Päivitetty

Pandautmaning

WWF och Pandan ger några gånger per år skolorna en utmaning som hör samman med att stärka hållbara levnadsvanor. Det är enkelt att delta i utmaningen: ta ett foto av er verksamhet och dela det med andra. De bästa tipsen belönas!

Så här deltar ni i Panda-utmaningen

Temat för höstens Panda-utmaning är vatten. Gör en forskningsutflykt till ett vattendrag, diskutera vattnets betydelse i världen och hitta trevliga tips för hur ni kan spara vatten i skolan eller någon annanstans! Det lönar sig att ta med WWF:s nya mobila läromedel med vattentema på en strandutflykt. Materialet är finskspråkigt på en lätt nivå, och är därigenom ett utmärkt reskap för även andra än MoFi-studerande. En svenskspråkig version av läromedlet kommer att utkomma till våren.

Ni deltar med ett fotografi. Man kan delta tillsammans med en skolklass, skolans miljögrupp, en naturklubb eller med någon annan grupp som känns naturlig. Ta ett foto av er verksamhet eller er produktion med vattentema och dela det på Instagram eller Twitter genom att lägga till #pandahaaste. Kom också ihåg att nämnda namnet på er grupp eller skola och berätta vad bilden föreställer.

Om ni inte har ett Instagram- eller Twitterkonto kan ni ladda upp bilden här. Då postar pandan fotot för er räkning!

Ni kan delta fram till söndagen den 12 november. Den grupp som har delat den mest inspirerande bilden belönas med en vattenkikare. Bland alla grupper som deltar utlottas reflexer till alla i gruppen. Och dessutom ”Först till kvarn får först mala” – bland alla grupper som har deltagit före slutet av september utlottas som en extra belöning ett hemligt vapen för att spara vatten!

Holkutmaningen har avgjorts

Vårens Pandautmaning har avslutats och en vinnare har utsetts. Syftet var att lindra bostadsbristen för hålbyggarna i våra skogar genom att hänga upp fågelholkar. Samtidigt deltog man på ett mycket konkret sätt i främjandet av naturens mångfald. Holkarna som hängdes upp registrerades också som en del av Yles kampanj En miljon fågelholkar. Målet uppnåddes mer än väl: den miljonte holken registrerades enligt Yle redan i februari!

I Pandautmaningen ingick denna gång två kategorier, av vilka den första fokuserade på humor och kreativitet. Vinnaren blev Seinäjoen lyseos miljögrupp Ekoagentit med sin roliga kikarbild. Gratulerar!

Seinäjoen lyseon ympäristöryhmä Ekoagentit

Kikare torde ha varit till hjälp också i annat än fågelskådning, för Ekoagentit lyckades även utmärkt med att hänga holkarna så att framtida behov beaktas. Sex holkar hänger alldeles i närheten av skolan, och det är tänkt att man ska besöka dem under årliga forskningsexpeditioner på biologilektioner.

I utmaningens andra del gällde det antalet upphängda och registrerade holkar.  På första plats kom naturklubben Ounasketut vid Ounasvaaran peruskoulu i Rovaniemi, vars medlemmar i samråd snickrade ihop en sned stapel holkar. Grattis till Ounasketut!

Ounasvaaran peruskoulun ympäristöryhmä Ounasketut

Ett varmt tack också till alla andra deltagare! Var och en av er har varit med och verkat för att det i framtiden finns färre hemlösa hålbyggare i Finlands skogar. Ingen dålig prestation till ära av 100-årsjubileumet.

Arbetet fortsätter också: Länsimäen koulu, som under den här vårterminen fungerat som WWF-skola, tänker under jubileumsåret snickra ihop hundra fågelholkar. Jättefint!

Länsimäen koulu