©  © naturepl.com / Eric Baccega / WWF-Canon
Päivitetty

Jäätiköiden kuningatar

Jääkarhuemo tallustelee jäätiköllä. Sen kaksi poikasta seuraavat aivan sen kannoilla. Jääkarhupesue on matkalla kotiluolaansa, jonka emo on kaivanut lumeen.

Vaikka jäätiköllä puhaltaa hyytävä tuuli, jääkarhuilla ei ole kylmä. Niillä on paksu, kermanvärinen turkki, joten ne eivät hytise pakkasessa. Jääkarhujen täytyy pitää turkkinsa puhtaana, sillä likainen turkki ei lämmitä.

Emo johdattaa pennut luolaan. Kun pennut syntyivät, ne olivat pieniä ja sokeita karvapalleroita. Nyt ne ovat kasvaneet jo isommiksi. Ne pysyvät emonsa luona, kunnes ne täyttävät kaksi ja puoli vuotta.

Jääkarhuemo lähtee luolasta. Se löntystelee jäälautan reunalle ja pulahtaa veteen. Se on taitava uimari: jääkarhu voi uida usean tunnin ajan jäälautalta toiselle.  Jääkarhut eivät voi kuitenkaan elää vedessä, koska niiden pitää päästä lepäämään jäätikölle. Jääkarhut pitävät nukkumisesta. Ne ottavat usein torkkuja, jotta ne jaksaisivat paremmin.

Kun jääkarhuemo on levännyt, sille tulee nälkä. Sen lempiruokaa ovat hylkeet. Emo kiertelee jäälautalla, kunnes se löytää siitä reiän, josta näkyy vettä. Se tietää, että hylkeet tulevat veden alta esiin hengittämään. Emo asettuu makuulle hylkeen hengitysreiän viereen ja jää odottamaan.

Pian hylje tulee esiin! Jääkarhuemo nappaa sen. Sitten se pääsee herkuttelemaan. Jääkarhu on ahmatti, sillä se voi syödä päivän aikana yli neljä kiloa rasvaa ja lihaa. Jääkarhut kasvavat todella isoiksi: ne voivat olla monta päätä pidempiä kuin aikuiset ihmiset ja painaa saman verran kuin kymmenen aikuista yhteensä.

Jääkarhu tietää, että hylje on sitä parempi uimaan ja sukeltamaan. Se ei saisi sitä kiinni vedessä. Siksi jääkarhu tarvitsee jäälauttoja, jotta se voi saalistaa hylkeitä.

Kun jäätiköt sulavat kesällä, jääkarhut muuttavat kuivalle maalle. Jääkarhujen pitää syödä paljon talvella, koska kesäisin ne eivät saa niin paljon ruokaa. Kesällä jääkarhut laihtuvat, koska ne eivät voi saalistaa hylkeitä. Siksi niiden pitää kerätä talvella rasvaa varastoon, jotta ne selviävät kesästä.

Koska maapallon lämpötila on noussut jääkarhujen asuinseudulla, jäätiköt sulavat aikaisemmin kuin ennen. Sen takia jääkarhujen on vaikeampaa saada tarpeeksi ruokaa. Jos kaikki jäätiköt sulavat, jääkarhun poikasilla ei ole enää kotia.

Jääkarhuja on vielä 20000 - 25000, mutta jos maapallon lämpötila nousee edelleen, jääkarhujen määrä vähenee.Siksi on tärkeää estää ilmastoa lämpenemästä. Lapsetkin voivat omalta osaltaan vaikuttaa siihen. Lämmintä vettä ei saa käyttää liikaa. Valot pitää sammuttaa, kun lähtee pois huoneesta. Tavaroista täytyy pitää huolta, jotta ei tarvitse ostaa uusia.

Jos kaikki tekevät pieniä tekoja ympäristön hyväksi, voimme vaikuttaa siihen, että jääkarhut tallustelevat onnellisina jäätiköillä vielä vuosikymmentenkin päästä.

Teksti: Kalle Erkkilä / WWF Suomi

Julkaistu Koululaisessa 2012