© Wild Wonders of Europe / Widstra / WWF
Päivitetty

Suomen luonnon uhanalaiset -teemavuosi

WWF:n ympäristökasvatus painottuu lukuvuonna 2011-2012 kotimaiseen luontoon ja sen monimuotoisuuteen. Hyödynnä uudet materiaalit, toimintavinkit, tapahtumat ja koulutukset.

Kummalla on vahvemmat oikeudet, kalastajalla vai norpalla? Miksi ahma on vaarassa hävitä Suomesta mutta mäyrä ei? Uhanalaisuuskysymykset antavat mahdollisuuden sekä eettiseen pohdintaan että luonnontuntemuksen syventämiseen. Teemavuoden viesti on positiivinen: jokainen meistä voi toimia luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi.

Uutta opetukseen

Uhanalaiset naapurimme –julistesarja tuo uhan alla elävät lajit tutuksi. Opettajat eri kouluasteilta vovat tilata WWF-lähettilään pitämään Uhanalaiset –teemasta oppituntia tai toteuttaa itse opetustuokion valmiin PowerPoint-esityksen ja toimintavinkkien pohjalta.

Ympäristötoimittaja-materiaalin avulla oppilaat voivat harjoitella ympäristöjournalismia ja Ole hyvä naapuri uhanalaisille -huoneentaulun ohjeilla käytännön tekoja. Yläkoulut ja lukiot voivat osallistua toimintaan päivätyökeräyksellä.

Päiväkodeille ja alkuopetukseen soveltuva Matti ahma -ahmatti -materiaali tutustuttaa tarinan ja leikin avulla uhanalaisen ahman elämään. Maaliskuussa WWF kutsuu lapset ja nuoret tekemään ilmastotekoja ja osallistumaan maailmanlaajuiseen Earth Hour -tapahtumaan. 

Naturewatch-toimintaa ja koulutuksia

Kuinka eri lajit viettävät talvea? Tee luokkasi kanssa talviluontoretki ja hyödynnä uudet Naturewatch Talvella -tehtävät. Kun palautatte talviretkituloksia 15.4. mennessä, olette mukana Pieni maastokirja -jälkikirjojen arvonnassa. Jälkikirjoja arvotaan koko luokalle. 

Jos Naturewatch-toiminta ei ole tuttua, voit osallistua kevätlukukauden aikana eri teemoista järjestettäville kursseille. Liity mukaan WWF:n opettajaverkostoon niin pysyt ajan tasalla teemavuoden tarjoamista tapahtumista.