Päivitetty

Vedensäästöä yhteistoimin

Ympäristöraati tarkasti koulun vesipisteet ja raportoi niistä kuntaan. Havaintojen pohjalta tehtiin korjaus- ja parannustöitä. Vahtimestari ja kunnan rakennusmestari olivat apuna, ja lopputuloksena oli merkittävää vedensäästöä.

Mitä teimme?

Perehdyimme koulumme vahtimestarin kanssa koulumme nykyiseen vedenkulutukseen. Uusimmat tiedot saimme kunnan rakennusmestarilta, joka kokosi kaikki faktat tiedot tilastoiksi kuukausittain.

Raatilaisten kierrettyä alkusyksystä kaikki koulun vesipisteet ja vessat niiden kunnosta ja parannustarpeista raportoitiin kunnalle. Kunnan toimesta ne kaikki korjattiin, ja talonmies kertoi raatilaisille, mitä veden kulutuksen pienentämiseksi on nyt tehty. 

Lisäksi raatilaiset ovat opastaneet luokkia oikeanlaiseen tarkkaan vedenkulutukseen: hanat laitetaan kiinni kun niitä ei tarvita, vesivärejä ei pestä juoksevan veden alla jne.

Suuressa osassa luokista on käytössä henkilökohtaiset juomamukit, jotka pestään koulun keittiössä. Näin pyrimme vähentämään turhaa veden valumista, ja yleensä mukillinen kerrallaan riittää.

Yhteistyökumppanit?

Jokioisten kunta

Mitä saimme aikaiseksi?

Kunnan toimesta kaikki vessat ja vesipisteet korjattiin. Kaikkien vessojen pohjaventtiilien tiivisteet vaihdettiin ja hanojen virtausnopeutta pienennettiin huomattavasti (jopa 10 litraa/min). Luokissa otettiin käyttöön omat henkilökohtaiset juomamukit.

Idean jakoi

Miinan koulu, Jokioinen