WWF Koulussa © Heta Happonen / WWF
Päivitetty

Pandahaaste

WWF ja panda kutsuvat koulujen ympäristöryhmät mukaan tekemään toimintaansa tunnetuksi ja juurruttamaan kestäviä elämäntapoja kouluihin. Kodittomia kolopesijöitä auttanut Pönttöhaaste on juuri päättynyt, ja voittajat paljastetaan alla. Syksyllä alkavassa seuraavassa haasteessa kiinnitetään huomiota vesiasioihin. Pysykää kuulolla!


Pönttöhaaste on ratkennut

Kevään Pandahaaste on päättynyt ja voittajat valittu. Tarkoituksena oli helpottaa metsiemme kolopesijöiden asuntopulaa ripustamalla linnunpönttöjä. Samalla osallistuttiin hyvin konkreettisella tavalla luonnon monimuotoisuuden edistämiseen. Ripustetut pöntöt myös rekisteröitiin osana Ylen Miljoona linnunpönttöä -kampanjaa. Tavoitteeseen päästiin paremmin kuin hyvin: miljoonas pönttö rekisteröitiin Ylen mukaan jo helmikuussa!

Pandahaasteessa oli tällä kertaa kaksi kategoriaa, joista ensimmäinen keskittyi hauskuuteen ja luovuuteen. Voittajaksi selviytyi Seinäjoen lyseon ympäristöryhmä Ekoagentit hauskalla kiikarointikuvallaan. Onnittelut!

Seinäjoen lyseon ympäristöryhmä Ekoagentit

Liekö kiikareista ollut apua muussakin kuin lintujen bongaamisessa, sillä Ekoagentit onnistui pönttöjen ripustamisessa myös hienosti huomioimaan tulevaisuuden tarpeet. Kuusi pönttöä killuvat aivan koulun lähiluonnossa, jossa niitä on tarkoitus käydä katsomassa biologian tunnin vuosittaisilla tutkimusretkillä.

Haasteen toisessa kategoriassa oli kyse ripustettujen ja rekisteröityjen pönttöjen lukumäärästä. Ykköspaikalle ylsi rovaniemeläisen Ounasvaaran peruskoulun luontokerho Ounasketut, jonka jäsenet nikkaroivat yhteistuumin vinon pinon pönttöjä. Onnea Ounasketuille!

Ounasvaaran peruskoulun ympäristöryhmä Ounasketut

Lämmin kiitos myös muille osallistujille! Teistä jokainen on ollut mukana vaikuttamassa siihen, että Suomen metsissä on tulevaisuudessa aiempaa vähemmän kodittomia kolopesijöitä. Ei mikään turha aikaansaannos 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Työ myös jatkuu edelleen: WWF-kouluna tämän kevätlukukauden toiminut Länsimäen koulu aikoo juhlavuoden aikana nikkaroida sata linnunpönttöä. Upeaa!

Länsimäen koulu

 

Tulossa olevat haasteet

Syksyllä kiinnitetään huomiota vesiasioihin: säästetään vettä ja retkeillään veden äärellä. Pandahaaste kannustaa ympäristöryhmiä muistuttamaan makean veden merkityksestä niin ihmiselle kuin muille lajeille, ja organisoimaan koulussa tekemistä tästä teemasta.