WWF Koulussa © Heta Happonen / WWF
Päivitetty

Pandahaaste

WWF ja panda kutsuvat koulujen ympäristöryhmät mukaan tekemään toimintaansa tunnetuksi ja juurruttamaan kestäviä elämäntapoja kouluihin. Juuri nyt on meneillään kodittomia kolopesijöitä auttava #Pönttöhaaste, johon kannustamme myös WWF:n Vuosisata metsässä -oppitunnin tilanneita kouluja osallistumaan.


#Pönttöhaaste

Kouluissa usein mietitään, miten luonnon monimuotoisuutta voisi itse edistää. Nyt meillä on tarjolla konkreettinen tapa: linnunpöntöt. Metsiemme kolopesijät kärsivät asuntopulasta, sillä kodinrakennukseen soveltuvaa lahopuuta ei ole riittävästi. Tammikuussa alkaneelle metsäaiheiselle koulukiertueelle osallistuneissa kouluissa tämä jo tiedetäänkin.

WWF haastaa nyt sekä ympäristöryhmät että metsäoppitunnille osallistuneet luokat tekemään ja ripustamaan linnunpönttöjä – ja tietysti rekisteröimään ne osana Ylen Miljoona linnunpönttöä -kampanjaa.

Viimeistään nyt saadaan miljoonan pöntön rajapyykki paukkumaan alta aikayksikön, onhan kouluissa ja oppilaitoksissa päivittäin opiskelemassa tai töissä yli miljoona suomalaista.

 

Osallistuminen

Pönttöhaasteeseen voi osallistua monella eri tavalla.

  • Joko osallistuitte Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan? Käykää nappaamassa pöntöstänne hauska kuva.
  • Lojuuko puukäsityön luokassa valmiita linnunpönttöjä? Ei kun ripustamaan, kuvaamaan ja rekisteröimään.
  • Kaipaako koulun pihapuun tai lähimetsän pönttö kunnostusta? Siitä vain kuvausryhmän kanssa hommiin. Ja jos pönttöä ei vielä ole rekisteröity, tehkää samalla sekin.
  • Kiinnostavatko pönttötalkoot? Näiden ohjeiden avulla valmistatte helposti omat pönttönne. Muistakaa dokumentoida prosessi!

Mitä sitten päätättekin tehdä, muistakaa todistusaineisto. Olette mukana palkintojen arvonnassa vasta, kun postaatte Instagramiin tai Twitteriin kuvan tai videon tunnuksilla #wwfkoulussa ja #pandahaaste. Jos olette rekisteröityneet ympäristöryhmäksi WWF Koulussa -sivulla, lisätkää mukaan myös ryhmänne tunnus. Somejulkaisun sijaan kuvan esittelyineen voi myös ladata tämän sivun alalaidassa olevaan lomakkeeseen. Tällöin se julkaistaan WWF:n ympäristökasvatuksen Instagram-tilillä @WWFKoulussa, ja se näkyy myös WWF Koulussa -sivuston sosiaalisen median seinällä.

Ja koska osallistumistapoja on monia, löytyy myös haasteesta kaksi eri kategoriaa.

  • Ensimmäisen keskiössä on luovuus ja innostavuus: hauskimman pönttökuvan tai -videon postannut ryhmä tai luokka saa palkinnoksi hienot Miljoona linnunpönttöä -kangaskassit.
  • Toinen kategoria liittyy pönttöjen lukumäärään: todistettavasti eniten pönttöjä ripustanut ja rekisteröinyt ryhmä pääsee lukuvuoden päätteeksi asiantuntijan vetämälle linturetkelle.

Voittajaryhmät julkistetaan Ylen suorassa tv-lähetyksessä Miljoona linnunpönttöä -kampanjan lopetuksen yhteydessä 21.5.

 

Kuka voi osallistua?

Haasteeseen voivat osallistua kaikki ne ympäristöryhmät, jotka vastuuopettaja on ilmoittanut WWF Koulussa -sivuston käyttäjäksi. Jos ette vielä ole mukana, käykää ilmoittautumassa!

Tällä kertaa osallistua voivat myös Vuosisata metsässä – lahopuun salatut elämät -koulukiertueen oppitunnin tilanneet koulut. Kutsu lähettiläs kouluusi täältä.

 

Osallistumisaika

13.2.–13.5.2017

 

Tulossa olevat haasteet

Syksyllä kiinnitetään huomiota vesiasioihin: säästetään vettä ja retkeillään veden äärellä. Pandahaaste kannustaa ympäristöryhmiä muistuttamaan makean veden merkityksestä niin ihmiselle kuin muille lajeille, ja organisoimaan koulussa tekemistä tästä teemasta.