© Aki-Pekka Sinikoski
Päivitetty

Koulutukset kasvattajille

WWF järjestää monipuolisia, maksuttomia ympäristökasvatuskoulutuksia, joissa tutustutaan ajankohtaisiin teemoihin ja innostaviin opetusmenetelmiin. Kouluttajina toimivat WWF:n ympäristökasvattajat. Järjestämme koulutuksia eri puolilla maata yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Lukuvuoden 2017–2018 teemoja ovat koulun ympäristötyö sekä vesistöopetus.

Lukuvuoden 17-18 koulutukset

 

Elämää pinnan alla - intoa ja ideoita vesistöopetukseen

Kiikarointia WWF / Paula Kallio
© WWF / Paula Kallio

Kohderyhmä: peruskoulun luokan- ja aineenopettajat, muut kiinnostuneet kasvattajat

Aika: ti 5.6. klo 10-16

Paikka: Suomen luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84, 02820 Espoo

Tule kuulemaan ajankohtaista tietoa Suomen sisävesien tilassa ja tutustumaan upouusiin vesistöaiheisiin mobiilioppimateriaaleihin! WWF julkaisi elokuussa 2017 kaksi rantaretkille tarkoitettua mobiilioppimateriaalia, Suuri rantaseikkailu alakoulujen ja Vesistömysteeri yläkoulujen käyttöön. Koulutuksissa pääset kokeilemaan materiaaleja käytännössä ja saat muitakin vinkkejä monialaisen vesistöopetuksen toteuttamiseen. Lisäksi pääset tutustumaan Haltian näyttelyihin sekä luontokoulun toimintaan. Kouluttajana toimii ympäristökasvatuksen asiantuntija Essi Aarnio-Linnanvuori, WWF. Koulutus on maksuton.

Ilmoittautumiset 29.5. mennessä tästä linkistä.

Ilmiöt rannalla 

Koulutuksessa esitellään helppo malli toiminnallisen ja oppilaslähtöisen monialaisen oppimiskokonaisuuden toteuttamiseen koulun pihalla, metsässä tai rannalla. Koulutus pohjaa PS -kustannuksen kirjaan ”ILMIÖT IHMETELTÄVIKSI – Monialaisia ideoita ulkona oppimiseen”, joka jaetaan jokaiselle koulutukseen osallistujalle. Koulutus on maksuton. 

Koulutuksen järjestää Suomen Ympäristöopisto Sykli. WWF:n ympäristökasvatuksen asiantuntija Essi Aarnio-Linnanvuori toimii koulutuspäivän yhtenä kouluttajana ja esittelee vesistöopetukseen suunnattuja mobiilioppimateriaaleja Suuri rantaseikkailu ja Vesistömysteeri.

Koulutus järjestetään usealla paikkakunnalla:

8.5.2018 Tampere

9.5.2018 Seinäjoki

15.5.2018 Kokkola

16.5.2018 Hämeenlinna

29.8. Helsinki 

30.8. Turku

Lisätietoja ja ilmoittautumiset Syklin koulutuskalenterissa.

Uusia koulutusiltapäiviä sovitaan eri paikkakunnille kysynnän mukaan! Ota yhteyttä ja ehdota koulutuspaikkakuntaa: Essi Aarnio-Linnanvuori, essi.aarnio-linnanvuori@wwf.fi tai puh. 0505114397.

Koulutus järjestettiin syyslukukaudella 2017 näillä paikkakunnilla: Hämeenlinna, Paimio, Lahti ja Helsinki.

Koulutus ja materiaalit on tuotettu osana EU:n Freshabit LIFE -hanketta.

Freshabit logopalkki 

 

Oppilaat ympäristötoimijoina – tukea osallistavaan, monialaiseen oppimiseen

Vuonna 2018 toteutamme Opetushallituksen rahoittaman koulutuskokonaisuuden, joka tarjoaa konkreettista tukea uuden opetussuunnitelman toteuttamiseen. Koulutuksessa yhdistyvät oppilaiden osallisuus, kestävä toimintakulttuuri, oppilaslähtöinen ympäristötyö ja monialaiset oppimiskokonaisuudet. Tervetuloa mukaan oppimaan, kokeilemaan ja innostumaan!

Koulutuksen sisältö
Koulutuskokonaisuus koostuu kolmesta iltapäivän mittaisesta lähipäivästä ja niiden välillä omassa koulussa toteutettavista etätehtävistä. Lähipäivissä paneudutaan oppilaiden ympäristöryhmätoimintaan ja kestävän kehityksen teemoihin sekä suunnitellaan ja toteutetaan monialainen oppimiskokonaisuus yhdessä oppilaiden kanssa. Viimeisellä tapaamiskerralla jaetaan kokemuksia, arvioidaan toimintaa ja suunnitellaan tulevaa.

Mitä sinä saat tästä?
– apua uuden opetussuunnitelman toteuttamiseen omassa koulussasi
– käytännön keinoja oman opetuksesi ja kouluyhteisösi kehittämiseen oppilaita osallistavaan ja kestävää elämäntapa edistävään suuntaan
– konkreettista tukea monialaisten oppimiskokonaisuuksien rakentamiseen
– kontakteja samanhenkisiin kollegoihin.

Kenelle koulutus on tarkoitettu?
Kaikille peruskoulun opettajille, jotka ovat valmiita kokeilemaan ja kehittämään oppilaslähtöistä ympäristötyötä omassa koulussaan. On eduksi, jos samasta koulusta osallistuu kaksi tai useampia opettajia.

Kouluttajat
WWF:n ympäristökasvatuksen asiantuntijat Sanna Koskinen (LTO, ympäristötieteilijä, FT) ja Essi Aarnio-Linnanvuori (ympäristötieteilijä, FT). Koskisen erityisosaamista ovat oppilaiden osallisuus ja ympäristöryhmätyö, Aarnio-Linnanvuoren taas Vihreä lippu -ohjelma ja monialainen ympäristökasvatus.

Koulutuskokonaisuuden ohjelma

Koulutuksen järjestää WWF, ja se on osa Opetushallituksen rahoittamaa opettajien täydennyskoulutusta. 

1. lähipäivä: Ympäristöryhmän arvoitus

 • Miksi ympäristöryhmää tarvitaan? Miten se perustetaan? Miten tehdä toiminnasta innostavaa, osallistavaa ja vaikuttavaa?
 • Etätehtävä: Kootaan oppilaiden ympäristöryhmä. Testataan opittuja toimintatapoja ja syntyneitä ideoita omassa koulussa.  Huom! Myös luokka, valinnaisryhmä, kerho tms. oppilasryhmä voi toimia ympäristöryhmänä. Jaetaan ajatuksia, ideoita ja kokemuksia Facebookin WWF Opehuone -ryhmässä. Oppimispäiväkirja.

2. lähipäivä: Kestävän elämäntavan jäljillä

 • Mitkä ovat kestävän elämäntavan keskeisimmät ulottuvuudet koulussa? Miten rakentaa innostava ja vaikuttava monialainen oppimiskokonaisuus teeman ympärille?
 • Etätehtävä: Suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä oppilaiden kanssa monialainen oppimiskokonaisuus kestävän elämäntavan teemasta. Jakamista WWF Opehuoneessa. Oppimispäiväkirja.

3. lähipäivä: Sadonkorjuun aika

 • Mitkä oli innostavimmat ja vaikuttavimmat toimintatavat? Missä oli parantamisen varaa? Miten kokeiltua voi vielä kehittää? Miten jatkamme tästä eteenpäin?

Koulutuspaikkakunnat ja ajankohdat

Oulu (yhteistyökumppanina Oulun kaupunki)

Paikka: Timosenkosken luontokoulu, Timosenkoskentie 44.

 • Maanantai 7.5. klo 13-16.30
 • Kolmas koulutuspäivä marraskuussa, päivä sovitaan myöhemmin.

Ilmoittautuminen tästä linkistä.

Porvoo (yhteistyökumppanina Porvoon kaupunki)

Paikka: Pääskytien koulu, Porvoo.

 • Keskiviikko 26.9. klo 15.15-18.45
 • Tiistai 27.11. klo 15.15-18.45

Ilmoittautuminen tästä linkistä

Ympäryskuntien opettajat voivat ilmoittautua osoitteeseen sanna.koskinen@wwf.fi. 

Käynnissä olevat ryhmät:

Tampere (yhteistyökumppanina Tampereen seudun Osake -verkosto)

 • Torstai 20.9. klo 9.30-13

Pori (yhteistyökumppanina Osaava Satakunta -hanke)

 • Torstai 3.5.2018 klo 13.15–16.45

Lappeenranta (yhteistyökumppanina Lappeenrannan kaupunki) 

 • Torstai 26.4.2018 klo 12.30–16.00

Itä-Suomi: Varkaus (yhteistyökumppanina Itä-Suomen aluehallintovirasto). Koulutuspaikkana Navitas-talo, Wredenkatu 2.

 • Tiistai 24.4.2018 klo 13.00–16.30

Lisätietoja koulutuksista: Sanna Koskinen, 050-5165 404 tai sanna.koskinen@wwf.fi 

 

Menneitä koulutuksia

Vuosisata metsässä – lahopuun salatut elämät 

Koulutuksen teemana oli metsien monimuotoisuus ja se kytkeytyi WWF:n koulukiertueeseen. Tilaisuudessa opittiin Suomen metsien nykytilanteesta ja metsäluonnon monimuotoisuudesta ja tutustuttiin lahopuun kiinnostaviin asukkaisiin. Koulutuksessa sai tiedon lisäksi paljon käytännön vinkkejä ja valmista materiaalia metsäteeman käsittelyyn oppilaitten kanssa.

Rakastu metsään! Toiminnallisia menetelmiä ympäristökasvatukseen

Koulutuksessa kokeiltiin yhdessä erilaisia toiminnallisia ympäristökasvatusmenetelmiä metsässä, kuten aistiharjoituksia ja draamallisia menetelmiä. Tavoitteena oli antaa iloa ja ideoita lapsen tai nuoren luontosuhdetta vahvistavaan retkeilyyn.

Ympäristöryhmä pystyyn!

Koulutus antoi alkusysäyksen koulun ympäristötyön tehostamiseen oppilaslähtöisesti. Jaoimme koulujen hyviä käytänteitä, pohdimme johdon ja muun kouluyhteisön roolia sekä kokeilimme monia harjoitteita oppilaiden osallistamiseksi. Koulutuspäivä toteutettiin yhteistyössä Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen kanssa.

Kestävä kehitys katsomusoppiaineissa

Koulutuksessa käytiin läpi katsomusoppiaineiden opetussuunnitelmiin kuuluvia kestävän kehityksen oppisisältöjä ja kokeiltiin toiminnallisia kestävän kehityksen kasvatuksen menetelmiä. Koulutusiltapäivä toteutettiin yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa.

Mistä aiheesta sinä toivoisit koulutusta?

Kerää alueesi opettajista porukka ja pyydä WWF pitämään koulutusta seudullenne. Kerro toiveistasi ympäristökasvatuksen asiantuntijalle osoitteella sanna.koskinen(@)wwf.fi. 

Osallistuitko WWF:n koulutustilaisuuteen?

Toivomme, että viihdyit ja opit uutta. Jotta ensi kerralla saat vielä enemmän, anna palautetta lyhyessä nettikyselyssä