© Suippohuulisarvikuonoa siirretään turvallisemmalle elinalueelle Etelä-Afrikassa 2012. Michael Raimondo / Green Renaissance / WWF
Julkaistu

Äärimmäisen uhanalaisten suippohuulisarvikuonojen lentävä muuttomatka videolla

19 äärimmäisen uhanalaista suippohuulisarvikuonoa teki juuri 1500 kilometrin muuttomatkan uudelle elinalueelleen. WWF:n Black Rhino Range Expansion - projekti perusti seitsemännen uuden suippohuulisarvikuonopopulaation siirtämällä eläimet halki Etelä-Afrikan Eastern Capesta Limpopon maakuntaan. 

 

Sarvikuonot siirrettiin vaikeakulkuisilta alueilta helikopterien avulla suhteellisen uutta kiinniottotapaa käyttäen. Nukkuva sarvikuono sidotaan nilkoistaan ja lennätetään kuljetusauton luokse. Aiemmin sarvikuonoja on siirretty kuljettamalla niitä autoissa hyvin vaikeakulkuisessa maastossa tai lennättämällä verkon sisällä. Uusi kuljetustapa on lempeämpi, sillä se lyhentää aikaa, jolloin sarvikuono on pidettävä nukutettuna. Eläimen hengitys ei vaikeudu, kuten saattaa käydä verkossa kuljetettaessa, eikä sen tarvitse matkustaa laatikossa hankalassa maastossa. Helikopterimatka kestää yleensä alle kymmenen minuuttia, eikä eläin joudu kärsimään. 

Sarvikuonojen turvallisuuden takaaminen on ensiarvoisen tärkeää runsaan salametsästyksen takia. Uusilla elinalueilla turvallisuusjärjestelmät ovat korkeatasoisia. Vaikka sarvikuonojen siirtämiseen liittyy riskejä, se on välttämätöntä populaation kasvattamiseksi. Projektissa on siirretty jo lähes 120 suippohuulisarvikuonoa uusille asuinseuduille.

Rhino horn demand leads to record poaching