Päivitetty

Ruokabossit biojätekampanjan apuna

Biojätteen määrää ruokalassa saatiin vähennettyä, kun neuvojaoppilaat eli "ruokabossit" jalkautuivat linjastolle ja jäteastioiden viereen kannustamaan oppilaita. 

Mitä teimme?

Kampanja aloitettiin maaliskuussa kartoituksella, jossa ruokalassa syntyvä biojätteen määrä punnittiin viitenä päivänä. Näin saatiin selville lähtötilanne. Alkusyksystä toteutettiin toinen vastaava alkukartoitus. 

Kartoitusten välisenä aikana ruokalassa toimivat ”ruokabossit”, jotka opastivat linjastolla muita oppilaita ottamaan sopivan annoksen ruokaa, jotta ruokahävikki olisi mahdollisimman pieni. Ruokabossit myös auttoivat muita oppilaita jätteiden lajittelussa astianpalautuspisteellä. 

Biojätteen määrän vähenemistä tutkittiin loppukartoituksessa punnitsemalla syntyvän jätteen määrää marraskuussa viitenä päivänä.

Kauanko meni aikaa?

Jokainen kartoitus kesti viisi päivää (kaksi alkukartoitusta ja yksi loppukartoitus). Kaikkiaan jätteen vähenemisen mittaamiseen käytettiin aikaa maaliskuusta marraskuuhun, kesäloma pois lukien.

Mitä saimme aikaiseksi?

Kevään alkukartoituksessa biojätteen määrä oli viiden päivän aikana 26,2 kg, eli 5,2 kg päivässä. Syksyn alkukartoituksessa biojätteen määrä oli viiden päivän aikana 25,8 kg, eli 5,1 kg päivässä.

Marraskuun loppukartoituksessa biojätteen määrä oli kuitenkin viiden päivän ajalta vain 17 kg, eli 3,4 kg päivässä. Marraskuun kartoituksessa biojätettä syntyi viiden päivän aikana 9,2 kg ja päivässä 1,8 kg vähemmän kuin maaliskuun alkukartoituksessa.

Idean jakoi

Oulun steinerkoulu, #reniets