© James Morgan / WWF
Julkaistu

Gabonissa poltettiin tuhansia kiloja norsunluuta salametsästyksen pysäyttämiseksi

Keski-Afrikassa sijaitseva Gabon poltti tänään lähes viisi tuhatta kiloa valtion omistamaa norsunluuta. Arviolta 850 norsun hengen vaatineet torahammasvarastot tuhottiin, jottei norsunluu päädy laittomaan kauppaan. Norsunluiden polttaminen on tärkeä osoitus maan sitoutumisesta salametsästyksen vastaiseen työhön.

Päätös tuhota valtion varastoimat norsunluut tulee äärimmäisen tärkeään aikaan. Norsujen salametsästys kasvaa jatkuvasti kaikkialla Afrikassa, erityisesti Keski-Afrikassa, jossa vuosi 2011 oli norsuille mittaushistorian tuhoisin. Koko Afrikassa salametsästettiin laittomasti kymmeniä tuhansia norsuja viime vuoden aikana.

”Salametsästyksestä ja laittomasta kaupasta on tullut entistä organisoidumpaa. Erityisesti Afrikan tilanne ja heikko valvonta sekä toimet salametsästyksen kitkemiseksi vaativat merkittäviä lisäpanostuksia viranomaisvalvontaan, jolla ehkäistään salametsästystä. Paikallisyhteisöjen tietoisuuden kasvattaminen ja elinkeinojen kehittäminen alueilla, joissa norsuja on, ovat myös tärkeitä ehkäiseviä toimia”, sanoo WWF Suomen kansainvälisen kehityksen ohjelmapäällikkö Sami Tornikoski.

Suurin osa Afrikan salametsästetystä norsunluusta kuljetetaan Itä-Afrikan kautta Aasiaan. Erityisesti Kiinan lisääntynyt norsunluun kysyntä nostaa norsunluun hintaa ja tekee salametsästyksestä entistä houkuttelevampaa.

Poltetut 4 825 kiloa norsunluuta pitivät sisällään tuhansia torahampaita ja lähes kaksikymmentä tuhatta kappaletta työstettyä norsunluuta, kuten huonekaluja ja koriste-esineitä. Kiinan katukaupassa polttamalla tuhottujen norsunluiden arvo olisi ollut tämän päivän hinnoilla miljoonia euroja. 

Ennen Gabonin norsunluuvarastojen tuhoamista WWF ja TRAFFIC tarkastivat yhdessä Gabonin valtion kanssa norsunluut. Näin varmistettiin, ettei norsunluuta ole varastoinnin aikana kadonnut ja päätynyt laittomaan kauppaan. TRAFFIC on WWF:n ja Maailman luonnonsuojeluliiton IUCN:n perustama uhanalaisten lajien tilaa tarkkaileva kansainvälinen asiantuntijaorganisaatio.

Ilman kunnollista käsittelyä valtioiden omistamat norsunluuvarastot saattavat päätyä salakuljetettuna myytäväksi. Helmikuussa Mosambikin valtiolta katosi hieman yli tuhat kiloa ja viime viikolla Sambian valtion kassaholvista noin kolme tuhatta kiloa norsunluuta.

”Valtioiden tulee panostaa paljon nykyistä enemmän korruption kitkemiseen ja hyvän hallinnon kehittämiseen. Myös länsimaiden, kuten Suomen, julkishallinnon tulisi esimerkiksi kehitysyhteistyön kautta nostaa hyvä hallinto ja korruption poistaminen yhdeksi tärkeimmistä tavoitteista, koska se vaikuttaa kaikkeen kehitykseen kehitysmaissa. Norsujen synkkä tulevaisuus on vain yksi korruption ja heikon hallinnon monista ilmenemismuodoista - luonteeltaan erittäin traaginen sellainen”, sanoo Tornikoski.

Lisätiedot:

Ohjelmapäällikkö Sami Tornikoski, WWF Suomi, puh 040 533 4399, sami.tornikoski@wwf.fi

Katso video norsunluuvarastojen tarkastamisesta ennen niiden tuhoamista: