© Pauliina Heinänen
Päivitetty

Herkkuja kohtuullisesti ja hyvässä seurassa

Limsoissa on eroja. Tarkista virvoitusjuomien valmistajien nettisivuilta, kuinka ne ovat huomioineet ympäristöasiat tuotannossaan. Jos juot limsaa, voit myös valmistaa sen ympäristöystävällisesti itse kotona. Lisäksi kaupoissa myydään kotimaisia juomia, joiden tuotannossa on käytetty tuulivoimaa.

Monet perunalastut ja muut naposteltavat keitetään palmuöljyssä, jonka tuotanto on yksi sademetsien suurimmista uhkista. Ellei sipsipussissa ilmoiteta, että valmistukseen on käytetty vastuullisesti tuotettua palmuöljyä, suosi auringonkukkaöljyllä valmistettuja sipsejä. Muista myös porkkanatikut ja muut kasvisherkut, joita voit dipata itse tehtyyn herkkudippiin.

Kun leivot itse keksit, kakut ja pullat, saat herkullista tarjottavaa ja voit valita ympäristön kannalta parhaat raaka-aineet, esimerkiksi vastuullisesti tuotettua palmuöljyä sisältävää margariinia. Kysy niitä kauppiaaltasi.

Porkkanapestodippi

5 porkkanaa

1 valkosipulin kynsi

½ dl pinjansiemeniä

1 rkl appelsiinin mehua

½ tl raastettua appelsiininkuorta

½ tl kuivattua chiliä

½ dl oliiviöljyä

 

1. Kuori porkkanat, pistele niihin haarukalla reikiä ja kypsennä mikrossa pehmeiksi.

2. Kuori valkosipuli ja halkaise kahtia.

3. Pese appelsiini ja raasta sen kuorta.

4. Laita kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella.

5. Anna jäähtyä kunnolla.

Lähde: Kaskinen ja kumpp. (2011) Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville.

 

Karpalo-pähkinäkeksit

Noin 50 normaalikokoista keksiä tai 25 todella suurta

200 g rypsimargariinia

1 dl sokeria

2,5 dl fariinisokeria

1 kpl luomukananmuna

2 rkl vettä

2 dl luomuvehnäjauhoa

1 tl kanelia

1 tl vaniljasokeria

1 mm suolaa

0,5 tl leivinjauhetta

7 dl luomukaurahiutaleita

2 dl kuivattuja karpaloita (tai rusinoita)

2 dl rouhittuja saksanpähkinöitä

 

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokeri ja fariinisokeri kuohkeaksi. Lisää munat ja vesi.

Sekoita jauhot, kaneli, vaniljasokeri, suola ja leivinjauhe keskenään. Sekoita muna-voiseoksen kanssa tasaiseksi. Lisää kaurahiutaleet, karpalot (tai rusinat) ja pähkinät.

Tee pieniä kakkusia pellille, joko voidellulle tai leivinpaperin päälle.

Paista uunin keskitasolla noin 12 minuuttia. Keksien tulee yhä olla pehmeitä kun ne otetaan ulos uunista.

Anna jäähtyä jonkin aikaa pellillä, ota sitten ritilälle jotta jäähtyvät kokonaan.

Vinkki: Vaihda rusinat ja pähkinät 2 desilitraan kuivattuja pilkottuja banaaneja ja 1 desiin kuivattuja omenakiekkoja, lisää myös 1 dl omenasosetta.

Alkuperäinen ohje kirjasta Lisa Eisenman och Monica Eisenman (2005) Två systrars söta, Bookförlaget Forum.