©  Kalle Erkkilä / WWF
Päivitetty

Koulutukset kasvattajille

WWF järjestää monipuolisia, maksuttomia ympäristökasvatuskoulutuksia, joissa tutustutaan ajankohtaisiin teemoihin ja innostaviin opetusmenetelmiin. Kouluttajina toimivat WWF:n ympäristökasvattajat. Järjestämme koulutuksia eri puolilla maata yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Lukuvuoden 2016-2017 teemana on erityisesti koulun ympäristötyö.

Kevään koulutukset

Ulos - ut - out! 5.-6.6.2017, Turku ja Sauvo

Tulevana kesänä Suomessa järjestetään ainutlaatuinen ulkona oppimisen suurtapahtuma. Tapahtuma alkaa seminaarilla Turun linnassa ja jatkuu lukuisissa työpajoissa eri puolilla Turkua ja lähiseutua. Iltaohjelma ja seuraavan päivän työpajat järjestetään Nuorisokeskus Ahtelassa, Sauvossa. Ulos – ut – out! on tarkoitettu opetus-, sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaisille, opiskelijoille ja näiden kanssa luonnossa yhteistyötä tekeville eri alojen ammattilaisille sekä muille aiheesta kiinnostuneille.

Tapahtuman teemana on suomalainen luonto oppimisympäristönä.  Tämän teeman puitteissa luentojen ja työpajojen aiheet vaihtelevat historiasta tulevaisuuteen, metsästä mereen ja kaupunkiympäristöön. Luonnosta saatava hyvinvointi, kestävä elämäntapa, osallisuus ja vaikuttaminen ovat myös kantavia aiheita. Tapahtumassa saa uusia näkökulmia turvalliseen luonnossa tapahtuvaan kasvun tukemiseen, opetukseen ja oppimismenetelmiin, kuten draamaan, musiikkiin, seikkailuun, tutkimukseen, taiteeseen ja kädentaitoihin.

Nimensä mukaisesti Ulos- Ut – Out! tapahtumassa ollaan paljon ulkona: runsaan ja monipuolisen ulkotyöpajatarjonnan lisäksi tarjolla on esimerkiksi lounas Aurajoen rannalla, illallinen nuotiotulien ääressä, lintu- ja lepakkoretket ja yönkin voit viettää ulkona riippumatossa, omassa teltassa tai vaikkapa puolijoukkueteltassa. Tapahtuma on osa Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 ohjelmaa.

Ulos – Ut – Out! yhdistää ensimmäistä kertaa neljä valtakunnallista tapahtumaa eli Seikkailukasvatuspäivät, Ympäristökasvatuspäivät, Kasvatus metsässä -foorumin ja Mitt i naturen -tapahtuman. 

www.ulos2017.fi/fi/ulos-ut-out/

Syksyn 2017 koulutukset

Elämää pinnan alla - intoa ja ideoita vesistöopetukseen

Kohderyhmä: peruskoulun luokan- ja aineenopettajat, muut kiinnostuneet kasvattajat

Tule kuulemaan ajankohtaista tietoa Suomen sisävesien tilassa ja tutustumaan upouusiin vesistöaiheisiin mobiilioppimateriaaleihin! WWF julkaisee elokuussa 2017 kaksi rantaretkille tarkoitettua mobiilioppimateriaalia, Suuri rantaseikkailu alakoulujen ja Vesistömysteeri yläkoulujen käyttöön. Tässä koulutusiltapäivässä pääset kokeilemaan materiaaleja käytännössä ja saat muitakin vinkkejä monialaisen vesistöopetuksen toteuttamiseen. Kouluttajana toimii ympäristökasvatuksen asiantuntija Essi Aarnio-Linnanvuori, WWF.

Tämä koulutus järjestetään lukuvuonna 2017-2018 usealla paikakunnalla:

Ti 8.8.2017 klo 12-15, Vanajavesikeskus, Hämeenlinna

To 31.8.2017 klo 15-18, Jokelan koulu, Paimio

To 21.9. klo 14-17, Lahti

Ilmoittautumiset viimeistään viikkoa ennen koulutusta osoitteeseen essi.aarnio-linnanvuori@wwf.fi

Koulutus ja materiaalit on tuotettu osana EU:n Freshabit LIFE -hanketta.

Freshabit logopalkki 

 

Menneitä koulutuksia

Vuosisata metsässä – lahopuun salatut elämät 

Koulutuksen teemana oli metsien monimuotoisuus ja se kytkeytyi WWF:n koulukiertueeseen. Tilaisuudessa opittiin Suomen metsien nykytilanteesta ja metsäluonnon monimuotoisuudesta ja tutustuttiin lahopuun kiinnostaviin asukkaisiin. Koulutuksessa sai tiedon lisäksi paljon käytännön vinkkejä ja valmista materiaalia metsäteeman käsittelyyn oppilaitten kanssa.

Rakastu metsään! Toiminnallisia menetelmiä ympäristökasvatukseen

Koulutuksessa kokeiltiin yhdessä erilaisia toiminnallisia ympäristökasvatusmenetelmiä metsässä, kuten aistiharjoituksia ja draamallisia menetelmiä. Tavoitteena oli antaa iloa ja ideoita lapsen tai nuoren luontosuhdetta vahvistavaan retkeilyyn.

Ympäristöryhmä pystyyn!

Koulutus antoi alkusysäyksen koulun ympäristötyön tehostamiseen oppilaslähtöisesti. Jaoimme koulujen hyviä käytänteitä, pohdimme johdon ja muun kouluyhteisön roolia sekä kokeilimme monia harjoitteita oppilaiden osallistamiseksi. Koulutuspäivä toteutettiin yhteistyössä Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen kanssa.

Mistä aiheesta sinä toivoisit koulutusta?

Kerää alueesi opettajista porukka ja pyydä WWF pitämään koulutusta seudullenne. Kerro toiveistasi ympäristökasvatuksen asiantuntijalle osoitteella sanna.koskinen(@)wwf.fi. 

Osallistuitko WWF:n koulutustilaisuuteen?

Toivomme, että viihdyit ja opit uutta. Jotta ensi kerralla saat vielä enemmän, anna palautetta lyhyessä nettikyselyssä