Päivitetty

Pandautmaning

WWF och pandabjörnen inbjuder skolornas miljögrupper att delta i bekantgörandet av sin verksamhet och att befästa hållbara levnadsvanor i skolorna. Just nu pågår en kampanj, #Pönttöhaaste (Holkutmaningen) för att hjälpa hemlösa hålbyggare. Vi uppmuntrar även skolor som har beställt lektionen Ett sekel i skogen att delta.

#Holkutmaningen

I skolorna funderar man ofta på hur man själv kan främja naturens mångfald. Nu erbjuder vi ett konkret sätt: med fågelholkar.  Hålbyggarna i våra skogar lider av bostadsbrist, eftersom det finns för lite rötträd som lämpar sig för bobyggen.  I skolor som deltar i skolturnén med skogstema, som inleddes i januari, vet man redan det här.

WWF utmanar nu de miljögrupper och klasser som deltagit i skogslektionen att tillverka och hänga upp fågelholkar – och att också givetvis registrera dem som en del av Yles kampanj En miljon fågelholkar.

Nu kan vi överskrida milstolpen en miljon fågelholkar i ett nafs, i skolorna och läroanstalterna studerar och arbetar ju dagligen över en miljon finländare.

 

Deltagande

Man kan delta i holkutmaningen på många sätt.

  • Deltog ni redan i kampanjen En miljon fågelholkar? Knäpp en rolig bild av din holk.
  • Finns det färdiga fågelholkar i slöjdsalen? Det är bara att hänga upp dem, ta ett foto och registrera dem.
  • Behöver skolgårdsträdets holk eller närskogens holk piffas upp? Då är det bara att skrida till verket med kameragruppen. Om holken inte ännu är registrerad, kan ni göra det samtidigt.
  • Är ni intresserade av frivilligt fågelholksarbete? Med dessa anvisningar bygger ni enkelt era egna holkar. Kom ihåg att dokumentera processen!

Vad ni än beslutar att göra, kom ihåg bevismaterialet. Ni deltar i utlottningen av priser endast efter att ni har postat en bild eller ett videoklipp med hashtaggarna #wwfkoulussa och #pandahaastepå Instagram eller Twitter. Om ni har registrerat er som en miljögrupp på sidorna WWF Koulussa, ska ni lägga till er grupphashtag.  Istället för att publicera bilden med introduktion via sociala medier kan den också skickas via epost till sanna.koskinen@wwf.fi. Då publiceras den på WWF:s miljöfostrans Instagramkonto @WWFKoulussa, och den syns också på webbsidan WWF Koulussa på den sociala medians anslagstavla.

Eftersom sätten att delta är många, innehåller utmaningen också två olika kategorier.

  • I fokus för den första kategorin är kreativitet och konsten att uppmuntra: gruppen eller klassen som har postat den roligaste holkbilden prisbelönas med fina En miljon fågelholkar-tygkassar.
  • Den andra kategorin anknyter till antalet holkar: gruppen som bevisligen har hängt upp och registrerat det största antalet holkar får i slutet av läsåret följa med på en fågelutflykt som leds av en expert.

 

Vem kan delta?

Alla miljögrupper som den ansvariga läraren har anmält som användare av webbplatsen WWF Koulussa kan delta i utmaningen. Om ni ännu inte är med, anmäl er här!

Den här gången kan även de skolor delta, som har beställt skolturnéns lektion Ett sekel i skogen – rötträdets dolda liv. Bjud in ambassadören till skolan härifrån (endast på finska).

 

Utmaningen pågår

13.2.–13.5.2017