Arvokkaat kosteikkoalueet katoavat kiihtyvää vauhtia

Kansainvälistä kosteikkojen päivää vietetään 2. helmikuuta. WWF haluaa kiinnittää huomiota hälyttävää vauhtia katoaviin kosteikkoalueisiin eri puolilla maailmaa.

Merien rannikkomatalikot ja sisämaan järvet ja suot ovat lajistoltaan luonnon rikkaita aarrearkkuja. Makeanveden kosteikot ovat myös ratkaisevan tärkeitä juomaveden lähteitä niin ihmisille kuin eläimille. WWF:n julkaisema tietopaketti kertoo niiden häviävän kasvavan maatalouden, asutuksen ja teollisuuden tieltä kaikilla mantereilla. Mikäli nykyinen suunta ei muutu, pahenee monien tiheästi asuttujen maanosien vesipula. Lisäksi kosteikkojen rikas kasvi- ja eläinlajisto häviää elinympäristön tuhoutumisen myötä.

“Maapallo on menettänyt jo yli puolet kosteikkoalueistaan”, sanoo Richard Holland, WWF:n Living Waters -kampanjan vetäjä. “Vesi on rajallinen hyödyke. Se on elintärkeä nykyiselle ja tuleville sukupolville. Mekeanveden kosteikot kattavat noin kuusi prosenttia maapallon pinta-alasta. Tästä vain alle Ranskan kokoinen alue on nykyisellään tehokkaasti suojeltu.”

“Sekä meren rannikoiden matalikkojen että makeanveden kosteikkojen säilyminen vaatii ihmisten, teollisuuden ja valtioiden panosta. Tärkeintä on, että ratkaisut yhdistävät sekä luonnon että ihmisten tarpeet.”

Suomessa esimerkki WWF:lle annetusta tuesta kosteikkojen suojelussa on uusi yhteistyösopimus Banrock Station –viinien kanssa. Yhtiö tukee WWF:n työtä Liminganlahden kosteikkoalueella Oulun lähellä. Linnustoltaan ja kasvistoltaan erittäin monipuolinen kohde hakee vertaistaan koko Pohjois-Euroopassa ja on Suomen arvokkain lintuvesi.

Liminganlahdelle muuttaa lajeja kaikista ilmansuunnista. Siellä voi nähdä harmaasorsan, niittysuohaukan, mustapyrstökuirin, etelänsuosirrin, pikkutiiran ja erittäin harvinaisen kultasirkun. Liminganlahti sijaitsee lintujen muuttoreittien risteyksessä ja alue on merkittävä levähdyspaikka muuttomatkalla oleville vesilinnuille ja kahlaajille.

WWF tarjoaa Liminganlahdella mahdollisuuden upeisiin elämyksiin kaikenikäisille luontoharrastajille. Toukokuun alusta paikalla on WWF:n lintuopas, joka opastaa ryhmiä lintuharrastuksen maailmaan. Aluetta kiertää hyvä pitkospuiden verkosto, joista osa on riittävän leveitä pyörätuolillakin liikuttavaksi. Luontoharrastajia palvelee ajanmukainen opastuskeskus, jossa on kokous- ja majoitustilat sekä WWF:n kokoama luontonäyttely mm. linnuista, joita maastossa voi nähdä.

Lisätietoja:

WWF: Jami Taipalinen, puh. 040-700 55 06, sähköposti: jami.taipalinen@wwf.fi