Päivitetty

Näin Norppauinti eteni

 

7.9. Kylmä vesi koetteli viimeisenä päivänä

Viimeisen yön Norppauinti-tiimi yöpyi Saimaan kanavan suulla, ja aamulla koko porukka kokoontui iloiseen ryhmäkuvaan.

Ennen aamuetappia Kimmo kertoi, että 15-asteinen vesi syö voimia.

"Lähden hyvillä mielin, mutta nyt täytyy tosissaan keskittyä. Tuo vesi on niin kylmää, että se voi kostautua. Täytyy edetä kevyttä, rentoa tahtia, tämä ei ole mikään kilpailu", Kimmo totesi.

Norppauinnin viimeisen täyspitkän etapin jälkeen Kimmo oli väsynyt mies, eikä kommentteja juuri herunut. 

Lappeenrannan Myllysaaren uimalaan kokoontui Kimmoa vastaanottamaan innokas, satapäinen yleisö koleasta ja sateisesta säästä huolimatta. Iloinen kansanjuhla huipentui Kimmon saapumiseen kello 18.35 ja yli 100 000 euron keräystuoton lahjoittamiseen WWF Suomelle hiukan ennen iltaseitsemää.

Kuva: Yle. Katso lisää kuvia WWF Suomen ja Norppauinnin Facebook-sivuilta.

 

6.9. Tahkoamista kohti Lappeenrantaa 

Päivän ensimmäisen etapin jälkeen Kimmo totesi, että omien voimavarojen rajat alkavat tulla vastaan.

”Eilisen jälkeen on menty sen pisteen yli, että tämä olisi enää nautinnollista. Nyt tämä on sellaista tahkoamista, mutta koko ajan eteenpäin mennään ja Lappeenranta lähestyy”, Kimmo totesi noustuaan vedestä.

Onneksi uimari jaksaa edelleen hymyillä, ja huumori kukkii hengenpelastaja Anne Hiltusen ja valmentaja Krista Terämaan kanssa.

”Vitsi lentää, mutta vitsien taso heikkenee mitä lähemmäksi Lappeenrantaa tullaan. Haittaakse?” Kimmo veisteli.

Ennen päivän toista etappia Kimmo joutui käyttämään astmapiippua, sillä kylmä vesi käy keuhkoihin. Huomenna edessä onkin enää viimeinen päivä ja riehakas maaliintulo! Lappeenrannan kaupunkikin odottaa Kimmo jo innokkaasti.

"Laitetaan Myllysaaren sauna valmiiksi lämpiämään ja otetaan kaikki kaverit mukaan vastaanottamaan!" kaupunki viestitti Norppauinnin Facebook-sivuilla.

WWF on seurannut ilolla keräyksen saldon nousemista ja kiittää lämpimästi kaikkia lahjoittajia! Uudet lahjoitukset kattavat suuremmat suojelutoimenpiteet. WWF:n tavoitteena on laajentaa pesälaskenta-aluettaan Etelä-Saimaalla. Näin ollen vapaaehtoisille pesälaskijoille tarvittaisiin keväisiin laskentoihin pelastuspuvut, joiden kappalehinta on noin 1000 euroa. Jotta takaamme vapaaehtoisille turvallisen liikkumisen, WWF tarvitsisi 20 pelastuspukua eli 20 000 euroa. Lisäksi laskijat tarvitsevat moottorikelkan (noin 10 000 euroa) ja suksia. 

Kuva: Yle. Katso lisää kuvia ja tilannetietoja Norppauinnin Facebook-sivuilta.

 

5.9. Urakan pahin aallokko 

Päivän ensimmäinen etappi oli Kimmolle todella rankka.

”En ole kokenut tuollaisia aaltoja vielä ikinä. Ne olivat pienemmät kuin eilen, mutta todella aggressiiviset, hakkasivat koko ajan naamalle kuin joku löisi avokämmenellä. Vesikin juoksi suoraan pukuun, kun aallot tulivat vaakasuorassa”, Kimmo kuvaili.

”Tässä on tahkottu kolme päivää kutakuinkin selkävesiä, ja nämä ovat olleet pahimmat vaiheet, mutta tätä se Saimaa on.”

Päivän toiselle etapille Kimmo lähti kuitenkin iloisella mielellä. Edessä on onneksi suojasampia vesiä, mitä lähemmäs Lappeenrantaa päästään.

Norppauinnin Facebook-sivuilla myötäeläminen on mahtavaa. Tykkääjiä on jo yli 2600, ja monet kertovat lahjoittavansa joka päivä 10 euroa keräykseen ja seuraavansa jatkuvasti matkan etenemistä innostuksella ja liikutuksella.

”Oot osoittanut vääräksi sen harhaluulon, ettei supersankareita muka oo”, kirjoittaa eräskin kannustaja.

Illan aikana keräyksen tuotossa meni rikki 40 000 euron raja!

Kuva: Yle. Katso lisää kuvia ja tilannetietoja Norppauinnin Facebook-sivuilta.

 

4.9. Sivuaallokkoa ja Norppauintiluoto

Päivän ensimmäisen etapin aikana Kimmo joutui taistelemaan paikoin pelottavan kovassa sivuaallokossa, mutta auringonpaiste vei uimaria eteenpäin.

Lounas- ja lepotauko pidettiin vähemmän ylevän nimisessä paikassa, Paskaluodon edustalla, mutta ruoka sopi norppauimarille kuin nenä päähän: tänään tarjolla oli muikkuja. Iltapäivää kohti aallokko rauhoittui, ja kapteenikin ehti virvelöimään Lolan kannelle. Toiselle etapille lähtiessä Paskaluoto sai uuden nimen: Norppauintiluoto. Katso hauska video nimeämisestä!

Matkan varrella on taas käynyt kannustajia, muun muassa kuvassa olevat Liukkosen veljekset sekä Kerttu ja Jorma Vesterinen Saisaarelta saakka. Päivän aikana tehtiin ennätysmäärä tekstiviestilahjoituksia, lähes 880!

Kuva: Yle. Katso lisää kuvia ja tilannetietoja Norppauinnin Facebook-sivuilta.

 

3.9. Aurinkoa, kaatosadetta ja muikkuja

Norppauinti eteni päivällä erityisen kauniissa, aurinkoisessa ja tyynessä säässä. Hetkellinen ukkoskuurokin osui sopivasti tauon ajalle.

”Kimmo on todella hyvässä kunnossa. Märkäpuvun aiheuttamat hiertymätkin ovat paranemaan päin”, kertoi projektin vetäjä Baba Lybeck. 

Illan uintiosuudessa Kimmoa koettelivat kaatosade ja kova aallokko Pajusaarenselältä. Onneksi Lola-laivalla oli hyvä lämmitellä ja palautua.

Ihmisten myötäeläminen lämmitti edelleen: aamulla Niinisaaressa Paula Okkola (kuvassa) toi Kimmolle ja uintitiimille muikkuja, ja aamupuuron seassa Kimmo nautti kannustajan tuomia karviaisia. 

Kuva: Yle. Katso lisää kuvia ja tilannetietoja Norppauinnin Facebook-sivuilta.

 

2.9. Uusia tukijoukkoja ja kannustuslaulu sumussa

Puumalan mahtavan puolivälijuhlan jälkeen Kimmo sai nukkua yönsä hotellin pehmeässä sängyssä, ja uimari lähti uuteen päivään leveästi hymyillen. Urakan kuudes päivä käynnistyi uusien taustajoukkojen turvaamana: tukialus Lola 3:n matkustajista neljä vaihtui ja mukaan tuli muun muassa projektin vetäjä, Puoli seitsemän -ohjelman toimitussihteeri Baba Lybeck.

Säätila ei ollut päivällä paras mahdollinen: sataa tihutti vettä, sivutuuli puhalsi neljä metriä sekunnissa ja lämpötila oli noin 16 astetta. Iltapäivällä tuuli kuitenkin tyyntyi ja helpotti etenemistä päivän toisella etapilla. Kimmon uinti sujuu edelleen hyvin ja rennosti.

Yleisö on ottanut Norppauinnin mahtavasti omakseen: Facebook-tykkääjien määrä ylitti tänään 2000 rajan! Lukuisat kannustavat viestit lämmittävät uimarin mieltä. Samoin tekevät matkan varrella tapahtuvat uskomattomat yllätykset: tänään Lehmäinselällä pasunisti Matti Hytti veneili paikalle soittamaan Kimmolle kannustuslaulun keskellä sumua! Katso video mahtavasta esityksestä.

Kuvat: Yle. Katso lisää kuvia ja tilannetietoja Norppauinnin Facebook-sivuilta.

 

1.9. Puolivälin juhlaa Puumalassa

Kimmo halkoi tänään Saimaata aiempaa viileämmässä säässä ja taisteli Haapaselällä 6 metriä sekunnissa puhaltavaa tuulta ja aallokkoa vastaan. Onneksi yllä oli jälleen uusi märkäpuku, joka on sopivan kokoinen ja ennen kaikkea ehjä. Matka jatkui tasaisen varmasti kohti Puumalaa, jonne Kimmo saapui iltakuuden jälkeen.

Vastassa oli satoja kannustavia ihmisiä, jotka olivat tulleet juhlimaan urakan puolivälin saavuttamista. Lämmittelysaunan jälkeen Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden luovutti Kimmolle pronssisen norppapatsaan. Kimmo pääsi myös Puumalan Nestori-maskotin halaukseen.

Kuva: Yle. Katso lisää kuvia WWF:n tai Norppauinnin Facebook-sivuilta.

Puumalan ohjelma:

  • Noin klo 17.30 s/s Wennon PONGAA NORPPAUIMARI -risteily Puumalan satamasta. Pääsyliput 10 €, musiikista vastaa Anu Valtonen.
  • Noin klo 18.30 norppauimari Kimmo Ohtonen liukuu Puumalan rantaan
  • Puheenvuorot Kimmo Ohtoselta, Puoli seitsemän -ohjelman toimitussihteeriltä Baba Lybeckiltä, kunnanjohtaja Matias Hildeniltä ja WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkoselta
  • Mikko Alatalo musisoi Ravintola Satamassa noin klo 16-18
  • Hengenpelastusnäytöksiä
  • Mukana myös Viisaasti vesillä -kiertue, Puumalan Nestori-norppamaskotti ja YLE:n kuvaustiimi

 

31.8. Reikä tuliterässä märkäpuvussa

Perjantaiaamupäivä toi Kimmon matkaan mutkia, kun tuliterän märkäpuvun selässä havaittiin suuri reikä.

”Kaksi tuntia uin puku täynnä kylmää vettä ja hampaat kalisten. Reilun viiden kilometrin jälkeen oli pakko ottaa luova tauko ja mennä saunaan tärisemään. Nyt tahtotilaa koetellaan. Matka jatkuu Puumalaa kohti sen tiedon kannustamana, että satamassa minua odottaa uusi, ehjä puku,” Kimmo kertoi.

Onneksi paikalle saapui Veli Mononen (kuvassa), joka kutsui Kimmon illaksi savusaunaan!

Kuva: Yle. Katso lisää kuvia ja tilannetietoja Norppauinnin Facebook-sivuilta.

 

30.8. Itseluottamus kasvaa

Kimmon matka on edennyt tänäänkin hyvin, ja päivän päätteeksi koossa pitäisi olla noin 37 kilometriä. Saimaan vaihteleva sää on näyttänyt paremmat puolensa: lämpötila on ollut noin 17 asteessa ja aurinko paistanut. Kimmon päiviin on rakentunut rutiini, joka koostuu kahdesta noin kuuden kilometrin mittaisesta lenkistä. Yhteensä uintiin kuluu viitisen tuntia päivässä.

”Itseluottamus kasvaa jatkuvasti, ja paikatkin ovat kestäneet hyvin. Yhden uinnin aikana käyn läpi monia tunnetiloja: välillä väsyttävää, välillä on kivaa. Täytyy vain elää yksi uinti kerrallaan, eikä miettiä kokonaisuutta”, Kimmo kertoo.

Kuva: Katja Nuorvala. Katso lisää kuvia ja tilannetietoja päivän varrelta Norppauinnin Facebook-sivuilta. 

 

29.8. Tsemppiä ja energiaa kirittäjiltä

Norppauinti on edennyt hienosti toisenakin päivänä. Kimmo Ohtosella on takana jo parikymmentä kilometriä saimaannorpan hyväksi.

"Tänään olen saanut paljon tsemppiä ja energiaa, kun paikalliset perheet ovat tulleet kannustamaan reitin varrella", Kimmo kertoo.

Reitti on kulkenut norppienkin suosimien luotojen ohitse, mutta viiksiniekkoja ei ole vielä näkynyt.

"Varsinainen tulikaste on ollut siirtyminen Saimaan suurille selille, joilla puhaltaa uintia vaikeuttava sivutuuli." 

Kuva: Yle. Katso lisää kuvia ja tilannetietoja päivän varrelta Norppauinnin Facebook-sivuilta.

 

28.8. Kimmon uinti alkoi Savonlinnasta iloisissa tunnelmissa

Iso joukko lapsikuorolaisia ja muuta yleisöä oli lähettämässä Kimmoa matkaan. Kannustukset ja vilkutukset lämmittivät mukavasti viileähkössä aamusäässä suururakkansa aloittanutta norppauimaria.

"Hirveä hinku jo päästä veteen ja nauttimaan Saimaan upeista maisemista ja olemaan ihan täysillä osa luontoa", hehkutti hyväkuntoinen Kimmo lähtiessään.

Hyvää matkaa, Kimmo! Olemme hengessä mukana ja seuraamme sinua näillä sivuilla.

Kuva: Jussi Salminen, Suomen Uimaliitto. Katso lisää kuvia WWF:n tai Norppauinnin Facebook-sivuilta.