Askeleen edellä salametsästäjiä

Trevor Jones suojelee elefantteja salametsästykseltä Tansaniassa, Ruahan kansallispuiston ympäristössä, ja yrittää varmistaa, että elefanttien ja ihmisten yhteiselo sujuu hyvin.

”Itä-Afrikan norsuista noin puolet elää Tansanian eteläisissä osissa sijaitsevilla Selousin riistansuojelualueella ja Ruahan kansallispuistossa. Seitsemän viime vuoden aikana Selous on menettänyt 76 prosenttia ja Ruaha 43 prosenttia norsuistaan etupäässä salametsästyksen takia.

Trevor JonesTyöskentelen Southern Tanzania Elephant Project -nimisessä norsujen suojeluprojektissa. Viime vuonna aloimme työskennellä WWF:n kanssa pystyäksemme valvomaan norsuja ja salametsästäjiä ilmasta käsin. Autamme myös alhaalla maastossa olevia rohkeita puistonvartijoita olemaan askeleen edellä salametsästäjiä.
Projektimme osti viime vuonna pienen valvontalentokoneen ja rekrytoi kaksi pilottia. He lentävät joka päivä puistonvartijan kanssa ristiin rastiin Ruahan yllä. Kaikki epäilyttävä, kuten metsästäjät, heidän leirinsä ja norsujen ruhot raportoidaan välittömästi, jotta puistonvartijat pääsevät heti paikan päälle.

Olemme myös alkaneet käyttää riistakameroita salametsästäjien paljastamiseksi. Strategisesti sijoitetut ja hyvin kätketyt riistakamerat saavat salametsästäjistä kuvia, joita voidaan käyttää todisteina oikeudenkäynneissä. Tavoitteemme on luoda riistakameroiden verkosto, joka lähettää satelliittien kautta kuvia suoraan kansallispuistojen valvomoihin.

Juuri nyt keskitymme valvomaan norsuja Ruahassa, jossa on itäisen Afrikan suurin norsupopulaatio. Kirjaamme kaikkien norsuyksilöiden tiedot tietokantaan; tähän mennessä olemme keränneet tiedot noin 700 norsusta. Tämä mahdollistaa sen, että pystymme mittaamaan salametsästyksen vaikutuksia norsupopulaatioiden sosiaaliseen rakenteeseen, liikkumistapoihin ja jopa niiden käytökseen, mutta myös suojaamaan paikallista väestöä norsuilta.

On mahtavaa, että viimeisten kolmen kuukauden aikana puiston alueella on syntynyt kahdet norsukaksoset. Se on hyvin harvinaista, eikä sitä tosiasiassa ole tapahtunut koskaan aiemmin tällä alueella.

Ensimmäinen kaksospari syntyi valitettavasti kuivimman kauden loppupuolella ja kahden viikon kuluttua synnytyksestä havaitsimme, että vain toinen poikanen oli jäänyt eloon. Toinen kaksospoikue syntyi juuri sadekauden kynnyksellä, jolloin tarjolla oli runsaasti sekä ruokaa että vettä. Pidämme norsupienokaisia jatkuvasti silmällä – kuten kaikkia norsuperheitä.

Uskon, että ihmisten käytöstä voidaan muuttaa. Norsujen historiaan on kirjoitettava uusi luku pysäyttämällä laiton norsunluun kauppa ja annettava luonnonvaraisille norsuille tulevaisuus.

Lyhyellä tähtäimellä olisi tärkeintä, että Kiina kieltäisi norsunluun kaupan kokonaan. Kansainvälinen media auttaa tässä, samoin kuin kaikki te, jotka luette tätä. Tukekaa kampanjoita, joilla pysäytetään norsunluun laiton kauppa.”

Teksti: WWF EKO, käännös: Anne Brax

Juttu on julkaistu WWF-lehden numeron 4/2015 Kentällä-palstalla, jossa luonnon hyväksi toimivat ihmiset kertovat kokemuksistaan.