Päivitetty

Pandautmaning

WWF och pandabjörnen inbjuder skolornas miljögrupper att delta i bekantgörandet av sin verksamhet och att befästa hållbara levnadsvanor i skolorna. Just nu har Holkutmaningen avgjorts. 

Holkutmaningen har avgjorts

Vårens Pandautmaning har avslutats och en vinnare har utsetts. Syftet var att lindra bostadsbristen för hålbyggarna i våra skogar genom att hänga upp fågelholkar. Samtidigt deltog man på ett mycket konkret sätt i främjandet av naturens mångfald. Holkarna som hängdes upp registrerades också som en del av Yles kampanj En miljon fågelholkar. Målet uppnåddes mer än väl: den miljonte holken registrerades enligt Yle redan i februari!

I Pandautmaningen ingick denna gång två kategorier, av vilka den första fokuserade på humor och kreativitet. Vinnaren blev Seinäjoen lyseos miljögrupp Ekoagentit med sin roliga kikarbild. Gratulerar!

Seinäjoen lyseon ympäristöryhmä Ekoagentit

Kikare torde ha varit till hjälp också i annat än fågelskådning, för Ekoagentit lyckades även utmärkt med att hänga holkarna så att framtida behov beaktas. Sex holkar hänger alldeles i närheten av skolan, och det är tänkt att man ska besöka dem under årliga forskningsexpeditioner på biologilektioner.

I utmaningens andra del gällde det antalet upphängda och registrerade holkar.  På första plats kom naturklubben Ounasketut vid Ounasvaaran peruskoulu i Rovaniemi, vars medlemmar i samråd snickrade ihop en sned stapel holkar. Grattis till Ounasketut!

Ounasvaaran peruskoulun ympäristöryhmä Ounasketut

Ett varmt tack också till alla andra deltagare! Var och en av er har varit med och verkat för att det i framtiden finns färre hemlösa hålbyggare i Finlands skogar. Ingen dålig prestation till ära av 100-årsjubileumet.

Arbetet fortsätter också: Länsimäen koulu, som under den här vårterminen fungerat som WWF-skola, tänker under jubileumsåret snickra ihop hundra fågelholkar. Jättefint!

Länsimäen koulu