Päivitetty

Keinopesiä pistiäisille

Pölyttäjäpistiäisten auttamiseksi voi kesämökeille, pihapiiriin ja niityn reunoille ripustaa keinotekoisia pesäpaikkoja. Erilaisia pesämalleja on muutama ja niitä on hauska nikkaroida työpajoissa vaikkapa yhdessä vanhempien kanssa. Helpoin korsipesä valmistuu kahdella askartelukerralla.

Mitä teimme?

Teimme korsipesiä myrkkypistiäisille maitopurkeista ja kuivatuista järviruo'on korsista. Pesiä voi valmistaa keväällä tai syksyllä: kevään työskentelyä varten kerätään pystyyn jääneitä järviruokonkorsia ja kuivatetaan ne hyvin. Keväällä tehdyt pesät saadaan heti käyttöön.

Syksyistä työskentelyä varten kerätään loppukesällä joko järviruokoja tai koiranputken korsia, joiden annetaan kuivua ilmassa paikassa hyvin.

Tarkempi ohje korsipesän ja kahden muun mallin valmistukseen löytyy ympäristöhallinnon nettisivulta. Lisäksi YouTubessa on katsottavissa MTT:n video pölkystä porattavan pesän valmistuksesta

Kauanko meni aikaa?

Yksi puolen päivän luontoretki korsien keräämiseksi ja korsien kuivattaminen varastohyllyllä väljästi noin viikon. Askarteluun (riippuen oppilaiden iästä) kaksi kaksoistuntia: ensimmäisellä kerralla maitopurkkien ja korsien leikkaaminen sekä liimaus, ja liiman kuivuttua toisella kerralla pesien viimeistely. Toinen retki voi olla pesien kiinnitysretki.

Mitä saimme aikaiseksi?

Lisää pesiä kukkakasveja ja puutarhamarjoja pölyttäville pistiäisille, joiden pesimäpaikat ovat maataloudessa tapahtuneiden muutosten vuoksi vähentyneet. Hirsirakentamisen ja puuaitojen tilalla on nykyään betonia ja metallia, joihin kovakuoriaiset eivät tee reikiä eivätkä myrkkypistiäiset voi niissä pesiä. 

Kustannukset?

Korsien hakuretken kustannukset (jos matkaa sopivalle paikalle on enemmän) sekä nippusiteiden ja liiman hinta. Maitopurkin voi jokainen tuoda kotoa. 

Onnistumiset?

Tunne siitä, että voi tehdä jotain konkreettista luonnonvaraisten lajien auttamiseksi ja ekosysteemipalveluiden turvaamiseksi, on hieno. 

Idean jakoi

WWF:n perhetalkooleirin porukka ymparisto.fi -sivuston ohjeiden pohjalta

Keinopesä pölyttäjäpistiäisille Hanna Seimola / WWF
© Hanna Seimola / WWF