Päivitetty

Ovensuukysely koulumatkoista

Tulevatko oppilaat kouluun kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä, vai pörrääkö koulun edustalla aamuisin henkilöautokaaos? Ottakaa asiasta selvää!

Mitä tehdään?

Ympäristöryhmä kartoittaa oppilaiden – tai miksei myös opettajien ja muun henkilökunnan – tapoja liikkua koulumatkoja. Ulko-ovella tai ruokalassa toteutettavassa kyselyssä selvitetään koulumatkan pituutta ja kyseisenä päivänä käytettyjä kulkuneuvoja. 

Kyselyä varten on tarjolla valmis oppilaan tutkimuslomake.

Seuraavat askeleet

Tulosten perusteella pohditaan, olisiko tarpeen toteuttaa kampanja, jossa kannustetaan oppilaita kulkemaan kouluun pyörällä tai kävellen. Suunnitellaan ja toteutetaan sopivan laajuinen kampanja. Kampanja voi olla esimerkiksi aamunavaus, tietoisku, luokkien välinen kävelykilpailu tai yllätyspalkinto pyöräilijöille jonakin aamuna. 

Jos tulokset ovat hyvät, eli melkein kaikki oppilaat kulkevat kouluun jalkaisin tai vähäpäästöisillä liikennevälineillä, tästäkin kannattaa kertoa omalle koululle!

Kauanko vie aikaa?

Kyselyn toteuttaminen on varsin nopeaa: usean haastattelijan voimin saadaan paljon tietoa jo varttitunnissa. Myös tulosten käsitteleminen ja kampanjatarpeen toteaminen onnistuu yhdellä tapaamisella. Kampanjaan kuluva aika riippuu tietenkin kampanjan laajuudesta.

Idean jakoi

WWF