksella  - Kotimaisen suomukalan käyttö raaka-aineena on ollut merkittävää aikaisemminkin   

3. Vastuullisia kulutustottumuksia edistävät hankkeet  - Lähikala-projektia varten olemme aloittaneet laajemman yhteistyön kotimaisten kalajastajien kanssa luonnonkalan saatavuuden turvaamiseksi   

Kohdat 4 ja 6: Edellä mainittu Lähikala-projekti

5. Käytännön toimenpiteet kotimaisten uhanalaisten kalojen suojelun tehostamiseksi  - Yhteistyössä vastuullisten kotimaisten kalastajien kanssa vaikutamme poistokalastuksella positiivisesti kalakantojemme rakenteeseen, jolloin vesistöjen rehevöityminen hidastuu ja arvokaloille jää enemmän elintilaa.

Jatkotoimenpiteet

Tulemme jatkamaan Lähikala-projektia osana muuta kalatuotantoa. Lähikalatuotteissa hyödynnetään kotimaisia luonnonkaloja kotimaisilta kalastajilta. Pyrimme tarjoamaan vaihtoehtoja lohen rinnalle ja monipuolistamaan ravintoloiden kalankäyttöä tuotteistamalla tehokkaasti hyötykaloja.   

Vuoden 2012 aikana tuotantolaitoksessamme otetaan käyttöön uusi tuotantolinja (lohilinjan rinnalle) luonnonkalan tuotantoa varten. Linjalla tulemme tuottamaan mm. särkeä, lahnaa, haukea, kuhaa, siikaa ja ahventa.   

Painotamme valikoimassamme jatkossakin WWF:n vihreiden kalalajien käyttöä.

 


 

John Eriksson Ab

Kyllä, haluamme olla mukana kampanjassa ja turvaamassa kalakantojen säilymistä.

Aiemmat toimenpiteet

Vi kommer att sluta sälja fiskarter som är utrotningshotade.

Jatkotoimenpiteet

Vi kommer att tvinga våra underleverantörer och samtliga kommunister att sluta sälja fiskarter som är utrotningshotade.


 

Kalaliike Mäkinen Ky

Kyllä, haluamme olla mukana kampanjassa ja turvaamassa kalakantojen säilymistä

Aikaisemmat toimenpiteet

Emme myy uhanalaisia kaloja lainkaan. Olemme erikoistuneet suomalaisen kalan myyntiin, tällä hetkelläkin myymämme kala on noin 80 prosenttia suomalaista. Teemme koko ajan työtä asiakkaiden vastuullisuuden ja tietoisuuden lisäämiseksi. Me emme ymmärrä, miksi Suomeen pitää tuoda esim. tonnikalaa tai pangasiusfilettä tai muita ihmeellisiä kaloja. Meidän omissa järvissä ja merellä on upeita ja hyviä kaloja onneksi vielä saatavilla, joten syökäämme mieluummin niitä.  Olemme myös jakaneet asiakkaillemme WWF:n kalaoppaita.

Jatkotoimenpiteet

Pyrimme suosittelemaan asiakkaillemme mieluummin vapaata suomalaista kalaa (esim. kuhaa, ahventa, muikkua jne.) kasvatetun kalan sijasta, ja pyrimme näin vaikuttamaan ihmisten kulutustottumuksiin.


 

Kalatukku E. Eriksson Oy

Kyllä, haluamme olla mukana kampanjassa ja turvaamassa kalakantojen säilymistä.

Aiemmat toimenpiteet

* Vuodesta 2009 saakka Kalatukku E. Eriksson Oy on tiedottanut WWF:n kalaoppaan liikennevalosuosituksista omassa tuotekuvastossaan, hinnastoissa sekä yrityksen nettisivuilla. Materiaalin oikeellisuuden olemme varmistaneet WWF:ltä. 

* Myymälämme ovat jakaneet WWF:n kalaopasta asiakkailleen. Myymälöiden sekä tukkumyyntimme henkilökuntaa on koulutettu vastaamaan asiakkaidemme kysymyksiin kestävään kalastukseen liittyen. 

* Kalatukku E. Eriksson Oy:lle myönnettiin MSC-sertifikaatti vuonna 2010 ja Eviran luomutarkastus tehtiin vuonna 2011. 

* Vuoden 2011 alussa aloitimme läheltä pyydettyjen sushien tuotekehittämisen (esim. silakka, särki, kuha ja siika) ja jätimme tonnikalan pois E.Eriksson Sushifactoryn tuoresusheista. 

* Kalatukku E. Eriksson Oy on aina ollut vahva toimija erityisesti kotimaisten kalojen osalta. 

* Kalatukku E. Erikssonin toiminta on merkittävää ravintola-, vähittäiskauppa- sekä tukkusektoreilla. Yrityksemme tekemät linjaukset ovat jo osaltaan vaikuttaneet kestävän kalastuksen puolesta.

Jatkotoimenpiteet

* Jatkamme jo aloitettuja kestävän kalastuksen hankkeita. 

* Pyrimme etsimään WWF:n punaisen listan tuotteille vaihtoehtoisen korvaavan tuotteen (esim. MSC-version ) tai tuotekehittelemään tarkoitukseen sopivan toisen tuotteen (esim. sushit valmistettaisiin läheltä pyydetyistä raaka-aineista). 

* Kotimaisia kiertovesikasvatettuja kaloja otetaan lisää valikoimiin.


 

Pielisen Kalajaloste Oy

Kyllä, haluamme olla mukana kampanjassa ja turvaamassa kalakantojen säilymistä.

Aiemmat toimenpiteet

Käytämme vain kotimaisia kalalajeja, jotka eivät ole uhanalaisia. Valikoimiimme kuuluvat muikku, ahven, särki, kuha ja hauki.

Jatkotoimenpiteet

Pyrimme lisäämään ahvenen ja särjen käyttöä.


 

Suomen Tuorekala Oy

Kyllä, haluamme olla mukana kampanjassa ja turvaamassa kalakantojen säilymistä

Aikaisemmat toimenpiteet

Olemme toimittaneet ainoastaan luomusertifioitua, norjalaista merilohta suomalaisille kuluttajille. Toimimalla mahdollisimman ekologisesti ja eettisesti varmistamme omalta osaltamme kalankasvatuksen kestävyyden myös tulevaisuudessa.

Jatkotoimenpiteet

Hyvän Kalan Lähettiläs pyrkii pitämään valikoimissaan ainoastaan MSC-sertifioituja kalalajeja ja ottamaan huomioon kalankasvatuksen ympäristövaikutukset pyrkimällä suosimaan luomusertifioitua kalankasvatusta. Kotimaisen kalan osalta emme tule tarjoamaan kalatuotteita, jotka ovat peräisin uhanalaisista kalalajeista. Pakkauksissa tulemme panostamaan materiaalien kierrätykseen ja ympäristöystävällisyyteen.


Trio Trading Oy

Kyllä, haluamme olla mukana kampanjassa ja turvaamassa kalakantojen säilymistä.

Aiemmat toimenpiteet

Trio Trading Oy haluaa yrityksenä edistää luonnon ja ihmisen yhteistä matkaa. Maailma, jossa elämme, tulee säilyttää monipuolisena eikä elämän luonnollista kiertokulkua tule riistää tai rikkoa. Näiden tärkeiden arvojen mukaan olemme pyrkineet toimimaan yrityksemme alusta lähtien ja teemme kaikkemme, jotta voimme toimia samoin myös huomenna.   

Trio Trading Oy:lle on myönnetty MSC-sertifikaatti vuonna 2009. Työ tämän hankkeen kanssa alkaa viimein kantamaan hedelmää kun kuluttajat tiedostavat sertifikaatin merkityksen.   

Olemme toimittaneet luomulohta kotimaisille markkinoille vuodesta 2011. Sen vastaanotto on ollut hyvä ja toivomme luomutuotteiden positiivisen kasvun jatkuvan.

Jatkotoimenpiteet

Kotimainen kala ja kalastus elää murrosvaihetta, jossa perinteisten toimintamallien rinnalle täytyy löytää uusia. Haluamme nähdä alusten purjehtivan merelle myös tulevaisuudessa ja kotimaisen villikalan aseman säilyvän arvostettuna ja luonnollisena ravintona suomalaisessa ruokapöydässä. Olemme osaltamme auttaneet kalastajia jatkojalostamaan saalistaan ja samalla muokanneet myös omaa tuotantoa, jotta voimme toimia muuttuvassa tilanteessa.   

Me Trio Tradingillä haluamme tarjota asiakkaillemme korkealaatuisia kala- ja äyriäistuotteita sekä omalta osaltamme edistää kestävästi pyydetyn ja tuotetun kalan saantia Suomessa. Seuraamme jatkossakin WWF:n ajanmukaisia suosituksia ja pidämme sekä asiakkaamme että yhteistyökumppanimme ajan tasalla.

 


 

Päivittäistavarakauppa

 

Lidl Suomi Ky

Kyllä, haluamme olla mukana kampanjassa ja turvaamassa kalakantojen säilymistä

Aikaisemmat toimenpiteet

Emme hyväksy valikoimaamme uhanalaisia, ylikalastettuja kalalajeja ja vältämme ympäristölle haitallisia kalastuskäytäntöjä. Kehitämme valikoimaamme kohti mahdollisimman kestävällä pohjalla olevaa kalatarjontaa.

Viime vuosina olemme systemaattisesti kasvattaneet MSC-sertifioitujen kalatuotteiden määrää valikoimassamme. Vuonna 2012 asetettu tavoite kaikkien valikoiman omien merkkiemme pakastekalojen sertifioimiseksi saavutettiin loppukesästä 2014, jolloin viimeinenkin valikoimaan kuuluva oman merkin pakastekala sai MSC-merkinnän. Lisäksi MSC-merkintä löytyy jo esimerkiksi säilykesilleistämme ja Eat Away-katkarapu-caesarsalaatista.

Vuoden 2014 alussa toimme tuoretuotevalikoimaamme kotimaisia, elinvoimaisia kalalajeja Isokari-tuoteperheen alle. Toivomme omalta osaltamme lisäävämme näiden herkullisten kotimaisten kalojen kysyntää tekemällä niiden valinnasta helppoa kuluttajalle.      

Jatkotoimenpiteet

Lidl Suomelle kalakantojen kestävä hyödyntäminen on tärkeää. Valikoimapäätöksiä kalatuotteiden osalta ohjaavat vahvasti vastuullisuuslinjauksemme, jotka pohjaavat kansainvälisiin ja kansallisiin luonnonvarojen suojeluun keskittyviin lähteisiin, kuten Kansainvälisen luonnonsuojeluliitto IUCN:n, International Seafood Sustainability Foundation ISSF:n ja WWF:n julkaisuihin.

Tulemme jatkamaan ja syventämään  linjaustemme ja kestävän kalastuksen periaatteiden viestimistä henkilökunnallemme. Lisäksi pyrimme myös tulevaisuudessa mahdollisuuksien mukaan lisäämään MSC- tai ASC-sertifioituja kalatuotteita valikoimassamme ja viestimään asiakkaillemme sertifioiduista ja kestävästi kalastetuista kalatuotteistamme. Sertifioinnin ohella tavoitteenamme on myös muilta osin jatkuvasti parantaa kalavalikoimamme vastuullisuutta. Vuoden 2016 pyrkimyksenämme on, että kaikki omien merkkiemme säilyketonnikalat on kalastettu ilman kala-aggregaatiolaitteita (FAD, Fish Aggregation Devices).


 

Ruokakesko Oy

Kyllä, haluamme olla mukana kampanjassa ja turvaamassa kalakantojen säilymistä

Aikaisemmat toimenpiteet

Katso K-ryhmän kalalinjaus.  

Jatkotoimenpiteet

K-ryhmän kalalinjaus.


 

SOK

Kyllä, haluamme olla mukana kampanjassa ja turvaamassa kalakantojen säilymistä

Aikaisemmat toimenpiteet

S-ryhmässä myytävien kalatuotteiden hankintaa ja valikoimia koskevat kriteerit laadittiin syksyllä 2009 ja niitä päivitetään säännöllisesti. Kriteerien mukaisesti päivittäistavarakaupan ja ketjuravintoloiden valikoimiin ei hyväksytä uhanalaisia, vaarantuneita tai ylikalastuksen kohteena olevia kalalajeja.

S-ryhmä ei myöskään hyväksy ympäristölle haitallisten kalastustapojen, kuten dynamiitin tai myrkyllisten aineiden, käyttöä kalojen pyynnissä. Vuoden 2012 alusta ruokakauppojen valikoimissa on 9 MSC-merkittyä kalatuotetta.

Jatkotoimenpiteet

S-ryhmän kalavalikoimia koskevan linjauksen mukaisesti valikoimiin ei hyväksytä IUCN:n (International Union for Conservation of Nature) punaisella listalla olevia erittäin uhanalaisia, uhanalaisia tai vaarantuneita lajeja, eikä kestämättömillä menetelmillä pyydettyjä kaloja.

Kasvatetun kalan osalta S-ryhmä suosii kestävästi kasvatettua kalaa, jonka tuotannossa huomioidaan ympäristövaikutukset ja työolot. S-ryhmän kalalinjaus perustuu seuraaviin lähteisiin: IUCN Red List, MCS (Marine Conservation Society) status, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) ja WWF:n Kalaopas. S-ryhmä selvittää aina kalan alkuperän ja kalastusmenetelmän. Kalakantojen, kalastusalueiden ja -menetelmien kestävyyttä arvioidaan säännöllisesti ja linjausta päivitetään arvioinnin perusteella.  Linjauksen mukaisesti S-ryhmä pyrkii myös kasvattamaan ympäristömerkittyjen kalatuotteiden valikoimaa. 

Linjauksen soveltaminen on toimialojemme luonteeseen tehokkaimmin sopiva käytännön toimenpide kestävän kalastuksen ja kalankasvatuksen edistämiseksi. Sisäisellä tiedotuksella, toimintaohjeilla ja koulutuksella varmistamme, että linjauksen toteuttaminen käytännössä on tehokasta. Kalojen toteutuneita myyntejä myös seurataan myyntitilastoista. 

S-ryhmä viestii asiakkailleen kalalinjauksestaan ja sen perusteista, ja pyrkii näin lisäämään kuluttajien tietoisuutta kestävästä kalastuksesta ja edistämään vastuullista kuluttamista.


Stockmann

Kyllä, haluamme olla mukana kampanjassa ja turvaamassa kalakantojen säilymistä.

Aikaisemmat toimenpiteet

Stockmann Herkkujen kalavalikoimassa panostetaan laatuun, tuoreuteen, valikoimaan ja vastuullisuuteen. Edistämme vastuullista kalakauppaa panostamalla kotimaisen kalan tarjontaan sen saatavuuden mukaan ja suosimme valikoimapäätöksissämme sertifioituja kala- ja äyriäistuotteita. Seuraamme keskustelua kestävän kalastuksen ja kalatalouden haasteista tarkoin. Stockmann ostaa kaikki kala- ja äyriäistuotteensa kalatukkureilta. Emme hyväksy dynamiitin tai myrkyllisten aineiden käyttämistä kalastuksessa.

Suomen Stockmann Herkkujen tuorekalatiskit ovat MSC-sertifioituja vuodesta 2012 lähtien. MSC-sertifioitu kala on ulkomaista, vastuullisesti kalakantoja vaarantamatta pyydettyä villikalaa, jonka alkuperä on jäljitettävissä aina kalan pyyntipaikkaan saakka. Pidämme MSC-sertifikaattia tämän hetken parhaana ja luotettavimpana kestävän kalastuksen merkkinä.

Emme myy Suomessa uhanalaisiksi tai vaarantuneiksi luokiteltuja kala- ja äyriäislajeja. (Suomen lajien uhanalaisuus – Punainen kirja 2010, julkaisija Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus)

Stockmannin kala- ja äyriäislinjaus.

Jatkotoimenpiteet

Valitsemme valikoimiin ensisijaisesti WWF:n Kalaoppaassa vihreällä merkittyjä, suositeltavia kalalajeja ja toissijaisesti keltaisella merkittyjä lajeja. Tavoitteenamme on, että emme myy WWF:n Kuluttajan kalaoppaan punaisella liikennevalolla merkittyjä, vältettäväksi luokiteltuja kalalajeja. Pyrimme palvelutiskin ja kalasäilykkeidemme osalta aktiivisesti etsimään vaihtoehtoja näiden kalalajien korvaamiseksi vastuullisemmilla ja laadukkailla vaihtoehdoilla.

Viestimme asiakkaillemme aktiivisesti kala- ja äyriäislinjauksestamme sekä sertifioidusta kalavalikoimastamme.


 

Suomen Lähikauppa Oy

Kyllä, haluamme olla mukana kampanjassa ja turvaamassa kalakantojen säilymistä

Aikaisemmat toimenpiteet

Tuoreessa kalassa (sis. savustetut, loimutetut, kalavalmisruoan yms.) ja kalapakasteissa meillä ei tällä hetkellä ole valikoimassa yhtään kalaoppaan punaisen listan lajia. Kalasäilykkeissä niitä on tällä hetkellä kaksi.

Jatkotoimenpiteet

Myös kalasäilykkeistä poistetaan loputkin punaisen listan lajit mahdollisimman pian, mutta viimeistään vuoteen 2015 mennessä. 

MSC-merkittyjen sillien osuus valikoimasta kasvaa hieman keväällä, kun Boyfoodin pieniin sillipurkkeihin (220/100 g) tulee tämä merkintä. 

Viemme aktiivisesti sekä asiakkaille että henkilökunnalle tietoa kalojen alkuperästä ja WWF:n kampanjasta omissa julkaisuissamme.


 

Tuko Logistics Osuuskunta

Kyllä, haluamme olla mukana kampanjassa ja turvaamassa kalakantojen säilymistä.

Jatkotoimenpiteet

Syvennämme yhteistyötä kalaa prosessoivien toimittajiemme kanssa ja pyrimme löytämään ratkaisuja kestävästi tuotettujen tuotteiden saamiseksi markkinoille. 

Kannustamme asiakkaitamme poistamaan WWF:n linjausten vastaisia kalalajeja (kalaoppaan punaiset lajit) vuoteen 2015 mennessä. 

Päätöstä emme valitettavasti voi tehdä omistaja-asiakkaittemme (Wihuri, Stockmann, Suomen Lähikauppa, Heinon Tukku) puolesta ja näin ollen emme voi vaikuttaa hankintakriteereihin. Tulemme kuitenkin lähiaikoina keskustelemaan asiasta asiakkaidemme kanssa.