Miltei koko Suomi kuuluu Itämeren valuma-alueeseen, joten asuipa suomalainen sitten sisämaassa tai rannikolla, hänen teoillaan on vaikutusta Itämeren tilaan. Vaikka tietoa suojelukeinoista on paljon saatavilla, ihmiset eivät kuitenkaan suurin joukoin ole Itämerta suojelemassa – siis ainakaan omin teoin. Mikä mättää? 

WWF ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL hälyttävät koulut apuun suunnittelemaan pieniä kampanjoita, joilla ihmiset saadaan patistettua toimiin Itämeren puolesta.

Voitte toteuttaa tietoiskun, näyttelyn, esityksen, tapahtuman tai jonkin uuden idean pohjalle rakentuvan kampanjan sen kokoisena, kuin teillä riittää voimavaroja.

Tärkeintä on pohtia:

1. Mikä on viestinne eli mitä haluatte sanoa?

2. Kenelle viesti on tarkoitettu?

3. Mitä kanavaa pitkin viesti tavoittaa kohderyhmän parhaiten?

4. Mitä haluatte kohderyhmän tekevän?

Kun nämä asiat on mietitty, niin kampanjasuunnittelunne on jo hyvässä vauhdissa. Kustakin neljästä kohdasta voitte sen jälkeen jatkaa eteenpäin esimerkiksi ajatuskarttaa käyttäen. Näin kampanjanne muoto alkaa hahmottua.

Kun päätätte, mitä haluatte sanoa ja kenelle ja miten, etsikää tarvitsemanne taustatiedot, koostakaa toimintasuunnitelma ja ryhtykää toteuttamaan sitä. Pohtikaa, keitä tarvitsette mukaan totutukseen, jotta kampanjanne onnistuu. Tukea saatte ainakin biologian ja maantieteen opettajalta sekä Itämeren oppimispolku-sivuston monista materiaaleista ja linkeistä.

Jos päätätte järjestää Itämeri-tapahtuman, voitte etsiä vinkkejä kävijöiden aktivoimiseen esimerkiksi Kepan koostamasta ”Elämysrata, arvojana, murreslogan” –materiaalista.

WWF ja BMOL toivoo, että dokumentoitte kampanjan koulunne omille kotisivuille ja linkitätte sen Itämerenoppimispolku-sivustolle. Näin muut koulut voivat saada vinkkejä omaan toimintaansa ja kampanjat alkavat levitä yli Suomen…

On aika toimia. Mikä on teidän tapanne?

 

Jännittäviä ideoita toteutettaviksi

Ruutiexpon 8.11. 2013 yhteydessä järjestetyssä Itämerikonferenssissa ideoitiin avoimin mielin uusia tapoja herättää ihmisten huomio. Ryhmät heittivät nopalla ideoinnin pohjaksi kohderyhmän, Itämeren ongelman ja toimintatavan. Näistä jalostui seuraavia ideoita:

 

Itämerigaala opettajille

Opettajat viedään purjeveneellä Suomenlinnan, jossa pidetään gaala ja hankitaan sponsoreita. Gaalassa opettajille pidetään Itämeri-tietokilpailu, he maksavat gaalasta pienen summan ja voivat myös lahjoittaa rahaa Itämerelle.

Muita ideoita: myyjäiset, messut, oppilaat opettavat opettajia, kahvikutsut, laivaravintola, kiertoajelu vesibussilla, tapahtuma Korkeasaaressa

Ideoijina Pitäjänmäen peruskoulun ja Kotinummen ala-asteen ympäristöryhmät

 

Julkkiskokit apuna kansanedustajille viestimisessä

Suuri mediatilaisuus, jossa Gordon Ramsay ja Jamie Olivier kokkaavat Itämeren lajeista. Samalla tiedotetaan Itämeren huonosta tilasta. Kaikki Itämeren kalojen mukana löydetty roina otetaan uusiokäyttöön esim. korujen muodossa. Ne huutokaupataan ja tuotot lahjoitetaan Itämeren hyväksi. Tähän tarvitaan siis yhteistyökuvio söpöjen brittiläisten julkkiskokkien kanssa.

Muita ideoita: Marssitaan eduskuntaan esitysten kanssa, lahjotaan kansanedustajia, järjestetään retki Itämeren ongelmakohteisiin, tehdään dokumentti aiheesta.

Ideoijina Santahaminan ala-asteen ja Alppilan yläasteen ympäristöryhmät

 

Vessapaperiviesti vanhemmille

Valmistetaan ympäristöystävällistä vessapaperia, johon on painettu tarina norpan uhanalaisuudesta ja miten norppaa voi auttaa. Tätä paperia sitten myydään. Yhteistyökumppaniksi haetaan WWF, Lambi-vessapaperi ja Sauli Niinistö. (Niinistö tarvitaan, koska mukana on hyvä olla julkkiksia)

Muita ideoita yhdistelmästä: Stockmannin ympärille iso mainos, ratikoihin julisteita, Hesarin etusivulle iso mainos, koulun käytäville mainoksia, mainos todistuksiin, kutsukirje vanhemmille johonkin seminaariin tai tapahtumaan, kirje joka näyttää laskulta (jotta vanhemmat avaavat sen varmasti), julisteisiin julkkiksia.

Ideoijina Suomenlinnan ala-asteen ja Laajasalon peruskoulun ympäristöryhmät

 

Norppavideo opettajille verkkoon

WWF yhteistyökumppanina tehdään norpasta video, joka julkaistaan koulun kotisivuilla. Kaikkien koulujen ympäristöraatilaiset kertovat aiheesta koulussa kuulutuksin ja patistavat opettajia katsomaan videon.

Muita ideoita: nettimainos, Wilman hyödyntäminen, opetusviraston nettisivujen käyttö, Iltalehden nettisivun hyödyntäminen

Ideoijina Sakarinmäen peruskoulun ja Kallahden koulun ympäristöryhmät

 

Itämeri-messut alakoululaisille

Järjestetään messukeskuksessa kouluaikaan Itämerimessut, jossa on muun muassa työpajoja ja lajintuntemusta. Siellä pelataan Itämeripeliä, jossa joutuu tekemään valintoja ja lopulta saa selville, kuinka hyvä kierrättäjä ja Itämeren suojelija on. Messuilla tarjotaan myös luonnonmukaisia karkkeja ja kalamaistiaisia sekä palkitaan parhaiten Itämeren suojelussa toimineet koulut tai luokat.

Muita ideoita: viemäripeli, hylje-elokuva, kotitalouteen juttuja, juliste, tölkkien ja pullojen kierrätys, tietoa öljyvahingoista, kissa valitsemaan puhtain kala.

Ideoijina Haagan peruskoulun ympäristöryhmäläiset

 

Norppa-aiheista opetusmateriaalia opettajille

Tehdään opetusmateriaaliksi video, jossa on faktoja ja kertomusta itämerennorppien elämästä. Videossa norpat leikkivät ja öljytankkeri törmää lähettyville. Norpat yrittävät päästä pakoon, mutta eivät pääse ja joutuvat öljyn saastuttamiksi.

Ideoijina Jakomäen peruskoulun ja Pukinmäen peruskoulun ympäristöryhmäläiset

 

WWF kiitää ryhmiä loistavista toimintaideoista ja kannustaa järjestämään jotain tällaista myös oikeassa elämässä!