© Katja Nuorvala / WWF Suomi
Päivitetty

Mitä Kimmo syö ja muita kysymyksiä

Kimmo Ohtonen ui saimaannorpan hyväksi 125 kilometriä Saimaan halki. Mikä on Kimmon päivämatka, missä hän nukkuu ja mitä hän tekee, kun vessahätä yllättää kesken uinnin? Lue vastaukset näihin ja muihin Norppauintia koskeviin kysymyksiin!

Paljonko Kimmo ui päivässä?

Päivämatka on noin 12 kilometriä ja Kimmo ui sen kahdessa erässä aamulla ja iltapäivällä. Kahteen etappiin kuluu juomataukoineen yhteensä noin viisi tuntia.

Millainen Kimmon päivärytmi on?

Kimmo herää kello seitsemän, nauttii aamiaisen ja lähtee päivän ensimmäiselle uinnille kello yhdeksän ja kymmenen välillä. Ensimmäisen etapin jälkeen vuorossa ovat ruokailu ja noin tunnin päiväunet. Iltapäivällä alkaa toinen uintitaival, jonka jälkeen Kimmo taas tankkaa, on hierottavana ja huoltaa muuten itseään. Huoltotoimet vievät kolmisen tuntia päivässä. Kello 21 Kimmo painuu pehkuihin.

Tuntuuko uinti Kimmon kropassa?

Kyllä tuntuu, kyseessä on kestävyyssuoritus, joka aiheuttaa lihasväsymystä. Päivät on jaettu etappeihin tästäkin syystä. Vaivoja yritetään ennaltaehkäistä esimerkiksi hieronnalla ja jääpusseilla. Uinnista aiheutuu yllättäviäkin vaivoja, esimerkiksi märkäpuku on tehnyt Kimmon niskaan hiertymiä.

Mitä Kimmo syö?

Kimmo syö peruskotiruokaa, kuten vaikkapa uunilohta ja perunoita. Lounas on hiilihydraattipitoisempi, ja päivällisellä on puolestaan tarpeeksi proteiineja, jotka ovat palautusaineita keholle. Lisäksi Kimmo nauttii säännöllisin väliajoin urheilujuomaa, geelejä ja patukoita, joissa eri ravintoaineiden suhde on oikea kestävyyssuorituksen kannalta. Uinnin jälkeen otetaan palautusjuomaa. Kaloreita Kimmolla voi kulua jopa 5000 päivässä.

Mitä Kimmolla on yllään uidessa?

Kimmon garderobiin kuuluvat märkäpuku, neopreenilakki, hanskat ja sukat. Kokonaisuuden kruunaavat uimalasit. Räpylöitä Kimmo ei käytä.

Millainen sää Saimaalla on?

Säätila vaihtelee nopeastikin aurinkoisen, pilvisen ja sateisen välillä. Uimarin kannalta haastavinta on silloin, kun puhaltaa sivutuuli. Saimaan vesi on tähän aikaan vuodesta noin 17-asteista.

Missä Kimmo nukkuu?

Kimmo, samoin kuin koko tukitiimi, nukkuu Lola 3 -nimisellä aluksella, joka seuraa häntä koko ajan. Lola on 21-metrinen partiokoululaiva, jossa on muun muassa keittiö, sauna ja suihku. Lolaa käytetään paitsi nukkumiseen, myös muun muassa ruokailuun, haastatteluihin ja matkalla tallentuvan materiaalin editointiin. Lisäsi Kimmon rinnalla kulkevat kuvausvene Kuutti ja turvavene Suomi.

Keitä Kimmon tukitiimiin kuuluu?

Mukana ovat koko ajan Kimmon valmentaja Krista Terämaa, YLE:ltä tuottaja, tuotantokoordinaattori ja kuvaaja, laivakokki, urheiluhieroja, kaksi Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ammattipelastajaa ja tietysti aluksen kapteeni.

Mitä Kimmo miettii Saimaata halkoessaan?

Kimmo kertoo miettivänsä monenlaisia asioita, myös ”tylsiä” juttuja, kuten sitä, miten uintitekniikka sujuu ja onko vauhti oikeanlainen. Välillä hän miettii sitäkin, mitä saa seuraavaksi ateriaksi. ”Yhden uinnin aikana käyn läpi monia tunnetiloja: välillä väsyttävää, välillä on kivaa. Täytyy vain elää yksi uinti kerrallaan, eikä miettiä kokonaisuutta”, Kimmo kertoo. Vapaauintia kauhoessaan Kimmo ei ehdi juuri maisemia katsella, mutta silloin kun ehtii, hän pitää niitä henkeäsalpaavan kauniina. ”Saimaalla uidessa todella konkretisoituu se, miksi tämä on niin tärkeää."

Mitä Kimmo tekee, kun vessahätä yllättää kesken uinnin?

Urheilu kiihdyttää aineenvaihduntaa, ja viileä vesi lisää virtsaneritystä, joten pissahätä on aika usein. Märkäpuvun riisuminen ja takaisin pukeminen olisi melkoinen urakka, joten Kimmo hoitaa asian pissimällä pukuun. Nestetankkauksesta pidetään sen verran hyvä huoli, ettei ureapitoisuus ole kovin suuri, joten vesistölle ei koidu mainittavaa haittaa.